TÜRKİYE'DE SALGIN HABERLERİ ÇOĞALIYOR

TÜRKİYE'DE SALGIN HABERLERİ ÇOĞALIYOR

Bakanlıktan net bir açıklama yapılmadı ancak tüm Türkiye'den bu gün çok sayıda salgın kuşkusu ile hastaneye kaldırılan şüpheli vakaların haberleri aktı.

İZMİR'DE EBOLA ŞÜPHESİ


İZMİR'de, Ege Üniversitesi öğrencisi 20 yaşındaki H.Ö., Ebola veya Mers şüphesiyle hastanede tedaviye alındı. H.Ö.'nün yaklaşık 1 ay önce Somali'ye seyahat yaptığı öğrenildi.THY Genel Müdürü Aytekin Kotil "Ebola o kadar kötü bir şey değil" diyerek tepkileri üzerine çekmesinin arından yurt çapında salgın kuşkusu ile hastaneye kaldırılanların sayısında ciddi artış meydana geldi. İşte tüm yurttan genelde yurda dönen hacı adaylarının oluşturduğu slkgın kuşkusu haberleri.

İLK PANİK İZMİR'DEN SOMALİDEN GELEN ÖĞRENCİ

Ege Üniversitesi öğrencisi H.Ö., yüksek ateş ve kusma şikayeti nedeniyle 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Hastanede tedaviye alınan H.Ö., hastanede yapılan tetkikler ve takibin ardından özel bir sedye ile Ebola veya Mers virüsü şüphesiyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. H.Ö.'yü sevk eden sağlık personeli de Ebola şüphesine karşı maske taktı. H.Ö.'nün 1 ay önce Somali'ye seyahat yaptığı öğrenildi.

izmir-ebola.jpg

KÜTAHYA HACDAN DÖNEN YAŞLI ÇİFT HASTANEYE KALDIRILDI

Tavşanıl ilçesinde oturan H.K. ve eşi Z.K. yüksek ateş rahatsızlığı nedeniyle yakınları tarafından Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada ilk müdahaleleri yapılan çift, doktorlar tarafından Mers Korona virüsü şüphesiyle ambulansla Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Çift, hastanenin acil servisinde özel bir odada tedavi altına alındı. Doktorlar bir süre önce hacdan dönen H.K. ve Z.K.'nin hastalığının teşhisi için tahliller yapıp, tedaviye başladı.

kutahya-hacdan-donen.jpg
KONYA'DA HACDAN DÖNEN YAŞLI KADINDA MERS VİRÜSÜ KUŞKUSU

KONYA'da 3 gün hacdan dönen 80 yaşındaki L.G., 'Mers' virüsü şüphesiyle, ambulansla özel bir kuvöz ve koruyucu ekipman elbiseli sağlık görevlileri tarafından Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. L.G., intaniye servisinde özel izole edilen bir oda da tedavi altına alınırken, bölüme hasta giriş ve çıkışları yasaklandı.

Merkez Selçuklu İlçesi Bedir Mahallesi'nde oturan ve 4 yıldır tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren L.G., 3 gün önce hacdan döndü. L.G.'de yüksek ateş, bulantı, kusma ve nefes darlığı şikayetinin artması üzerine durumdan şüphelenen ailesi 112 Acil Servis'e arayıp haber verdi. Bunun üzerine yurtta baş gösteren Ebola ve Mers virüsü şüphesi üzerine hazırlanan özel ekibe haber verildi. L.G., ambulansla özel bir kuvöz ve koruyucu ekipman elbiseli sağlık görevlileri tarafından Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. L.G. hastanenin intaniye servisinde özel izole edilen bir oda da tedavi altına alındı.

sivasta-mers-suphesi.jpg

Hastanenin intaniye servisine başhekimlik tarafından başka hastaların giriş ve çıkışları yasaklandı. Hastane çalışanlarına da maske ve eldiven dağıtıldı. L.G.'nin 'Mers' virüsü olup olmadığı yapılacak tetkiklerin sonucunda netlik kazanacağı 

