‘Türk Halkı’ deyince faşist, ‘Türkiye Halkı’ deyince demokrat mı?

‘Türk Halkı’ deyince faşist, ‘Türkiye Halkı’ deyince demokrat mı?

ABD’den Atatürk konusunda ilginç başka bir gelişme de 4. sayısını yayınladıkları 24 Mart 1923'te Mustafa Kemal Atatürk'ü kapak yapan ünlü Amerikan haber dergisi Time’ın, Cumhuriyetin 90. kuruluş yılını da yine Atatürk’e ayırması oldu.

 

Nurten AKYAZILILAR
 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız için geçtiği tebrik mesajında; “Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yılını kutlayan Türkiye halkına en içten dileklerimi sunuyorum” diyor.

 

Bakan Kerry’nin mesajındaki; “Türkiye halkı” hitabı, dikkatimi çekti. Zira başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP kurmayları da vatandaşa; “Türk halkı” yerine “Türkiye halkı” diye seslenmekte. Amerikan yönetimiyle, ülkemiz iktidarında bulunan AKP hükümeti arasında öylesine iç içe yakın bir bağ var ki birbirlerinden etkilenmişler ve 90 yılın sonunda; “Türk halkı”, oldu; “Türkiye halkı”…

 

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, mesajının devamında; iki ülke arasındaki dostluk, ortak çıkarlar ve değerlere dayalı işbirliğinin uzun geçmişine değiniyor ve 60 yılı aşkın süredir NATO Müttefikleri olarak da dünyada, barış ve refahı teşvik için birlikte çalışıldığını kaydediyor. ABD’nin, Suriye dahil olmak üzere önemli küresel sorunlar ve de terörizme karşı Türkiye ile bir dizi yakın çalışma ilişkisi içinde bulunduğunu ifade eden Kerry, Atatürk’e de dikkat çekerek, ABD’nin;  ileri, güçlü, özgür ve demokratik bir Atatürk Türkiye'siyle işbirliğini daha da derinleştirmek için sabırsızlandığını belirtiyor. (1)

 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Suriye için Türkiye’ye gelecek

Suriye demişken hemen belirtmeliyim ki ABD’nin Çatışma ve Stabilizasyon Operasyonlarından sorumlu Sekreter Yardımcısı Rick Barton,  2-7 Kasım’da ülkemizde bulunacak. (2) Türk Hükümeti yetkilileriyle de bir araya gelecek olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Barton,  Suriye muhalefet üyeleri, yerel konseyleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bölgedeki serbest alanlar içinde hukukun üstünlüğü ile istikrarı geliştirmek amacıyla temel hizmetleri sağlama çalışmaları konusunda görüşecek.

 

Bugünkü haberlerde, Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki liman şehri Lazkiye'de bulunan Hava Kuvvetleri'ne ait savunma üssünün büyük bir patlamayla yerle bir olduğu duyuruldu. ABD’nin Çatışma ve Stabilizasyon Operasyonlarından sorumlu Sekreter Yardımcısı’nın bölgeye gelecek olmasıyla, denizden füze atışıyla vurulan Suriye hava üssünün bir bağlantısı var mı acaba?

 

ABD’nin Atatürk ilgisi

ABD’den Atatürk konusunda ilginç başka bir gelişme de 4. sayısını yayınladıkları 24 Mart 1923'te Mustafa Kemal Atatürk'ü kapak yapan ünlü Amerikan haber dergisi Time’ın, Cumhuriyetin 90. kuruluş yılını da yine Atatürk’e ayırması oldu. Time, 90 yıl önceki kalpaklı Atatürk kapak görseli eşliğinde şunları yazdı:

"Bugün Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntılarından egemen, bağımsız bir ülke olarak çıkan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü. Bu büyük oranda bir kişinin liderliği sayesinde oldu: Mustafa Kemal Atatürk. Yine 90 yıl önce yeni bir Amerikan haber dergisi New York medyasını sarsmaya başlamıştı. Time henüz  Atatürk adını almamış ‘Mustafa Kemal Paşa’yı 24 Mart tarihli dördüncü sayısının kapağına koymuş; onu, "halkı yabancı bir makamın boyunduruğundan kurtaran, sahip oldukları özelliklerin farkına varmalarını sağlayan ve düşünce ve eylem özgürlüğü" getiren ‘Türkiye'nin özgürleştiricisi’ olarak selamlamıştı".
Time, aralarında Churchill, John Fitzgerald Kennedy, Charles De Gaule ve Roosevelt gibi dünya liderleri, asker ve düşünürlerin bulunduğu 8 ismin, Gazi hakkındaki görüşlerine de ayrıca yer verdi. (3)

 

‘Cumhuriyet Kazanımları’nı tek tek nasıl yok ettik; gidin, görün!..

29 Ekim Cumhuriyet kutlamaları ve kısa süre sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’ı anma etkinlikleri kapsamında İzmir’de, görülmesi gereken anlamlı bir sergi var. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Ahmet Gürel’in hazırlamış olduğu “Cumhuriyet Kazanımları” adlı fotoğraf sergisi, 11 Kasım 2013 tarihine kadar açık. 90. yılını kutlamaya başladığımız tüm Cumhuriyet kazanımlarını izleyici ile buluşturan sergi; eğitim, sanayi, ulaşım ve ülkenin tüm ilklerini panolar halinde sunuyor. En çok ilgiyi ilk uçak fabrikamız, ilk şeker fabrikamız, Sümerbank ve Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın çekmekte olduğunu ifade eden Gürel; günümüzde unutulan, o devrin ilk sanayi ürünlerinin sergilendiği ‘Yerli Malı’ haftasının da oldukça ilgi çekmekte olduğunu kaydediyor. Yerli malı haftalarının ilk reklamcısı olan İhap Hulusi için de bir pano ayrıldığını belirten Gürel; “İlk barajlarımız ve demiryolu hamlemiz, sergimin unutulmaz kareleri” diyor.

 

Zorluk ve yokluklarla elde edilen değerlerin, günümüzde nasıl kolayca heba edilip ülkemiz geleceğine ipotek konulduğunu fark edince, burnunuzun direği sızlayıp, gözleriniz dolacaktır.

 

http://www.state.gov/secretary/remarks/2013/10/215952.htm

http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2013/10/215971.htm

http://www.cnnturk.com/2013/dunya/10/30/time.mustafa.kemali.unutmadi/729021.0/index.html