THY Yargı Duvarına Çarptı !

THY Yargı Duvarına Çarptı !

305 çalışana haksızlık yaptığı müfettiş raporuyla da belirlendi.


305 ÇALIŞANA HAKSIZLIK
Hosteslere Osmanlı kıyafeti giydirmeye niyetlenen, iç ve dış hatlarında içkiyi kaldıran THY yönetiminin, grev haklarının ellerinden alınmasına karşı çıkarak eylem yaptıkları için işlerinden attığı 305 çalışana haksızlık yaptığı müfettiş raporuyla da belirlendi.


AKP’nin, çalışanların grev hakkını ellerinden alacağı haberi üzerine İstanbul Atatürk Havaalanı’nda iş bırakarak eylem yapan 305 çalışanı işten atan THY yönetimi, çalışanların örgütlü olduğu Hava-İş Sendikası yöneticileri hakkında da yasadışı grev yaptığı, çalışanları yasadışı direnişte bulunmaya teşvik ettiği ve zorladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Hava-İş’in açıklamasına göre; suç duyurusunu değerlendiren Bakırköy Cumhuriyet savcılığı, gerekli bilgi ve belgeleri topladıktan sonra ilgili yasa gereğince bu konuda “görevsizlik”kararı verdi ve dosyayı değerlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne gönderdi. Müdürlük de soruşturma açarak bir müfettiş görevlendirdi.

Mahkemelerin işten atılan çalışanlardan 29’unun açtığı davaları kazanarak işe iade edilmelerine karar vermesinin ardından müfettiş raporu da çalışanların ve sendika yöneticilerinin lehine çıktı. 

DEMOKRATİK PROTESTO OLARAK KABUL EDİLDİ

İş Teftiş Müfettişi Gülgün Kaner tarafından hazırlanan 18.01.2013 tarihli raporda, “Sendika yöneticilerinin THY A.O yönetimince iddia edilen 6356 sayılı Kanunun 78 I-e maddesine uygun herhangi bir fiilinin tespit edilmediği, 29 Mayıs 2012 tarihinde oluşan olayların CD kayıtlarına göre barışçıl sınırları aşmayan demokratik bir protesto olarak değerlendirilmesi gerektiği, sendika yöneticilerine herhangi bir idari ceza verilmemesi gerektiği” sonucuna varıldı.
 
Hava-İş açıklamasında, 29 Mayıs’ta işten çıkarılan THY çalışanlarının açtığı davalarda bilirkişi raporunun ardından müfettiş raporunda da eylemin demokratik bir eylem olduğunun belirlendiği vurgulanarak, THY yönetimine şu çağrıda bulunuldu:

“Bugüne kadar her platformda her yayın organında dile getirdiğiniz sendikayı ve 305 işçiyi vatan haini ilan eden kamuoyunu yanıltıcı beyanlarınızın doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Zaten başlı başına bir haksızlık olduğu için 5 ay sonra ortadan kaldırılan grev yasağına demokratik bir hakla karşı çıktıkları artık tespit edilen 305 işçiye yapılan haksızlık da artık ortaya çıkmıştır. 

“Gelin bu sosyal yarayı birlikte sararlım, toplu iş sözleşmesi masasında iş barışı ve huzurunu bütünsel bir şekilde yeniden kuralım! Gelin taraflar olarak hem bu sosyal yaranın giderilmesi, hem toplu iş sözleşmesinin masada sonuçlandırılması hem de şirketin geleceği ile ilgili sorunların çözümlenmesi için taşın altına elimizi birlikte koyalım!”

 
THY’de 24. dönem toplu iş sözleşmesini uyuşmazlığında önümüzdeki günlerde resmi arabulucunun devreye gireceği bildirilen açıklamada, “Eğer işveren uyuşmazlığı derinleştirmeye yönelik bir politika izlerse sendikamızın yanıtı da en kısa sürede kurullarını toplayarak Grev Hakkının kullanılması sürecini ortaya koymak olacaktır” denildi.