Türkiye Cannes'da niye yok

Türkiye Cannes'da niye yok

Dünyanın en büyük sinema organizasyonlarından biri kabul edilen Cannes Film Festivalı, yarın 66. Kez izleyicileriyle buluşuyor.
Türkiye daha önceki yıllarda Cannes Film Festivali’nde stand olarak yer alır ve burada Türk filmlerinden örnekler gösterilir, afişler asılırdı. Bu uygulama kaldırılmış durumda.

Bu yıl festivalin jüri başkanlığını ünlü yönetmen Steven Spielberg yapacak. Festival, ünlü Fransız sanatçı Aurder Tautou’nun sunacağı törende, Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan’ın başrolü oynadığı, Scott Fitzgerald’ın kitabından uyarlanan “Muhteşem Gatsby”nin üç boyutlu versiyonu ile açılış yapılacak.
Oscar öldülle aktris Nicole Kidman, yönetmen Ang Lee, Daniel Auteuil, Christian Mungiu gibi isimler jüri koltuğunda oturan diğer ünlüler.

Altın Palmiye için yarışacak 20 filmden en iddialı olanlar ise şöyle sıralanıyor: Coen Kardeşler’in “Inside Llewyn Davis” filmi, Steven Soderbergh’in yönettiği, Michael Douglas’ın Matt Damon ile başrolleri paşlaştığı “Behind the Candelabra” filmi, Fransız yönetmen François Ozon’un müzik dünyasını konu alan filmi “Jeune et Jolie” filmi yarışacak filmler arasında en iddialı olanlar şeklinde kabul ediliyor.

Türkiye, geçmişte bir süre Cannes Film Festivali satandlarından yer kiralayarak Türk filmlerinin tanıtımını yapıyordu. 2000’li yıllara doğru bu uygulamadan vazgeçildi.
Geçtiğimiz yıl kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışan yönetmen Rezan Yeşilbaş "Sessiz" adlı filmiyle "Altın Palmiye" ödülüne layık görülmüştü.
(M.İ)