TRT'den bir ilk daha.

TRT'den bir ilk daha.

Yeni anayasa çalışmalarında kamuda türban serbestisi tartışmaları sürerken, TRT bu yasağı canlı yayınla delen ilk kamu kurumu oldu.

Anayasa’daki açık hükme rağmen kamuda türban yasağını hastanelerin, belediyelerin, okulların ardından tek tek delinmeye devam ediyor.

Vatandaşın ödediği elektrik paralarından aldığı payla ayakta duran devletin Kürtçe yayın yapan kanalı TRT 6’da türbanlı programcının yayına çıkması dikkat çekti.
TRT6’da her sabah canlı yayında anayasaya aykırı olarak türban yasağı deliniyor.

Sabahın Sesi (Dengê Sibê) isimli programda kamuda türban serbestisi başladı. Devletin kanalında programda sözleşmeli personel olarak çalışan Melahat Uluç yayına tesettürlü çıktı.

ANAYASAYA AYKIRI: Mevcut Anayasa’nın 70. Maddesi’nde kamu hizmetine alınmada “görevin getirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez” hükmü yer alıyor. Bu hüküm, dini temsil niteliği olan kıyafetlerle devlet memurluğu yapılmasının da önünü tıkıyor. Böylece, hizmet almak isteyen farklı din, etnik köken ve inanışa sahip olan vatandaşlar arasında ayrım yapılmasının engellenmesi amaçlanıyor.

RTÜK NE YAPACAK?: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) görüştüğümüz bir yetkili ‘Mevzuatta böyle bir uygulama yok. Kurum devlet memurluğu kapsamında değerlendirmeli” yanıtını verdi. Anayasa’yı hatırlattığımız yetkili ‘Bizim yapacağımız bir şey yok’ demekle yetindi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Sözcü’ye yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

TRT TARAFSIZLIĞINI YİTİRMEMELİ: TRT bir kamu kurumu. Özellikle siyasi ve dini semboller anlamında tarafsızlığını ihlal etmemeli. TRT çalışanları kamu memuru konumundadır, bu nedenle onlar da TRT’nin tarafsızlığını ihlal etmemeleri gerekir. Anayasal bir ihlal olduğu açıktır. Devletin tarafsız olması gerekir. İzleyenlere karşı inanç, siyasi anlamda ayrımcılık yapılamaz. Kamu hizmeti verirken siyesi dini simge sembol kullanmaları anayasa ile bağdaşmaz.

RTÜK SEYİRCİ KALMAMALI: Bu duruma RTÜK seyirci kalmamalı. Üstüne düşen görevi yapması gerekir. Bu türlü ihlallere bizzat zemin hazırlıyorlar. Denetim mekanizmaları anayasa ihlallerinde, yolsuzluklarda siyasi tıkanma yaşıyor. Anayasal ilkeler doğrultusunda RTÜK yayın tarafsızlığını korumalı. ‘Sorumluluğumuz yok demek’ görevden kaçmanın bahanesidir.

ÖNEMLİ NOT: TRT6′nın internet sitesinde programında tanıtım filminde tesettürlü spikere yer verilmemesi de ayrıca dikkat çekti.