SICAK GELİŞME! ABD'DEN FLAŞ IRAK KARARI!

SICAK GELİŞME! ABD'DEN FLAŞ IRAK KARARI!

ABD yeni Irak kararlarını açıkladı.

Washington, Irak'ta yaşanan son gelişmelerin ardından, Bağdat büyükelçiliğindeki diplomatların çoğunu Erbil ve Basra'ya kaydırma ve güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı.

ABD yönetiminin aldığı yeni karara göre alınan önlemlere rağmen Bağdat Büyükelçiliği işlevsel olmaya devam edecek.

ABD ordusu yetkilileri, Bağdat'a gönderilecek takviye askeri personel sayısının yüzden az olacağını ve aralarında deniz kuvvetleri askerlerinin de bulunacağını açıkladı.

Diplomatların Erbil ve Basra'ya kaydırılmalarının geçici olduğunu açıklayan ABD hükümet sözcüsü Jen Psaki, elçilik çalışanlarının bir kısmının da Ürdün'ün başkenti Amman'a gönderildiğini söyledi. Bu personel, Irak'la ilgili çalışmalarına Amman'da devam edecek.

Irak'la ilgili tüm seçenekleri değerlendirdiklerini açıklayan ABD Başkanı Barack Obama, ABD ordusunun Irak'a dönmesinin ise söz konusu olmadığını vurguladı.

Washington ayrıca, vatandaşlarına Musul, Anbar, Selahaddin, Kerkük ve Diyala'ya seyahat uyarısında bulundu.

Listede, büyükelçiliği küçültme kararına rağmen başkent Bağdat yer almadı.

Irak'ta Musul kentinin Irak Şam İslam Devleti'nin eline geçmesi ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'ndaki 49 diplomat ile 31 kamyon şoförünün IŞİD tarafından kaçırılmasının ardından Ankara da söz konusu beş bölge ve Bağdat'a seyahat uyarısında bulunmuş ve vatandaşlarının bu bölgeleri terk etmesini istemişti.

'İran'a ihtiyacımız var'

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Irak’ta yönetimin çökmesini engellemek için Washington’un İran’ın desteğine ihtiyaç duyacağını açıkladı.

CBS televizyonunda yayımlanan ‘Face The Nation’ programında konuşan Graham, “Bağdat’ı ayakta tutmak için bize muhtemelen İran’in desteği lazım olacak” ifadelerini kullandı.

Graham, “İran’ın Irak’ta çıkarları var, ülkedeki Şii nüfusu korumak istiyorlar, onlarla Irak’ın istikrara kavuşmasını sağlamak için bir şekilde diyalog kurmalıyız ancak İran’ın durumu fırsat bilerek kendine daha geniş bir alan yaratmasına da engel olmalıyız” dedi.

Graham, İran’a karşı katı tutumuyla bilinen ve nükleer silaha sahip olmasını engellemek için bu ülkeye bir askeri müdahale yapılmasını savunmuş bir siyasetçi olarak biliniyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Irak’taki krizin çözümü için ABD ile çalışabileceklerini söylemişti.

Ancak Tahran yönetimi Irak’a herhangi bir dış müdahalede bulunulmasına kesinlikle karşı çıkıyor.

İran, ABD’nin Körfez’e uçak gemisi göndermesi üzerine Irak’a dış müdahale yapılmaması uyarısında bulundu, ‘Irak halkının ve devletinin gücü yeterli’ mesajını verdi.

ABD'den Körfez'e IŞİD hamlesi

İran’ın açıklaması ABD Savunma Bakanlığı’nın Irak’taki gelişmeler üzerine Basra Korfezi’ne bir uçak gemisi gönderme kararının ardından geldi.

ABD Başkanı Barack Obama, Cuma günü yaptığı açıklamada Irak’a asker göndermeyeceklerini, seçenekleri değerlendirmenin ise günler sürebileceğini söylemişti.

Obama, Irak liderleri aralarındaki mezhepsel sorunların üstesinden gelmedikleri ve uzlaşmaya varmadıkları müddetçe ABD’nin herhangi bir askeri eyleminin sorunu çözmeyeceğini kaydetti.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı