Sınırda ki Patlama'da Skandal Çelişkiler

Sınırda ki Patlama'da Skandal Çelişkiler

BAKANA GİZLİLİK YOK, MİLLTVEKİLİNE VAR



“Gizlilik kararı var” denilerek, milletvekiline izletilmeyen görüntülerin TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na bile izletildiği bildirilirken, Anadolu Ajansı’na servis edilen görüntüler yeni çelişkileri ortaya çıkardı. CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, patladı denilen aracın parkettiği yer ile patlamanın olduğu yer arasında 10 metre mesaje olduğunu söyledi.
 
Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen Güneş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesi üzerine Hatay’a gittiğini, dün sabah da Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda incelemelerde bulunduğunu söyledi.
 
BAKANA GİZLİLİK YOK, MİLLTVEKİLİNE VAR
 
Hatay’da gittikten sonra soruşturmayı yürüten savcılardan Yıldırım Kemal Zöhre’ye patlamanın meydana geldiği kapıdaki güvenlik kameralarının çektiği görüntülerini izlemek istediğini söylediğini, savcının da bunu kabul ettiğini açıklayan Güneş, şu bilgileri verdi:
 
“Ancak Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan gizlilik kararı alındığını artık benim o kamera görüntülerini görme yetkimin olmayacağını milletvekili arkadaşım Hatay Milletvekili Hasan Akgöl’e telefonla bildirdi. O kamera görüntülerini bir gece önce üç bakan izlemişti. TOBB Başkanı da görüntüleri izlemiş. Onların izleme hakkı var da bir CHP’li milletvekilinin izleme hakkı yok mu? İktidar partisi milletvekilleri izleyebiliyor da muhalefet milletvekillerinin izlemesi neden engelleniyor? Benim görüntüleri izleme talebim savcının ‘gizlilik kararı’ ile ortadan kaldırıldı.”
 
"ARDINDA ÇOK BÜYÜK OLAYLAR VAR"
 
Görüntülerin dün akşam Anadolu Ajansı’na sızdırıldığını anımsatan Güneş,  “Görüntülerde gizlilik kararı olduğuna göre Anadolu Ajansı bunları nasıl elde etti? Burada suç unsuru var” dedi.
 
AA’nin gizlilik kararı görüntülerin 1.5 dakikalık bölümünü yayınladığını belirten Güneş, oysa AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu'nun, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, görüntülerin 20 dakikanın üzerinde olduğunu söylediğini belirterek, “Görüntüler montajlanmış” diye konuştu.
 
Cilvegözü’ndeki patlamanın basit bir patlama olmadığını belirterek, “Ardında çok büyük olaylar var ve hükümetin Suriye’de izlemiş olduğu dış politika var. Bu ortaya çıkacak diye o görüntüleri göstermediler. Ölen Suriyeliler henüz açıklanmadı. Arabanın içinde olduğu söylenen Türkiye tarafına kaçan biri var, arandı bulundu mu, arandığı bile yok, aranıyor mu? Bombanın türü çok önemli” dedi.
 
“BOMBAYI MUHALİFLER Mİ KOYDU?”
 
Cilvegözü Kapısı’nın geçtiğimiz Temmuz ayında kapatıldığını anımsatarak, “Neye kapattınız? Her şeye kapatmışınız da silaha ve bombaya kapatmamışsınız! Böyle bir kepazelik olur mu? Bu araç Türkiye sınırlarında patlamadı mı? Demek ki kontrol etmemişsiniz eğer oradan geldiyse” diyen Güneş, bomba yüklü aracın geçtiği Suriye sınır kapısının muhaliflerin kontrolünde olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
 
"30 KİLOMETRE MUHALİFLERİN KONTROLÜNDE"
 
“Bir başka nokta: Diyorsunuz ki; ima ediyorsunuz bunu Şam yollamış olabilir. Cilvegözü’nden Bab El Hava’ya kadar; yani sınırdan 30 kilometre ileriye kadar Şam yönetiminin egemenliği yok ki; muhaliflerin egemenliği var. O bölgede Halkçı Koruma Birliklerinin egemenliği olduğunu dünya alem biliyor. Dolayısıyla onlar mı koydu? Çok desteklediğiniz muhalifler mi koydu o bombayı acaba? Sınırlar yol geçen hanı. Türkiye bir kışla imalathane ve karargahı olmuş Suriye’de cephe olmuş. BBC, 30 Ocak 2013’te Hatay’da bir bomba imalathanesini çekip yayınladı.”
 
BBC’nin çektiği görüntüleri de gazetecilere izleten Güneş, “BBC, buradan Suriye’ye bombaların geçtiğini anlatıyor. BBC’ye konuşanlar da sadece ‘Esad rejimine karşı kullanılıyoruz’ diyor” dedi.
 
Bombanın patlamasının en çok muhaliflerin işine yaradığını belirten Güneş, “Bu bomba Türkiye’yi Suriye bataklığına daha fazla bizatihi belki de ordusuyla içine çekmek için kurgulandı” diye konuştu.
 
