Sol gazetesi emperyalizm olgusunu bilmiyor mu?

Diyeceksiniz ki TKP tarihi boyunca emperyalizm olgusunu bir türlü kavrayamadı; bu iş Türk solunun "cephe" kanadına düştü hep.

Başbakan Erdoğan, "Anadolu Aslanları İşadamları Derneği"nin 8. Olağan Kurulu'nda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Paris'teki "Kürdistan Enformasyon Bürosu"nda öldürülen 3 teröristten birisiyle düzenli olarak görüştüğü yönündeki açıklamasını sert bir dille eleştirdi. 
 
Erdoğan, "Fransa Devlet Başkanı'nın yaptığı açıklamada 'Düzenli görüşmelerimiz oluyordu' ifadesi var. Bu durum Şecaat arz ederken sirkatin söylemektir. Avrupa Birliği'nin terör örgütü ilan ettiği bu örgütlerin mensupları ve kırmızı bültenle aranan bu insan yada insanlar sizinle nasıl düzenli olarak görüşebilir? Bu nasıl bir siyasettir." dedi.
 
Bu açıklamasıyla Erdoğan anımsadığım kadarıyla ilk kez emperyalizmi hedef alan ve PKK'nin baş destekçilerinden bir ülkeyi eleştiren bir konuşma yaptı.
 
Bu konuşma, Erdoğan'ın daha önce Ermeni soykırımı yasası yüzünden Sarkozy'e, Mavi Marmara olayı yüzünden İsrail'e çattığı konuşmaları anımsatsa ve sonuçta fos çıkacağı bilinse de bir gerçeği dile getirmesi açısından çok önemli bir vurguydu.
 
Ancak ertesi günkü gazetelerde bu konuşma yüzünden en ilginç yorum  Sol gazetesinden "manşetten" gelmesi beni çok şaşırttı.
 
Sol gazetesinin manşeti,  "Hükümet hedef şaşırtıyor"!  Yani Fransız emperyalizminin desteği PKK'nin arkasında yok!
 
"Erdoğan Paris'te üç kadının öldürülmesini Fransa'nın aydınlatılmasını istedi ve Fransa Devlet Başkanı'nın PKK mensuplarıyla görüştüğünü öne sürdü. 'Örgüt mensuplarının Fransa'da olduğunu bildirmiştik adım atmadılar' diyen Erdoğan'a göre Fransa'da PKK'lilerin olması, cinayeti onların işlediğini gösteriyor!"
 
*
 
Diyeceksiniz ki TKP tarihi boyunca zaten emperyalizm olgusunu bir türlü kavrayamadı; bu iş Türk solunun "cephe" kanadına düştü hep.
 
Ama PKK'nin arkasındaki emperyalist güçleri görememeleri,  "etnik" sorunları sınıf sorunlarının önüne geçirmenin nasıl ölümcül bir siyasi körlüğe neden olduğunu kanıtlaması açısından ibretlik bir durum.  
 
Ülkemin komünistleri, emperyalizm denen olguyu, adamın kendi ağzıyla itiraf etmesine karşın görmezden geliyor; bu beni ürküttü açıkçası. 
 

Ahmet Yıldız

Önceki ve Sonraki Yazılar