TOWERS RAPORU; TÜRKİYE'DE ÇALIŞANLAR YANACAK

TOWERS RAPORU; TÜRKİYE'DE ÇALIŞANLAR YANACAK

EKONOMİDEKİ dalgalanmalar ve liradaki gerileme, ücretleri de eritecek. Çalışanların dörtte üçü ücretlerinde düzeltme alamayacak.

EKONOMİDEKİ dalgalanmalar ve liradaki gerileme, ücretleri de eritecek. Çalışanların dörtte üçü ücretlerinde düzeltme alamayacak, bir bölüm çalışanın ücretleri ise düşürülecek.

Şirketler, yükselen enflasyonun yanında, liranın yabancı paralar karşısında değer yitirmesiyle eriyen ücretler konusunda çalışanlara umut vermedi.

Danışmanlık şirketi Towers Watson, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan dalgalanmalar ve Türk Lirası'nın değer yitirmesinin şirketlerin ücret artış politikalarını etkisi üzerine bir araştırma yaptı. Katılımcı şirketlerin yüzde 75’i ekonomideki dalgalanmalara rağmen ücret artış bütçelerinde değişiklik yapmayacaklarını bildirdi.

Araştırmaya göre, ücret artış politikalarında değişiklik yapacağını belirten şirketlerin oranı ise yüzde 25 düzeyinde kaldı. Ancak, bu şirketlerin yüzde 19’u 2014 yılı içinde ücret artışı yapmaktan vaz geçtiklerini belirtirken, yüzde 38’i kararlaştırılan ücret artış bütçelerini azaltacağını açıkladı.

Ücret bütçelerinde değişiklik yapacağını söyleyen söz konusu yüzde 25’lik dilim içinde, ücret artış bütçelerini yükselteceğini belirten şirketlerin oranı ise yalnızca yüzde 31'de kaldı. Bu oran, araştırmaya katılan tüm şirketlerin yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor. Geriye kalan yüzde 90'lık bölümdeki şirket çalışanların ücretlerinde iyileştirme öngörülmüyor.

Towers Watson Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, "Dikkati çeken önemli bir husus, ücret artış bütçelerini azaltan şirketlerin yüzde 70'inin ücret artışlarını Towers Watson tarafından 2014 yılı ücret artış beklentisi olarak raporlanan yüzde 8 seviyesinin üzerinde bütçelemiş olmalarıdır. Benzer bir şekilde, ücret artış bütçelerini yükselten şirketler ise yüzde 63 oranında Towers Watson tarafından raporlanan bu seviyesinin altında planlamışlardır. Dolayısıyla, söz konusu değişikliğin beklenen artış oranlarına yakınlaşma olarak yorumlanması mümkündür" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı