TÜRKİYE'DE NEVRUZ ŞENLİKLERİ

TÜRKİYE'DE NEVRUZ ŞENLİKLERİ

Nevruz Bayramı tüm Türkiye'de yapılan şenliklerle kutlandı.

 

TOPKAPI’DA RENKLİ NEVRUZ KUTLAMASI

İstanbul Valiliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından organize edilen Nevruz Bayramı, Topkapı’da İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Türk Cumhuriyetlerinden temsilcilerinin katılımıyla kutlandı.

Vali Mutlu, Nevruz mesajında, “Türk dünyasıyla birlikte Ortadoğu coğrafyası, Kafkaslar, Balkanlar, çok geniş bir coğrafyada bugün Nevruz kutlanıyor. Bugün, bütün bu geniş coğrafyada herkes barış, güzellikler, bereket, mutluluk, huzur için dua ediyor” dedi. 

İstanbul Topkapı Kültür ve Şehir Parkı’nda düzenlenen etkinliklere Vali Hüseyin Avni Mutlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere Türk Cumhuriyetlerinden konsolosluk temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Vali Mutlu bir süre kucağına aldığı bir bebeği sevdi.

Protokol konuşmalarıyla başlayan kutlamalar, farklı ülkelerin halk oyunları gösterileriyle devam etti. Kazak sanatçılar, ‘dombıra’yı çaldı. Halk oyunları gösterilerinin ardından Vali Mutlu ve beraberindekiler demir dövdü. Daha sonra yumurta tokuşturan Vali Mutlu, geleneksel Nevruz ateşinden atladı. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalar pilav ve ayran ikramının ardından sona erdi.

VALİ MUTLU’DAN NEVRUZ MESAJI

Vali Mutlu kutlamaların ardından Nevruz Bayrımı nedeniyle verdiği mesajda şunları söyledi:

“Bugün baharın çok özel bir günü, baharın başlangıcı ve dünya Nevruzla birlikte yeni bir güne doğuyor. Türk dünyasıyla birlikte Ortadoğu coğrafyası, Kafkaslar, Balkanlar, çok geniş bir coğrafyada bugün Nevruz kutlanıyor. Gönüller farklı bir neşeyle buluşuyor. Bugün, bütün bu geniş coğrafyada herkes barış, güzellikler, bereket, mutluluk, huzur için dua ediyor. Nevruzda aslında zaten budur, barıştır, kırgınlıkların ortadan kaldırılmasıdır, kucaklaşmadır, bayramdır. Nevruz aynı zamanda berekettir, bol ürünler almak üzere yaradan dua etmektir. Bereketli bir yıl için herkesin dua ettiği gündür. Nevruz herkesin sevincini paylaştığı bir gün olması nedeniyle çok güzel bir vesileyle hem Anadolu'da, kendi coğrafyamızda hem de dünyanın her yerinde coşkuyla kutlanan nevruzu yürekten kutluyorum. Bu güzel bahar ve çiçek şehri İstanbul’umuzda bu bayramı hep birlikte dualarımızı bu törene katılanlarla birlikte hem ülkemizden hem de Türk dünyasından katılımlarla birlikte fevkalade coşkulu bir şekilde kutladık” dedi.

Mutlu, daha sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Özkan ARSLAN/İSTANBUL,(DHA) 

TARIM FUARINDA NEVRUZ KUTLAMASI

KAYSERİ Tarım Fuarı'na Develi İlçesi Sindelhöyük beldesinden gelen vatandaşlar ateş yakıp, yumurta tokuşturarak nevruz kutlaması yaptı.

