Suriye'den Cilvegözü'ndeki patlamayla ilgili ilk açıklama

Suriye'den Cilvegözü'ndeki patlamayla ilgili ilk açıklama

Suriye Cilvegözü’nde yaşanan patlamaya ilişkin ilk açıklamasını soL gazetesine yaptı.Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği olayın ardından Suriye’den ilk açıklama geldi.

Suriye Cilvegözü’nde yaşanan patlamaya ilişkin ilk açıklamasını soL gazetesine yaptı.

 

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği olayın ardından Suriye’den ilk açıklama geldi.

 

"Bölge kimin kontrolü altındaysa ona bakmak gerekir"
Şam’da soL gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Kuzulugil’e konuşan Enformasyon Bakan Yardımcısı Halef El Mufta, patlamayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

Şam'da bir grup Türkiyeli gazeteci ile görüşen Suriye Enformasyon Bakan Yardımcısı Dr. Halef El Mufta, Reyhanlı'daki patlama ile ilgili olarak patlamanın olduğu yere bakmak gerektiğini söyledi.

 

Patlamanın park halindeki bir otomobilde olduğunun anlaşıldığını hatırlatan El Mufta "Bazı olaylar fazla açıklama gerektirmez. Eğer Reyhanlı bölgesi silahlı grupların kontrolünde ise onlara bakmak gerekir. Bu olay Suriye devletinin kontrolünde olan bir yerde mi yaşandı, yoksa Türkiye sınırları içerisinde ya da silahlı grupların kontrolü altında olan bir bölgede mi? Olayın cereyan ettiği mekan eylemin kendini teşhir eder" diye konuştu.

 

“Türkiye - Suriye ilişkileri gergin hale getirilmek isteniyor olabilir”
Eylemin farklı hedefleri olabileceğine işaret eden El Mufta bu eylemin birinci hedefinin Türkiye - Suriye ilişkilerinin çok daha gergin hale getirilmesi olabileceğini söyledi.

 

"Belki ölenler arasında Türk vatandaşları da olabilir. Bu meseleyi birileri ilişkileri daha da problemli hale getirmek için istismar edecektir" diyen Mufta, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik tavrında bir yumuşama olduğunu düşünüp bunu sabote etmek isteyenler olabileceğini söyledi. Suudi Arabistan'ın El Hayat gazetesini örnek göstererek "İsrail dün Filistin'de onlarca yerleşim birimini yerle bir etti, bu haber yapılmıyor ama 'Ulusal Meclis liderlerini öldürmek istediler' diye başlık atıp Reyhanlı'daki olayı Suriye'yi suçlayarak anlatıyorlar" dedi.

 

“Yüzde 80’i muhaliflerin kontrolünde edebiyatı yapılıyor ama…”
Batı basınının "Suriye'nin yüzde 80'i muhaliflerin kontrolü altında" edebiyatı yapmayı sevdiğini ama silahlı grupların hakim olduğu bir bölgede gerçekleşen patlama olduğunda akıllarına bu grupların nedense gelmediğini vurgulayan El Mufta, "bu tür yorumları kimler yapıyorsa, kimler Suriye'de bir diyalog ortamı yaratılmaya başlandığı sırada Suriye devletine bu tür saldırıları yakıştırıyorsa eylemin gerisinde de onlar aranmalıdır" diye konuştu.

 

(soL -Haber Merkezi)