Türk Telekom hakkında flaş açıklama

Türk Telekom hakkında flaş açıklama

Türkiye telefon iletişiminin bel kemiği durumunda bulunan ve daha önce Suudi Öger şirketine % 55'i satılan Türk Telekom hakkında Ulaştırma ve Habercilik Bakanı Ahmet Arslan'dan açıklama geldi.

Geçtiğimiz yıllarda Suudi Öger gurubuna satılan ancak büyük zarar eden Türktelekom'un yine satılması gündeme geldi. Türkiye genelinde altyapı hizmetleri durma noktasına gelen Telekom konusu mecliste ulaştırma bakanına soruldu.

SATACAĞIZ

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Telekom’un birçok taliplisi olduğunu ve devredilebileceğini söyledi. Arslan, “Taliplileri biz de uygun bulursak, bunu yapacağız" dedi.

TÜRK TELEKOM NE KADAR ZARAR ETTİ 

2016'nın ilk üç çeyreğinde yapılan büyük altyapı harcamasına rağmen zarar etmeyen Türk Telekom ilk 9 ayda 664 milyon lira net kar açıklamıştı. Son çeyrekte ise işlerin pek de yolunda gittiği söylenemez. 2016 yılının son çeyreğinde operatör, 1.30 milyar lira zarar etti.

ÇOK TALİPLİSİ VAR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Telekom’un birçok taliplisi olduğunu ve devredilebileceğini söyledi. Arslan, “Taliplileri biz de uygun bulursak, bunu yapacağız" dedi. 

SUUDİLER BATIRDI

Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi, 6 milyar 550 milyon dolar karşılığında 11 Kasım 2005’te Suudi merkezli Oger Telecom’a satılmıştı. Reuters’in ağustos ayı sonunda geçtiği haberde, Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip olan Oger Telekom’un hisselerini Saudi Telekom’un alacağı öne sürülmüştü. 

BÜYÜK ZARAR ETTİ

Üç farklı kaynağa dayandırılan haberde, bunun gerçekleşmemesi halinde Oger’in hissesinin hükümet tarafından satın alınabileceği de yazılmıştı.Diken.com.tr'nin aktardığı habere göre Bakan Arslan, Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türk Telekom’un kefil olduğu, rehin verdiği herhangi bir işlemi ya da hissesi bulunmadığını vurgulayan Arslan, “OTAŞ, Oger Telecom Anonim Şirketi 2026’ya kadar diğer ortaklarıyla beraber Telekom’un yüzde 55 işletme hissesine sahip. İşletme hakkına sahip olduğu hisseleri kendisi rehin vermiş durumda. Telekom’un işleyişinde en ufak bir aksama yok. Bu yılki rakamlar güzel gidiyor. Çok da iyi açılımlar yaptılar” dedi.

ÖGER 6.5 MİLYAR ÖDEME YAPTI

Bugüne kadar Oger’in özelleştirmeden kaynaklı ödediği rakamın 21 yıl için 6.5 milyar dolar olduğunu aktaran bakan, şöyle devam etti: 

FALİYETLERİNİ SIRALADI

“Bunun tamamını ödemiş durumda. Temettü olarak aldığı para da aşağı yukarı bu kadar. Özelleştiği dönemde kasasında 3 milyar lira var. Bunun yüzde 10’unu işletmesini ayakta tutabilmek için kasasında tutmuş. 2,8 milyar lira Hazine’ye aktarılmış durumda. 1 milyar 50 milyon lira kıdem tazminatını şirket üstlenmiş. Bugüne kadar 28,3 milyar liralık yatırım yapılmış. 4 milyar liralık lisans bedeli ödenmiş. Hazine’ye de 10,4 milyar lira temettü ödenmiş. Şirket bu güne kadar 423 milyon liralık gayrimenkul satmış. Geçmişteki santraller büyük ve analog. Dijital santrallere geçilip çok daha küçük alanlara ihtiyaç duyulunca atıl kalan alanlar satılmış. Buna karşılık 1,5 milyar lira değerinde gayrimenkul alınmış veya inşaat yapmış.”

Türk Telekom’un halihazırda 34 bin çalışanı olduğu bilgisini veren Arslan, “İlk yarıda 956 milyon liralık kâr rakamı var. Oger’in de 4,6 milyar dolarlık kendi bankalara borcu var. Kendi hissesini BTK’nin ya da Hazine adına hareket eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının onayı olmadan kimseye devretme şansı yok. Devretmesi bu şarta bağlı” diye konuştu.

Arslan şöyle devam etti: 

“Telekom’un direkt altına imza attığı herhangi bir borç, senet ya da rehin yok. Birçok talipli var, taliplilere devredebilir. Taliplileri biz de uygun bulursak, bunu yapacağız. O olmazsa bankalara geçmiş olacak. Şirketin şu anki işletme değeri zaten buraları karşılıyor. Bir risk oluşmaması adına bir yıldır süreçleri takip ediyoruz. Kamuya tekrar geçmez, yüzde 15’i halka açık, o şekilde devam eder.”

İlgili Haberler