Sindelhöyüklüler, beldelerinde bulunan Sultansazlığı Kuş Cenneti'nden getirdikleri kamışlarla nevruz ateşi yaktı. Ateş üzerinden atlayan Sindelhöyüklüler, yumurta tokuşturup, sinsin (yumruk oyunu) oynadı. Fuara gelenler de nevruz kutlamalarını ilgi ile izledi.
Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, (DHA) - 

SİVAS'TA NEVRUZ KUTLAMALARI RENKLİ GEÇTİ

SİVAS'ta baharın gelişinin habercisi olan nevruz kutlamaları, renkli görüntülere sahne oldu. Katılımcılar alanda yakılan ateşin üzerinden atlayıp, yumurta tokuşturdu.

Nevruz bayramı dolayısıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Halk oyunları ekiplerinin gösterinin ardından, Sivas Belediyesi Mehteran Takımı kısa bir konser verdi. Sivas Demirciler Esnaf Odası tarafından temsili demir dövme etkinliği gerçekleştirildi. Vali Alim Barut ve Sivas 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır birlikte temsili olarak demir dövdü. Daha sonra Vali Alim Barut tarafından yakılan nevruz ateşinin üzerinden protokol üyeleri, basın mensupları ve vatandaşlar atladı. Bazı kişiler ise ateşin yüksekliğinden korkunca, atlamaya cesaret edemedi. Protokol üyeleri ve katılımcılar alanda izci öğrencilerin dağıttığı renkli yumurtaları tokuşturdu.

Program, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından katılımcılara etli bulgur pilavı ve ayran ikram edilmesiyle son buldu. Pilav ve ayran ikramı yoğun ilgi gördü.

Halife YALÇINKAYA/SİVAS, (DHA)-

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ'NDE NEVRUZ KUTLAMASI

GAZİANTEP Valiliği İl Kültür Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle, üniversite kampüsünde Nevruz etkinliği düzenlendi.

Üniversitede düzenlenen kutlamaya Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Kutlamalar öncesi Türk Halk Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin, Nevruz'u anlattığı panel gerçekleştirdi. Nevruzun Türk bayramı olduğunu söyleyen Gültekin, "Maalesef unutuyoruz, eski bayramlarımızı, geleneklerimizi unutuyoruz. Nevruz, aslında eski Türk toplumlarınca yıl başı olarak kabul edilmektedir. Bir uyanış, yeniden canlanış Nevruz kutlamalarıyla anlatılır. Nevruz, birlik beraberliktir. Şu anda bir çok Türk toplumunda Nevruz, bayram havasında kutlanmaktadır. Bizlerde unuttuğumuz bu günü bayram havasında kutlamalıyız" diye konuştu.

Panelin ardından Atatürk Kültür Merkezi önünde oluşturulan alanda Nevruz kutlamaları yapıldı. Kutlamalar öncesinde konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen Nevruz'un, Türk kültürünün önemli bir parçası olduğunu söyleyerek, "Nevruz, geceyle gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklıkların artmaya başladığı 21 Mart'a rastlamaktadır. Bugünlerde doğa canlanmaya başladığından Nevruz günleri baharın da başladığı günlerdir. Biz Nevruz'u bütün renkleri ve dokularıyla dünyanın en güzel coğrafyası olan cennet Anadolu'muzda insanı sevmenin bayramıdır" dedi.

Nevruz'un uyanışın, yeniden bir başlangıcın simgesi olduğunu söyleyen Rektörü Yavuz Coşkun, "Bu bayramda elbette bizde içimizi, duygularımızı tazelemeliyiz. Nevruzu; kardeşlik, sevgi, barış ve birbirimize olan samimi hislerimizi tekrar tazeleyeceğimiz bir günün müjdesi olarak görmeliyiz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından Nevruz ateşi yakılarak, içinde bulgur, mercimek ve pirin bulunan bereket tepsisi ateşe atılarak demir dövüldü. Yanan ateşin üzerinden atlayan Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Rektör Yavuz Coşkun ve Kaymakam Uğur Turan, folklor ekiplerinin yöresel oyunlarına eşlik ettiler.
Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, (DHA) -

ANTALYA'DA NEVRUZ ÇOSKUSU

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde Nevruz Bayramı, temsili Yörük göçüyle kutlandı.