KAHRAMANMARAŞ TA Kİ OLAY

KAHRAMANMARAŞ'ın Afşin İlçesi'nde 10 gün önce dönen 69 yaşındaki Safiye Aktaş ve eşi 59 yaşındaki Ali Aktaş, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurdu. Çift, mers virüsü kaptıkları şüphesiyle özel önlem alan sağlık ekibi tarafından sevkedildiği Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde kendileri için hazırlanan özel bir odada tedaviye alındı.

dha-7971f92bba28c0caaad2727e3fe72d7d-3-t.jpg
Suudi Arabistan'da hac görevini yapan Ali ve Safiye Aktaş çifti, 10 gün önce memleketi Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'ne döndü. Akşam saatlerinde yüksek ateş şikayetiyle Afşin Devlet Hastanesi'ne başvuran Aktaş çifti, acil serviste muayene edildikten sonra mers virüsü kaptıkları şüphesiyle özel kıyafetler giydirilerek ambulansla Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Aktaş çifti, Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde özel olarak hazırlanan odada tedaviye alındı.

SİVAS'TA 'MERS' HASTALIĞINDAN ŞÜPHELENİLİYOR

Suudi Arabistan'da hac farizasını yerine getirdikten sonra bugün havayolu ile memleketi Sivas'a dönen C.G. adlı kadın Sivas Nuri Demirağ Havaalanında rahatsızlanınca sağlık ekipleri alarma geçirildi. 112 Acil Servis Ambulansı ile havaalanından alınan C.G. Sivas Devlet Hastanesi acil servisine getirildi. C.G. için acil servis önlem olarak acil servis boşaltılarak, özel kıyafetli sağlık ekipleri müdahale etti. Buradaki muayene işleminin ardından C.G. ambulansla ile Numune Hastanesi'ne acil servisine sevk edildi. C.G.'nin burada kan örnekleri alındı. Ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine sevk edildi. C.G.'nin hastanenin enfeksiyon hastalıkları servisinde tedavi altına alınacağı öğrenildi. Yapılan ilk incelemelerde hastadaki belirtilerin MERS hastalığı şüphesi taşıdığı öğrenildi. C.G'den alınan kan örneklerinin Ankara'ya gönderildiği ve kesin sonucun yapılacak tetkiklerden sonra netleşeceği öğrenildi.

'MERS ŞÜPHESİ TAŞIYOR'

Numune Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Hilmi Ataseven, hastanın kendilerine MERS ön tanısı ile geldiğini belirterek, "Hastanın mevcut şikayetleri ve fiziki tedavisi her ne kadar bu hastalığı düşündürse de bunu söylemek için erken bir durum. Gerekli tedbirleri önlemleri aldık. Laboratuvar çalışmalarımızı yaptık, kan örneği alındı. Biz tedbir olsun diye yüzde 100 tanımız olmasa da bir kanaat oluşmuş olduğundan dolayı hastamızı üniversite hastanesine sevk ettik. Umarım bu hastalık çıkmaz, biz gerekli önlemleri almış durumdayız" dedi.

KARIN AĞRISI VE İSHAL

Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Merdan Özcan ise, "Hastamızı gördüm muayenesini yaptım. Genel durumu iyiydi, ateşi 39 dereceydi, şuuru açıktı. Bugün hacdan döndü. Karın ağırısı, isal ve ateşi vardı. Bu durumda MERS CoV Virüsüne yakalandı diyemiyoruz. Numune alıp Ankara'ya gönderdik. Biz sadece takip ediyoruz. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk ettik" diye konuştu.

Kayınvalidesi ile birlikte hacdan dönen damadı Bekir Gün, "Zaten oradayken rahatsızdı. Orada devlet hastanesine götürdük. Her hangi bir şey yok dediler. Akciğerleri normal sadece yemek yemediği için halsiz düşmüş dediler. Sonra Türkiye'ye döndük ve burada hastamıza müdahale edildi" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı