Rusya'dan çok sert açıklama ' Türkiye sırtımızdan bıçakladı '

Rusya'dan çok sert açıklama ' Türkiye sırtımızdan bıçakladı '

Rusya ile ilişkilerde başlayan gerginlik giderek tırmanıyor

Suriyede meydana gelen gelişmeler sonrası Rusya ile yeniden başlayan krizin etkisi ticari ilşkilere yansımıştı. Önce Rus Charter uçaklarına izinlerin kaldırıldığı söylentileri ardından başlayan belirsizlik, tarım ürünleri ticaretine de yansıdı. Rusya tarım bakanlığının bir çok tarım ürünü için başlattığı kısıtlamanın ardından gerginlik iyice büyüdü. Türkiye'nin başlattığı misillemeye ise Rusya'nın tepkisinin çok sert olacağı netleşmeye başladı.

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, bazı Rus tarım ürünlerinin Türkiye'ye gönderilmesinin sınırlanmasına ilişkin olarak, "Sırtımızdan bıçaklandık" dedi.

NORMALLEŞME UMUDU TAŞIYORUZ

Rossiya 24 televizyonuna mülakat veren Tkaçev, Türkiye'nin buğday da dahil olmak üzere bazı tarım ürünlerinin Rusya'dan alımının sınırlamasına ilişkin olarak, "Bunu beklemiyorduk. Sırtımızdan bıçaklandık. Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesini umut ediyoruz." dedi.

RUSYA'DAN ALMAYABİLİR

Tkaçev şöyle devam etti: "Rusya'nın, Türkiye'nin buğday almamasına dayanamayacağı söylenemez. Zira kendimize yeni pazarlar bulacağız. Fakat sağduyunun kazanacağından eminim. Sonuçta Türkiye de Rus buğdayıyla ilgileniyor."

KENDİMİZE YENİ PAZARLAR BULACAĞIZ

Türkiye'ye ürünlerini gönderemeyecek olmaları nedeniyle Rus tarımcıların 1.3 ya da 1.5 milyar dolarlık bir kayba uğrayacağını tahmin ettiklerini de kaydeden Tkaçev, "Bu bizim için kötü fakat kritik değil. En kötü olasılıkla kendimize yeni pazarlar bulacağız. Ancak (Türkiye ile) uzlaşı bulunacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

DOMATES ALMAYACAĞIZ

Tkaçev ayrıca, Türkiye'den domates almaya yeniden başlamayı planlamadıklarını belirtti. Bakan "Hükümetin tavrı şöyle: Hayır, domates pazarımızı Türk üreticilere açmayı planlamıyoruz. Her şeyden önce yerli (domates) üreticilerini destekleyeceğiz" dedi.

Türkiye, buğday ve bir dizi ürünün vergisiz ithal edildiği ülkelerin yer aldığı listeden Rusya'yı 15 Mart'ta çıkarmıştı. Bu Rus basınında domates yasağına karşı yapılan bir hamle olarak değerlendirildi. 

100x50.pngtwitter-100x-50-001.jpg

İlgili Haberler