Atatürk Anıtı önünde başlayan Nevruz kutlamalarına Kaymakam Erhan Özdemir, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Dere, Emniyet Müdürü Erkan Dur, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Okulların izci grupları, halk oyunları ekipleri, at, eşek ve develerden oluşan temsili Yörük göçü grubu, Atatürk Caddesi'nden İskele Meydanı'na yürüdü. Korteji, turistler de ilgiyle izledi, fotoğraf çekti. 


İskele Meydanı'ndaki kutlamalar saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların ardından, şiir dinletisi ve halk oyunları gösterileri yapıldı. Portakal toplama ve soyma, un içinde bilye bulma, kaşıkla yumurta taşıma, balon patlatma ve halat çekme yarışmalarının yapıldığı kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. İskele Meydanı'nda yakılan nevruz ateşinden öğrencilerin atlamasıyla kutlamalar sona erdi.
Görkem ÇANCI/ALANYA, (DHA) - 

ELAZIĞ’DA RESMİ NEVRUZ KUTLAMASI

ELAZIĞ’da düzenlenen resmi nevruz kutlama programı kapsamında, protokol üyelerinin de aralarında bulunduğu grup, oluşutrulan kortejde yürüdü.

Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ile çok sayıda kişi, eski belediye binası önünde toplandı. Önde protokol üyelerinin önde olduğu kortej eşliğinde başlayan yürüyüş, nevruzun kutlandığı Öğretmenevi önüne kadar sürdü. 

Öğretmenevi önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, nevruzun birlik, beraberlik ve bahar coşkusu olduğunu belirterek, "Türk Cumhuriyetleri'nde özellikle bağımsızlıktan sonra, hem dini, hem milli bayram olarak resmen kutlanan Nevruz, diriliş ve bahara eriş bayramıdır. Nevruz, UNESCO tarafından 2009 yılında insanlığın somut kültürel mirası temsili listesine kayıt edilmiştir. Türk milletinin hem ata, hem de ana yurdunda baharın müjdecisi olarak, ayrıcalıklı bir yeri bulunan nevruz bayramı, her zaman kardeşliğin, neşenin, hoşgörünün de kaynağı olmuştur" dedi.

Konuşmanın ardından Elazığ Belediyesi Mehter Takımı mini bir konser verdi. Halk oyunları gösterisinin ardından, halk oyunu gösterisi sırasında, izleyiciler arasında bulunan gençler de kendi aralarında oynayarak, folklor ekibine eşlik etti. 

Tören örste demir dövme, nevruz ateşinin yakılması ile katılımcılara aşure dağıtımı ile son buldu.Gülbin YILDIZ/ELAZIĞ, (DHA)- 

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ'NDE NEVRUZ COŞKUSU

ISPARTA'da Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) düzenlen Nevruz Bayramı kutlamalarında Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, yakılan ateşin üzerinden atlayarak öğrencilerle birlikte Nevruz'u kutlandı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamalarına, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov, Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Türkmenistan milli marşının okunmasıyla başlayan törende, Türkmen düşünür ve şair Mahtumkulu Firakı da anıldı. Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, şair ve düşünürlerin medeniyetin ışığı olduğunu belirtti. "Biz onlarla düşünür, onlarla yolumuzu buluruz" diyen Rektör İbicioğlu, "Onların ortaya koyduğu yaklaşımlarla fikir zenginliğine ve medeniyet enginliğine ulaşırız. Kurduğumuz medeniyetlerin mayasını onlar oluşturur. Düşünce dünyası zenginliğine ulaşmamızı onların yol göstericiliğine borçluyuz" dedi.

Program daha sonra 19 Mayıs Öğrenci Meydanı ve Açık Hava Tiyatrosu'nda devam etti. Kültür merkezinden meydana kadar mehter takımı eşliğinde yürüyen katılımcılar, nevruz ateşi yaktı, demir dövdü. Özbek pilavının dağıtıldığı kutlamalarda, Türkmenistan Halk Sazları Heyeti ve SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından mini konser verdi.

