SÜMEYYE SUİKASTI PERDE ARKASI NASIL HAZIRLANDI

SÜMEYYE SUİKASTI PERDE ARKASI NASIL HAZIRLANDI

Twitter’dan gelen yalanlama üzerine bıçak gibi kesilen Twitter’daki Umut Oran-Fuat Avni yazışmalarının bilgisayar komutları aracılığıyla yazıldığı, ortaya koydu.

CHP’nin bilişim uzmanı milletvekili Erdal Aksünger, yandaş medyanın bir süre önce ortaya attığı, ancak açılan davalar ve Twitter’dan gelen yalanlama üzerine bıçak gibi kesilen Twitter’daki Umut Oran-Fuat Avni yazışmalarının bilgisayar komutları aracılığıyla yazıldığı, ortaya koydu.

HAYALİ KONUŞMA ÜRETTİ

Genel Merkez’de kurduğu ekiple, kurgudaki yazılım hatalarını tek tek çıkartan Aksünger, medyaya yansıyan yazışmalarının birebir simülasyonunu Cumhuriyet için hazırladı. Aksünger, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında hayali bir konuşma üretti.

SÜMEYYE ERDOĞAN'A SUİKAST İDDİASI

Havuz medyasında geçen ay manşetlerine taşıdığı haberlerde Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a suikast iddiasını ortaya atmıştı. Haberlerde Twitter fenomeni Fuat Avni’nin aslında Emre Uslu olduğu, Uslu’nun suikast planını CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’a Twitter’da direkt mesaj yoluyla anlattığı ileri sürülmüştü. Haberin ardından harekete geçen Oran, Twitter’dan tüm yazışmalarının dökümünü istemiş, şirketten gelen dökümü medyaya göstermiş ve içerisinde Fuat Avni ile ilgili tek cümle bulunmadığını söylemişti. Oran daha sonra söz konusu gazetelere artarda davalar açmıştı.

ESPRİLİ SİMÜLASYON

CHP’nin bilişim uzmanı milletvekili Erdal Aksünger de farklı bir çalışmayla kurguyu ortaya çıkardı. Genel Merkez’de bilişim uzmanı genç bir ekip kuran Aksünger, yazışmaları yazılım kuralları açısından inceledi. Hataları tek tek sıralayan Aksünger, daha sonra Cumhuriyet için esprili bir dille bir de simülasyon hazırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında hayali bir konuşma üreten Aksünger, şöyle konuştu:

“Bu komik kurgu Saray’ın bilgisi dahilinde mi yoksa, bilgisi dışında mı hazırlandı? Bu kadar kötü, amatör bir proje hazırlamanın altında Saray’a karşı bile bir komplo yatıyor olabilir. Bizi bile tereddüte düşürecek bir çalışma yapılabilirdi, gerçi bu çalışma da mahkemeye yansıdığında mahkeme, Twitter’dan bilgi isteyecek ve iddialar yine açığa düşecekti ancak, böylesine amatör bir çalışmayı ortaya çıkarmak bizim için zor olmadı. Acaba, ‘bu toplum ilkel, ne yaparsak yutarlar’ diye mi düşündüler bilemiyorum. Geçmişte Ergenekon, Balyoz gibi davalarla ilgili kurgularda çok daha profesyonel malzemeler üretildi. Onların yanında bu çocuk oyuncağı gibi.”

 

Yandaş simülasyonu

Haber görseli

 

CHP’nin simülasyonu

Haber görseli

 

İŞTE EKİBİN YAKALADIĞI HATALAR

Aksünger ve bilişim uzmanı ekibin yaptığı çalışmada saptanan yazılım hataları şöyle sıralanıyor:

‘History’ değil, ‘date’ yazmalı: Çıktılardan birinde, İngilizce çalışan bir sistemden alındığı izlenimi veren, yazışma tarih ve saatini gösteren bir başlık bulunmaktadır. Bu başlıkta, İngilizce “date” ifadesi yerine, Türkçe “tarih” kelimesinin ilk çevirisi olan “history” ifadesi yer almaktadır. History kelimesinin kullanılması, bu çıktının İngilizce çalışan bir sistemden çıkarılması bir yana, İngilizce bilmeyen birileri tarafından manuel olarak yazıldığını göstermektedir.

Defalarca fotokopi çekilmiş: Her şeyiyle dijital ortamda yaşayan bir internet platformu olan Twitter’da yapıldığı söylenen bu yazışmalar, harflerinde bozulma olan, mürekkebi kısmen dağıttığı gözlenen eski tip bir daktilodan alındığı veya yazıcı çıktısının defalarca fotokopi çekilerek bozulduğu izlenimi vermektedir.

IP adresi uydurma: Star gazetesindeki Fuat Avni yazışmalarının da ilk haberindeki görüntüde, bu çıktıların Putty adlı yazılım ile güvenli sunucu bağlantısı (SSH) yapılarak elde edildiği izlenimi verilmektedir. Daktilo ile çıkarılmış gibi görünen yazışmaların aynı zamanda bir sunucu ekran çıktısı olması garip bir çelişkidir. Ayrıca haberde geçen IP numarası olan 192.168.160.141, yerel ağlara atanan bir ip adresidir, uydurma görünmektedir.

Bulut teknolojisine aykırı: Böyle bir çıktının gerçekten bir sunucu veya ağ cihazından elde edilmesi için, ancak bir dosyanın veya komutun ürettiği döküm olarak görüntülenmiş olması gerekir. Ancak tüm bilgisini bulut bilişim altyapısında saklayan, tüm verisi şifrelenmiş olan, ayrıca sunucu-istemci iletişimi de maksimum düzeyde şifrelemeyle yapılan Twitter platformundaki yazışmaların bu şekilde dökülebilmesi mümkün değildir.

Komut hatalı: En ilginç durumlardan biri de, çıktılardan birinde görülen “echo -e” ifadesidir. echo bir bilgisayar komutudur ve devamında yazılan ifadenin ekrana yazılmasını sağlamaktadır. Örneğin, “echo -e ‘Merhaba’” şeklindeki bir komut, ekrana bir satır halinde Merhaba yazacaktır.

Bu hata, çıktıların komut satırında çalıştırılan basit bir script dosyası ile üretildiğine işaret etmektedir. Burada yazışmaların manuel olarak üretildiği, bunu yapanların copy/paste ile yazışma üretirken bazı satırlarda hata yaptıkları anlaşılmaktadır. Yazışmaların düzmece olduğuna dair en net ve somut kanıtlardan birisi budur.

Kaynak:Haber Kaynağı