TOPÇU ATEŞİNDEN SONRA YPG REUTERS'E KONUŞTU

TOPÇU ATEŞİNDEN SONRA YPG REUTERS'E KONUŞTU

Türkiye'nin 2 gündür topçu ateşine tuttuğu YPG Mevzilerinde olup bitenlerle ilgili ilk açıklama Kobani Kürtlerinin Lideri Salih Müslim'den geldi


Reuters haber ajansına konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş başkanı Salih Müslim, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt birliklerin Türkiye'nin 'Azez ve çevresinden çekilin' çağrılarına uymayacağını açıkladı.

TÜM SURİYE KARŞI KOYACAK

Müslim, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik herhangi bir müdahalesine 'tüm Suriyelilerin karşı koyacağını' da belirtti.
Reuters haber ajansı, İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçlerinin mevzilerine Pazar günü de topçu saldırısı düzenlediğini duyurdu.
Anadolu Ajansı da Türkiye'nin 2. gün de süren top atışlarını "Türk Silahlı Kuvvetleri Halep'e bağlı Azez ilçesinde bölücü terör örgütü PYD/PKK hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateş altına aldı" diye duyurdu.
Türkiye dün Menag havaalanı ve çevresine topçu atışı düzenlemişti.Kürt gruplar, havaalanını İslamcı muhalif gruplardan geçtiğimiz günlerde ele geçirmişlerdi.

HAVAALANI EL NUSRA'NIN ELİNDEYDİ

"Türkiye'nin, Suriye'nin iç işlerine karışma hakkı yok" diyen Müslim, Menag Havaalanı'nın Kürt güçlerce ele geçirilmeden önce El Kaide bağlantılı El Nusra örgütünün elinde olduğunu belirtti.

Müslim havaalanının, içinde YPG'nin yanında Arap ve Türkmen güçlerin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından ele geçirildiğini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN ÇAĞRISINI REDDEDİYORUZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu dünkü topçu saldırılarının ardından yaptığı açıklamada, Azez'e dönük saldırılar ve Türk sınırını hedef alan tacizlerin ardından 'angajman kuralları' çerçevesinde karşılık verildiğini söylemiş, YPG'nin havaalanından çekilmemesi durumunda saldırıların devam edeceği uyarısında bulunmuştu.
Müslim Pazar günü Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye Başbakanı'nın bu çağrısını reddettiklerini de söyledi.

ABD'DEN SONRA FRANSA'DA TÜRKİYE'Yİ UYARDI

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'den Suriye'deki Kürt bölgelerine yaptığı bombardımanı sonlandırması istendi.
Açıklamada "Fransa, Halep ve Suriye'nin kuzeyinde gittikçe kötüleşen durumu endişeyle izliyor. Hem rejim ve müttefiklerine tüm bölgedeki, hem de Türkiye'ye Kürt bölgelerindeki bombardımanlarına son vermeleri çağrısında bulunuyoruz" denildi.
Önceliğin IŞİD ile savaşa verilmesi gerektiğinin hatırlatıldığı çağrıda, Cuma günü Münih'te kabul edilen çatışmasızlık anlaşmasının uygulamaya sokulması da istendi.

SAVAŞ SUÇU İŞLEMEKLE SUÇLANIYORLAR

Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye'ye topçu ateşine son vermesi, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt güçlere de bölgedeki kaostan yararlanarak yeni toprak kazanımları elde etmemeleri çağrısında bulundu.
YPG'yi PKK'nın Suriye'deki kolu, bir 'terör örgütü' olarak gören Türkiye, YPG güçlerinin 'Arap ve Türkmenlere saldırdıklarını', bunun da 'savaş suçu' olduğunu savunuyor

Kaynak:Haber Kaynağı