Kutlamalar, protokol üyelerinin Nevruz ateşinin üzerinden atlamasıyla sona erdi.
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

TOKAT'TA NEVRUZ KUTLAMASI

TOKAT'ta Nevruz Bayramı protokol ve öğrencilerin birlikte katıldığı resmi program ile kutlandı. Kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu.

Tokat'ta Nevruz Bayramı etkinlikleri Gazi Osman Paşa Üniversitesi kampusunda yapıldı. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Ak Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ile birlikte kent protokolünün katıldığı kutlama programı yemek ikramı ile başladı. Daha sonra Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, nevruz ateşini yaktı. Vali Taşkesen, protokol üyeleri, basın mensupları ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı. Nevruz’un yeni bir gün yeni bir başlangıcı olduğunu söyleyen Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, 'Hepsinden önemlisi yeni müjdeler anlamına geliyor. İnşallah bu 21 Mart Nevruz Bayramı ülkemize ve milletimize dirlik getirir' dedi. Kutlama programı halk oyunları gösterisiyle son buldu.Fatih YILMAZ/TOKAT, (DHA)

UŞAK’TA NEVRUZ ATEŞİNİ VALİ YAKTI

UŞAK’ta, valilik, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve belediye tarafından düzenlenen nevruz kutlaması TOKİ Şefkat Okulu’nun Bahçesi’nde yapıldı.

Kutlama, Vali Seddar Yavuz’un nevruz ateşini yakmasıyla başladı. Vali Yavuz, nevruzun toplumun tüm kesimlerinin özünde var olduğu gibi birlik, dostluk, huzur ve hoşgörü içinde kutlanması gerektiğini belirtip, "Ülkedeki barış ve kardeşlik ortamını bozacak arayışlara fırsat verilmemesi gerek" dedi. Nevruz kutlaması çekiçle örste demir dövme, yumurta tokuşturma ve nevruz ateşinin üzerinden atlama gibi etkinliklerle devam etti.

Kutlamaya, Vayi Yavuz’un yanı sıra CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Uşak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fuat Kömürcü, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Uşak Belediye Başkan Vekili Necat Çolak, protokol üyeleri, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)

ÜNİVERSİTELİLER DEMİR DÖVÜP, HALAY ÇEKTİ

BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde nevruz coşkuyla kutlandı. Öğrenciler örsün üzerinde demir dövüp ateşin etrafında halay çekti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin Gölköy kampüsünde nevruz kutlandı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu’nun düzenlediği etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. MHP Bolu Belediye Başkan adayı Şükrü Gülez ile Ülkü Ocakları Başkanı Hafız Kenan Çevik birlikte nevruz ateşini yaktılar ardından örsün üzerinde demir dövdüler. Öğrenciler daha sonra ellerinde Türk bayraklarıyla yanan ateşin üzerinden atladı. Yaklaşık 500 kişi ateşin çevresinde davul zurna eşliğinde halaylar çekerek nevruzu coşkuyla kutladı.

Programın sonunda nevruz kutlamasına katılanlara un helvası ikram edildi.
Mutlu YUCA-Taner BAYAR/BOLU, (DHA)

VALİ KAR YAĞIŞI ALTINDA NEVRUZ ATEŞİNDEN ATLADI

ARDAHAN’da Nevruz Bayramı, Valilik tarafından organize edilen törenlerle kutlandı. Vali Seyfettin Azizoğlu, kar yağışı altında önce nevruz ateşini yakıtı, ardından ateşin üzerinden atladı. 

