Topçu Kışlası da Yayalaştırma da İptal!

Topçu Kışlası da Yayalaştırma da İptal!

Gezi Parkı'nın geleceği tartışılmaya devam ederken, yayalaştırmayı da kapsayan Taksim Projesi'nin imar planlarının 1. İdare Mahkemesi tarafından 6 Haziran'da iptal edildiği ortaya çıktı.

TOPÇU KIŞLASI DA YAYALAŞTIRMA DA İPTAL
 
Tüm yurda yayılan kitlesel eylemlerin başlangıç noktası olan Gezi Parkı ilgili tartışmalar sürerken 1. İdare Mahkemesi’nin Taksim Projesi’ni de kapsayan bir iptal kararı verdiği ortaya çıktı. Mahkemenin iptal kararı 2 Temmuz’da açıklanan 6. İdare Mahkemesi kararında da yer almış ve ilk karar halka açıklanmamıştı. Bugün Zaman Gazetesi’nin duyurduğu bilginin 6 Haziran’dan beri neden kamuoyuyla paylaşılmadığı ise bilinmiyor.
 
2 Temmuz’da 6. İdare Mahkemesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazını reddetmiş ve yürütmeyi durdurma kararını yerinde bulmuştu. Bu kararda 1. İdare Mahkemesi’nin aldığı 1/1000 ve 1/1500 ölçekli imar planlarının iptal kararı ışığında “Projeye dayanak teşkil eden imar planları yargı kararıyla iptal edilen bu davada hukuka uygunluk görülmemiştir” dendi.
 
Planların iptal edilmesi kararı Mimarlar Odası’nın açtığı davanın sonucunda alındı. Taksim Dayanışması konuyla ilgili bugün 19.00’da konuyla ilgili bir açıklama yaparak “Kazanımlarımızın Takipçisi Olacağız” dedi.
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
 
Taksim Gezi Parkı’nın yıkılıp yerine Topçu Kışlası yapılması projesine karşı başlayan direniş, tüm yurda yayılmış, taleplerse eşitlik, özgürlük, adalet ve daha fazla demokrasi olarak çeşitlenmişti. Anayasal ve barışçıl bir şekilde yürütülen eylemlere polis müdahalesinin ardından büyük bir halk hareketine dönüşen eylemlerde iktidarın tavrı “Ne yaparsanız yapın, biz kararımızı verdik” söyleminden “Yargının kararına uyacağız” söylemine evrilmiş, fakat polis müdahaleleri ve “eylemlerin arkasında lobiler var”, “halk kandırıldı” söylemleri terk edilmemişti. Yargının onay vermemesi durumunda, karara uyacaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan’ın yorumu merakla bekleniyor.