Tarihi tekkenin açılışını Davutoğlu yaptı

Tarihi tekkenin açılışını Davutoğlu yaptı

Bir dizi temasta bulunmak üzere Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, restorasyonu tamamlanan tarihi Rufai Tekkesi'nin açılışını yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Üsküp Çayır Belediyesi, Makedonya İslam Birliği ve Bursalı iş adamlarının katkılarıyla restorasyonu tamamlanan Üsküp'teki tarihi Rufai Tekkesi'nin açılış törenine katıldı.

Törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi, Devlet Bakanı Hadi Nezir, TİKA Balkanlar Daire Başkanı Ali Maskan, Çayır Belediye Başkanı İzet Meciti, Makedonya milletvekilleri Kenan Hasip, Behicuddin Şehabi, Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan ile çok sayıda vatandaş katıldı. İslam Birliği Başkanı Recebi, Rufai Tekkesi'nin restorasyonu için sağladığı katkılar dolaylayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada amaçlarının Türkiye'nin Balkanlar'ın yanında olduğunu göstermek olduğunu söyledi. Altepe konuşmasında şunları kaydetti : " Ecdadın emaneti yüzyıllardır birlikte olduğumuz bu topraklar aynı kültürü paylaştığımız Bursa ile aynı zamanda inşa edilmiş olan bu eserler ilk dönem Osmanlı eserleri başta olmak üzere birer birer ayağa kaldırılıyor. Burada ecdadımızın kimliği yeniden canlanıyor. Amacımız Türkiye'nin Balkanlar'ın yanında olduğunu göstermek, Balkanların Türkiye'yle birlikte gelişebileceğini göstermek." 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "

Tasavvuf geleneği Buhara'dan Saraybosna'ya kadar, Üsküp'te, bütün Anadolu'da, bütün Rumeli'de, bütün Mezopotamya'da insanlığı kardeşliğe çağıran birliği, hoşgörüyü, sükuneti ve huzuru telkin eden bir gelenektir. Tasavvufi geleneğin olduğu yerde şiddet, nefret, kültür gelişmez. Konya'da Şeb-i Arusu, yani vuslatı idrak etmiştik. Bugün burada da bir vuslatı gerçekleştiriyoruz. Rufai tekkesinin açılışı bu anlamda tarihin imanla buluşması, Anadolu'nun tekrar Rumeliyle, Bursa'nın Konya'nın İstanbul'un Üsküple buluşmasıdır. Bu bir vuslattır. Allah bu vuslatı daim eylesin. Aramıza ayrılık, nifak sokmasın. 200 sene sonra tekrar bu mübarek mekanı ihya ederken, Allah bu diyarlardan ezanı, zikri, imanı eksik eylemesin."

Konuşmaların ardından, restorasyonu tamamlanan tarihi Rufai Tekkesi'nin açılışı yapıldı.