Skandal üstüne skandal... Palalı’nın arkasındaki güç kim?

Skandal üstüne skandal... Palalı’nın arkasındaki güç kim?

Gezi Parkı olayları sırasında elinde palayla Taksim’de dehşet saçan Sabri Çelebi’nin kaçmasına göz yumması, sonra serbest bırakılması, “Bu kadar skandal nasıl olabiliyor. Çelebi’nin arkasındaki güç kim?” sorularını gündeme getirdi. Savcılığın bir skandala daha imza atarak, Çelebi’nin suçunu "basit yaralama"ya çevirdiği bildirildi.

Gezi Parkı olayları sırasında Taksim Talimhane’de polislere bile aldırmadan önüne gelene saldıran Sabri Çelebi’yle ilgili ilk skandal emniyette yaşanmıştı. Olaylar sırasında slogan attılar diye birçok gösterici gözaltına alınırken, genç bir kadının kalçasına palayla vurup sırtına tekme atan, bir kişiye palayı öldürürcesine savurarak yaralayan Çelebi, gözaltına bile alınmamıştı. Tepkiler üzerine “davet edilerek” gözaltına alınan Çelebi, savcılıktan tutuklanmak üzere mahkemeye sevkedilmişti. Ancak sevk kararında dehşet saçtığı paladan hiç söz edilmemişti. Çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılırken, yine palaya hiç değinilmemişti. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine savcılık serbest bırakma kararına itiraz etmiş ve Palalı hakkında tutuklama kararı verilmişti. 

Raslantıya (!) bakın ki; Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sisteminde "arıza meydana gelmiş", mahkemenin kararı sisteme girilmediği için polise“ulaşmamıştı”. Polisin de karardan haberi olmaması (!) nedeniyle Palalı o gün elini kolunu sallaya sallaya yurtdışına kaçmıştı. 

Fas’a tatile gittiğini ve döneceğini söyleyen Palalı Sabri, tutuklama kararı nedeniyle dönmemişti. Nostaljik Kazablanka kentinden 50 gün sonra sessiz sedasız dönen Çelebi, önceki gün havaalanında gözaltına alındı ve dün adliyeye çıkartıldı. İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi, 27 yıl hapsi istenen Palalı’yı dün tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. 

SAVCILIKTA SKANDAL! SUÇU DEĞİŞTİRDİLER

Bütün bu olaylar, yargıda birilerinin allem edip kallem edip Palalı’yı serbest bıraktırdığını, tutuklamasını engellediğini gösterirken, “Bu kadar skandal nasıl olabiliyor. Çelebi’nin arkasındaki güç kim?” sorularına neden olurken, Yurt Gazetesi, Palalı saldırgan mağduru kadının avukatı Yelda Koçak'a ulaştı. 

Yurt’tan Caner Taşpınar’ın haberine göre; müvekkili mağdur kadın ile birlikte dün adliyede olduklarını belirten Avukat Koçak,"İfade verdik. Ardından palalının serbest kaldığını öğrendik ve hayal kırıklığına uğradık" dedi. Müvekkilinin, Palalı’nın serbest kalmasıyla ilgili "Ölememiz mi gerekirdi? İnsan hayatı bu kadar basit mi?" dediğini aktaran Koçak, "Savcı tüm taleplerimize rağmen olayı basit yaralama olarak değerlendirdi" diye konuştu.

Palalı’nın boynundan ve kulağından yaraladığı 47 yaşındaki Kaan Polat'ın avukatı Hacer Yılmaz ise soruşturma savcısına dikkat çekti. Savcının önce "adam öldürmeye teşebbüs"ten Palalı hakkında tutuklama kararı çıkardığını belirten Avukat Yılmaz, "Savcının talebinin ardından İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi yerinde bularak tutuklama kararı verdi" dedi. 

Avukat Yılmaz, daha sonra savcının iddianamesinde Palalının suçunu "basit yaralama" olarak değiştiridiğini bildirdi. Savcının bu kararı nedeniyle İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını aktaran Yılmaz, "Dolayısıyla mahkeme de tutuklama kararını kaldırdı" dedi. 

Palalının serbest kalmasını değerlendiren Yılmaz, "Bu karar yargı sisteminin nasıl işlediğini gösteriyor. İktidara yakınsanız kararlar ona göre veriliyor. Müvekkilim de adalet duygusunun zelendiğini söylüyor" diye konuştu.

“3. YARGI PAKETİNİN ESERİ”

Yargıçalar Sendikası'ndan Hakim Nuh Hüseyin Köse, palalı saldırgan Sabri Çelebi'nin mahkemece serbest bırakılmasına ilişkin olarak "Bu karar 3. Yargı Paketi'nin eseridir" dedi. AKP Hükümeti’nin getirdiği 3. Yargı Paketiyle buna benzer suçlarda tutuklama verilmediğini aktaran Köse, "Toplumda infial uyandıran suçlar için daha önce tutuklama verilirdi ama ne yazık ki bu uygulama kaldırıldı" diye konuştu.

KENDİSİNİ SAVUNMUŞ!

Sabri Çelebi'nin avukatı Zafer Küçük dünkü serbest bırakma kararının ardından adliye çıkışında açıklama yaptı. Avukat Küçük, Çelebi'nin görüntülerdeki kadına yönelik saldırısından dolayı savunmasında pişmanlığını dile getirdiğini bildirdi. Küçük, polislerin engelleme çabalarına karşın önüne gelene saldıran Çelebi’nin Kaan Polat’a palayı öldürürcesine savurmasına karşın, bütün dünyanın gözlerinin içine baka baka müvekkilinin"kendisini savunduğunu” iddia etti. 

Çelebi hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmadığını ifade eden avukat Küçük, "Yakalama kararı ifadeye ilişlkin bir karardı. Savunması alındı serbest bırakıldı. Duruşmaları takip edecek. Daha sonra beraber açıklama yapacağız" ifadesini kullandı.

PAKETE NELER DAHİL?

Palalı saldırgan Sabri Çelebi ifade verikten sonra 3. yargı paketi kapsamında serbest bırakıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a yumruk atan Hüseyin Satı da serbest. İstanbul'da 29 Haziran tarihinde Gezi Parkı eylemlerinde gözaltına alınanlar hakkında ise savcılık, deniz gözlüğü ve baretleri delil göstererek 8 yıla kadar hapis cezası istedi. Daha şanssız olan İzmir'deki eylemciler için ise 17 yıl istenmişti. Gelinen noktada, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet” suçunun,“cana kast”tan daha tehlikeli olduğu ortaya çıkıyor.