Suriye'ye savaş için gönderilen vatandaş sayımız nedir?

Suriye'ye savaş için gönderilen vatandaş sayımız nedir?

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Oğuz Oyan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Oğuz önergesinde Suriye bünyesinde savaşmak üzere El Kaide yandaşı grupların Suriye sınırına götürülüp götürülmediğini sordu.

04.10.2013
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Basında çıkan haberler ve vatandaşlardan gelen şikayetlerden, yasal görünümlü kuruluşlar ve yasadışı organizasyonlarca pek çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Suriye’deki iç savaşta El-Kaide yandaşı gruplar bünyesinde savaşmak üzere Suriye’ye götürüldüğü, çocuklarını bu tezgahtan kurtarmak için uğraşan ailelerin girişimlerine resmi makamlarca kayıtsız kalındığı anlaşılmış olup bu hususla ilgili aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
 
  Oğuz OYAN
İzmir Milletvekili
 
1-      Gaziantep’te yerleşik vatandaşlarımızdan Cemal Kılıçparlar, 21 yaşındaki oğlu Mehmet Yılmaz Kılıçparlar’ın Nizip’te bulunan Dergah adlı bir dernek tarafından El Kaide’nin Suriye kolu El-Nusra içinde savaşmak üzere Suriye’ye gönderildiğini, yaptığı bütün başvurulara rağmen oğlunun geri getirilmesi hususunda bir sonuç elde edemediğini belirtmektedir. Adı geçen kişinin Suriye’ye gidişi, hali hazırdaki durumu hakkında Bakanlığınızda bir bilgi bulunmakta mıdır? Bu kişinin gidişi yasadışı yollardan oldu ise kendisi ve gönderen kişi/kuruluş hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Bu kişinin Suriye’ye gidişini organize ettiği ileri sürülen Dergah adlı dernek/kuruluş hakkında bir soruşturma var mıdır?
2-      Dilek Aksoy adlı anne oğlu Olcay Aksu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait İstanbul Gençlik ve Rehabilitasyon ve Meslek Edinme Merkezi’nde (İSMEM) yatılı olarak kursa devam ederken, yurtta radikal dinci grupların gençleri etkilemesine fırsat verilmesi nedeniyle“oğlum Belediye Yurdunda El-Kaideci oldu, Suriye’ye gönderildi” şeklinde açıklamada bulunmuş, ayrıca konuyu emniyete aktardığında Terörle Mücadele Şubesi’nde (TEM) kendisine “konuyu savcılığa götürme” dendiğini, İSMEM Yurt Müdürünün “burada 3500 çocuk var. Bunların 2500'ü ortada yok. Senin oğlunun nerede olduğunu nereden bileyim” dediğini iddia etmiştir. Bu iddialar basında yer aldığına göre konu adli makamlarca ihbar kabul edilerek gerekli soruşturma başlatılmış mıdır? Annenin iddiaları konusunda İSMEM   ve TEM yetkilileri hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Olcay Aksu’nun akibeti hakkında Bakanlığınızdaki bilgiler nelerdir?
3-      Radikal Gazetesi muhabiri İdris Emen tarafından gazetenin 29 ve 30 Eylül 2013 tarihli sayısında yayınlanan haberlerde çeşitli derneklerce başta Adıyaman olmak üzere Bingöl, Batman, Urfa, Diyarbakırve Bitlis’ten 18 ile 30 yaş arasındaki gençlerin savaşmak üzere Suriye’ye götürüldüğü, Adıyaman’dan götürülen kişi sayısın 200’ü aştığı belirtilmektedir. Yine 23.09.2013 tarihli Taraf Gazetesi’nde Suriye’de yönetime karşı savaşan gruplar içinde 500’e yakın Türk vatandaşı bulunduğu ileri sürülmüştür. Suriye’deki savaşa Türk vatandaşlarını gönderen kuruluşlar Bakanlığınızca tespit edilmiş midir? Bunlar arasında İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Özgür-Der var mıdır?
4-      Suriye’de iç çatışmaların başladığı Mart 2011 ayından bu yana kaç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Suriye’ye geçmiş, bunlardan ne kadarı geri dönmüş ne kadarı halen oradadır? Gerek geri dönenlerin gerekse halen orada bulunanların Türk Ceza Kanununun 306. Maddesinde ifade edilen Türkiye Devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak şekilde, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplama veya diğer hasmane hareketlerde bulunma”suçunu işleyip işlemedikleri hususunda bir soruşturma yürütülmekte midir?  Türk vatandaşlarını Suriye’deki savaşa gönderenler TCK’nın 306. Maddesi kapsamında 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması gerektiğine göre bu madde kapsamında yürütülen herhangi bir soruşturma veya açılmış bir dava bulunmakta mıdır?
5-      Tunus İçişleri Bakanı Lotfi bin Ceddu’nun Tunus Ulusal Meclisinde yaptığı konuşmada Tunuslu kızların Suriye’deki “seks cihadı”na katılarak islamcı savaşçıların seks ihtiyaçlarını karşıladıkları ve seks cihadına Türkiye'nin köprü olduğu şeklindeki açıklaması basında geniş bir yer bulmuştur. Mart 2011’den buyana Türkiye üzerinden Suriye’ye geçen Afganistan, Libya, Pakistan, Tunus ve Yemen uyruklu kişilerin kadın ve erkek olarak her bir ülkeye ait sayısı nedir? Aynı dönemde Suriye’ye giden Türk vatandaşı kadın sayısı nedir?
6-      Neredeyse savaş hali yaşadığımız bir ülke ile sınır ilişkilerinin Avrupa Birliğine üye ülkeler arasındaki ilişkilerden daha gevşek olması normal midir? Suriye ile vizesiz seyahat anlaşmasını çatışmaların sona ermesine ve ilişkilerin normalleşmesine kadar askıya almayı düşünmüyor musunuz? Bunu yapmamanızın nedeninin iç ve dış siyaset bilimcileri, strateji uzmanları ve politika yapıcıları tarafından Suriye muhalefeti içinde yer alan radikal dinci örgütlerle yasadışı ilişkilerin devamı için bilinçli olarak yapılmış bir tercih olarak değerlendirildiğini biliyor musunuz?