21 Mart Nevruz Bayramı, Ardahan’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalara Vali Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Şefaattin Serten ile vatandaşlar katıldı. Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda Nevruz Bayramı'nın tarihi gelişimi anlatıldı. Şehir Parkı'nda devam eden etkinliklerde Vali Seyfettin Azizoğlu, Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve İl Jandarma Komutanı Şefaattin Serten tarafından park içerisinde nevruz ateşi yakıldı. Yoğun kar yağışı eşliğinde yanan ateşin üzerinden önce protokol, sonra vatandaşlar atladı. Törene katılanlar çeşitli renklere boyanmış yumurtaları tokuşturdu, temsili olarak örste demir dövüldü. Daha sonra nevruz ateşi etrafından halaylar çekildi. Kafkas Halk Dansları Topluluğu gösteri yaptı.

Dinçer AKTEMUR/ARDAHAN, (DHA)-

KTÜ'DE NEVRUZ HORONLA KUTLANDI

KARADENİZ Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği nevruz bayramı kutlamalarında horon ve kolbastı oynandı.

Nevruz bayramı, KTÜ Kanuni Alanı’nda yapılan etkinliklerle kutlandı. Trabzon Valisi Abdi Celiz Öz, Karedeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı nevruz kutlamasında yakılan küçük ateşten az sayıda öğrenci atladı. Ardından öğrencilerin yoğun katılımı ile yöresel müzik eşliğinde horon ve kolbastı oynandı. Etkinlikte, katılımcılara pilav, ayran ve et kavurma ikram edildi.
Yunus Emre SEL/TRABZON, (DHA)-


AMASYA’DA NEVRUZ KUTLANDI

AMASYA'da, Valilik ve Belediye tarafından organize edilen ve halk tarafından da büyük katılımın olduğu nevruz bayramı, Şehzadeler Gezi Yolu'nda düzenlenen programla kutlandı.

Programda ilk olarak Amasya Belediyesi mehteran takımı yer aldı. Burada konuşan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, "Bu bayramı Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde uzun yıllar boyunca nesillerimiz, gençlerimiz büyük bir coşkuyla kutlayacak. Bu bayramımız birliğimizin, beraberliğimizin pekişmesinin en güzel örnekleri olacaktır" dedi. 

Daha sonra söz alan Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin ise "Tabiat, doğa kendini yenilemiş şekilde diriliyor, canlanıyor. Kışla beraber tabiat sanki bir uykuya çekilmişti. O uyku kendini yenileme, dirilme yeni güzelliklerle beraber insanoğluna güzellikler sunmak için hazırlanarak bugün uyanıyor. Tabiatın en güzel parçası, en kıymetli parçası, en üstün parçası olan insanın, tabiatta yaşanan bu dirilmeden, güzellikten, değişimden etkilenmemesi mümkün değildir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından çeşitli yarışmalar düzenlendi. Program Amasya Belediyesi konservatuarı ekibinin seslendirdiği şarkılar ve Ziya Paşa Ortaokulu halk oyunları ekibinin gösterileri ile devam etti. Nevruz bayramı Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve protokol üyelerinin nevruz ateşini yakmaları ve üzerinden atlamaları ile son buldu.
Sinan HARMANCI/AMASYA,(DHA) - 

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ'NDE NEVRUZ COŞKUSU


ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğrenciler, yakılan ateşin üzerinden atlayıp halaylar çekerek nevruzu kutladı.

Üniversitenin merkez kampüsünde düzenlenen nevruz kutlamasına Zonguldak Belediye Başkanvekili CHP'li Adil Bahadır, Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Neşe Kurt, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının konser verdiği etkinlikte, üniversite öğrenim gören yabancı öğrenciler kendi ülkelerinin bayraklarıyla protokolü selamladı. Üniversitenin halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Belediye Başkanvekili Adil Bahadır ve Hakim Neşe Kurt nevruz ateşini yaktı. Nevruz ateşinden ilk atlayan Rektör Prof. Dr. Özer öğrencilerden alkış aldı. Ardından öğrenciler ateşin üzerinden atlayıp halaylar çekerek nevruzu kutladı.

Kaynak:Haber Kaynağı