Straw: "Erdoğan yeni bir 60'lar kuşağı ruhuyla karşı karşıya"

Straw: "Erdoğan yeni bir 60'lar kuşağı ruhuyla karşı karşıya"

İngiltere eski Dış İşleri Bakanı Jack Straw, Başbakan Erdoğan'ın son günlerdeki çıkışlarına değinerek, "Bu bana 60'lı yılları hatırlatıyor. Savaştan çıkan büyüklerimiz, hayatımızın onlara göre en güzel yıllarını yaşarken neden isyan ettiğimizi anlayamamış

 İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanlarından Jack Straw, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının ekonomideki başarılı çizgiye karşın, “genç, orta sınıfın büyük bir bölümünün neden hala kendisini yabancı hissettiğini ve küskün, öfkeli olduğunu anlayamadığını” savunarak “Bu bana 60'lı yılları hatırlatıyor. Savaştan çıkan büyüklerimiz, hayatımızın onlara göre en güzel yıllarını yaşarken neden isyan ettiğimizi anlayamamışlardı" dedi.

Jack Straw, İngiliz The Times gazetesince yayınlanan "Erdoğan yeni bir 60'lar ruhuyla karşı karşıya" başlıklı makalesinde geçen hafta İstanbul’da düzenlenen ve kendisinin de bulunduğu, Avrupa Birliği-Türkiye konferansında Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmayla ilgili izlenimlerini aktardı. BBCTürkçe tarafından yansıtılan makalede Straw şu görüşlerini dile getirdi:

"Erdoğan ve kurmayları AKP hükümetinin Türk ekonomisini getirdiği başarılı çizgiye rağmen, genç, orta sınıfın büyük bir bölümünün neden hâlâ kendisini yabancı hissettiğini ve küskün, öfkeli olduğunu anlayamıyor. Bu bana 60'lı yılları hatırlatıyor. Savaştan çıkan büyüklerimiz, hayatımızın onlara göre en güzel yıllarını yaşarken neden isyan ettiğimizi anlayamamışlardı.”

Jack Straw, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda yapması gereken pek çok reform bulunduğunu vurgulayan Straw, üyelik sürecinin Türkiye'de demokrasi beklentisini yükselttiğini belirtikten sonra şu uyarıda da bulundu:

"Eğer Fransa, Almanya ve Kıbrıslı Rumlar ilerlemeyi üç yıldır engellemeseydi, bu reformlar çok daha gelişmiş olacaktı. Şüphesiz Türkiye örneğin Romanya ve Macaristan'dan daha ağır şartlarla değerlendiriliyor. Ama yeni Komisyon yetkilisi Stefan Füle'nin önderliğinde bir ilerleme sağlanabilir. Sağlanmalı. Brüksel'den gelen küçük düşürme çabalarına karşı sadece AKP taraftarlarının değil tüm Türk halkının sabır sonsuza kadar sürmez. Bu önemli Avrupalı Müslüman ülkeye masamızda bir iskemle vermezsek Türkiye değil Avrupa zararlı çıkacaktır.”