"FİLMDEKİ YERLE PATLAMA YERİ ARASINDA 10 METRE"
 
Güneş, görgü tanıklarının ne anlattığına, aracın nereden geldiğine ilişkin bir soru üzerine, AA’ya verilen görüntülerdeki bir başka çelişkiye şöyle dikkat çekti:
 
“O araç mı patlayan? Ben araçtan kalıntıyı gördüm. Araçtan olan kalıntı şu kadar bir difransiyel parçası... Jant yok, dingil yok, kaporta yok, hiçbir şey yok... Hiçbir şey kalmamış... Acaba o mu, onu da emin değilsiniz, bir numara koymuşlar, 31 numarası, orada hafif bir çukur var, orada patladığı söyleniyor. Servis edilen filmler de bir araç duruyor, o park edilmiş araç gümrük kapısında geçiş yerinde park olur mu? O araç mı patlayan, o parça mı ona ait olan? Patlama olduğunun söylendiği yer, numaranın konulduğu yerle difransiyelin olduğu yer farklı. Arada bir 25 metre mesafe var. İkinci önemli nokta park ettiği söylenen filmlerdeki yerle aracın patladığı yer arasında bir 10 metre fark var. Şüpheleniyorum.”
 
SIZDIRAN BAKAN ÇIKTI... 3 DEĞİL, 5 KİŞİ
 
Bu arada, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Anadolu Ajansı’na görüntüleri kendisinin talimatıyla polis tarafından sızdırıldığını açıklarken, ajansın yayınladığı görüntülerde bir başka çelişki daha çıktı. Hükümetin, görüntülere uygun olarak Suriye tarafından gelen ve Cilvegözü Sınır Kapısı’nın hemen girişinde kuyruğa girerek parkeden araçtan 3 kişinin çıktığını söylemesine karşın, görüntüler dikkatle izlendiğinde 3 değil, tam 5 kişinin çıktığı dikkat çekiyor.
 
GÖRÜNTÜLERDEKİ BİR BAŞKA ÇELİŞKİ
 
Yine aynı görüntülerde, patlamanın olduğu yerde de çelişki dikkat çekiyor. Patlamanın olduğu yer, hükümetin içinde üç kişinin çıktığını söylediği aracın Türkiye’ye giriş yapmak için kuyruğa girdiği yer değil, yan tarafta duvarın önündeki park etmiş araçların olduğu yer gibi görünüyor. Çünkü duvarın önüne parketmiş araçların arasında yer alan bir aracın paramparça olduğu ve buradan alevler çıktığı görülüyor.

NE OLMUŞTU ?
 
Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yaşanan ve gizlilik kararı çıkartılarak milletvekiline bile izletilmeyen görüntüler Anadolu Ajansı’na (AA) servis edildi. Yayınlanan görüntüler de kuşkulu çıktı. “Görüntülerle kamuoyu yanlış yönlendirilmeye mi çalışılıyor” sorusu gündeme geldi. Görüntüler, yetkililerin iki gündür bütün Türkiye’ye yalan söylediğini de ortaya çıkardı.
 
Cilvegözü’nde dün yaşanan ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın ardından CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş’i olay yerinde incelemelerde bulunmak ve olaya ilişkin bilgi toplamak üzere Hatay’a gitmişti.
 
CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen Güneş, bugün sosyal paylaşım ağlarından Twitter’dan paylaştığı iletilerle patlama anının güvenlik kameraları tarafından çekildiğini, görüntüleri izlemek istediğini, ancak savcılık mahkemeden gizlilik kararı çıkartarak, izlemesini engellediğini açıkladı.
 
Güneş’e mahkeme tarafından gizlilik kararı alındığı gerekçesiyle izletilmeyen o görüntüler akşam üzeri AA tarafından yayınlandı. AA’ya görüntüleri ya polisin ya savcılığın ya da mahkemenin verdiği sanılıyor.
 
Bu durum, ya savcılığın, gizlilik kararı olmadığı halde “Mahkeme gizlilik kararı verdi” diyerek Kocaeli Milletvekili Güneş’e yalan söylediğini ya da gümrük yetkilileri, güvenlik güçleri veya savcılığın mahkeme kararına takmadığını gösteriyor.
 
AA’nın kendi sitesinden de yayınladığı görüntüler hükümetin iddiasına uygun ve kafa karıştıracak cinsten. Hükümetin iddiasına göre; Cilvegözü Kapısı’yla Suriye’deki Bab El Hava kapısı arasındaki tampon bölgede, Suriye yönünden gelen bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu meydana geldi. 
 
Görüntülerde, Suriye tarafından gelen gri bir otomobil bomba yüklü araç olarak gösteriliyor. Bu araçtan üç kişi iniyor ve biri bagaj kapağını açıp kapattıktan sonra uzaklaşıyor. Ondan sonra patlama oluyor. Ancak görüntüler, patlamadan önce kesilerek, kapının gerisindeki bir kameranın görüntülerine geçiliyor. Patlama anı bu kameradaki görüntülerle veriliyor. Oysa patlama anının ilk kamerada olması gerekiyor. Bomba yüklü diye gösterilen aracın patlayıp patlamadığına ilişkin bir görüntü yok. 
 
Bu durum, hükümetin “Suriye yönünden gelen araç patladı” tezine uygun bir biçimde görüntülerin montajlandığı kuşkusunu yarattı. Bu da "Kamuoyundan ne gizleniyor? Kamuoyu yanlış yönlendirilmeye çalışılıyor" sorusuna neden oldu.
 
Eğer görüntüler doğruysa, patlama, yetkililerin basına verdiği bilgilerde söylediği, bakanların yaptığı açıklamalarda yer aldığı gibi Cilvegözü ile Suriye sınır kapısı Bab El Hava arasındaki tampon bölgede, Türkiye’den gönderilen mal ve yardımların Suriye araçlarına yüklendiği yerde meydana gelmedi. Patlama Türkiye giriş kapısının birkaç metre ötesinde yaşandı. Patladığı söylenen araç, gelip giriş kapısında kuyruğa giriyor. Patlamayla birlikte Cilvegözü Kapısının hasar görüyor, parçaları içeriye doğru fırlıyor.