RUS BASINI'TÜRKİYE ERMENİSTAN'A AMBARGOYU KALDIRACAK'

RUS BASINI'TÜRKİYE ERMENİSTAN'A AMBARGOYU KALDIRACAK'

.

 Rus Basın: Ankara, Ermenistan'a Yönelik Ambargoyu Kaldıracak 

'Rusya'nın Sesi'ne yorumlarda bulunan siyaset bilimcisi Tarasov, Ankara'nın Ermenistan'a yönelik ekonomik ambargoyu kaldırmaya hazırlandığını söyledi.

Rus medyası, Avrupa Birliği'nin finansal desteğiyle Türkiye'nin komşuları Ermenistan ve İran sınırlarında yeni geçiş noktaları kurmayı planladığı haberlerine dayanarak Ermenistan ve İran sınırında bir takım modernizasyon çalışmalarının yürütüldüğünü belirtirken tanınmış siyaset bilimcisi Stanislav Tarasov, "Ankara'nın Ermenistan'a yönelik ekonomik amborguyu kaldırmaya hazırlandığını" iddia etti.

Söz konusu gelişmeleri Rusya'nın Sesi için yorumlayan Tarasov, Ankara -Erivan ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin 2009'da imzalanan Zürih Protokolleri ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin öngörüldüğünü anımsatarak Bakü'nün "baskısı altında", Türkiye'nin Karabağ meselesini "bahane ederek" dokümanlardaki maddeleri uygulamadığını, ancak bugün iki ülke arasındaki ilişkilerde bir takım değişiklikler meydana gelmekte olduğunu öne sürdü.

Tarasov "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Davutoğlu Haberleri'>AhmetDavutoğlu'nun Ermenistan Hükümeti'nin daveti üzerinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın Dışişleri Bakanları Zirvesi'ne katılmak için Erivan'a yaptığı ziyaret, söz konusu değişimlere örnek gösterilebilir." şeklinde konuştu.


"BATI, ERMENİSTAN KONUSUNDA Ankara'YA BASKI KURUYOR"

Batı'nın hem Ankara hem de Bakü üzerinde baskı yaptığını savunan Tarasov, "Başbakan Tayyip Erdoğan Haberleri'>RecepTayyip Erdoğan'ın kısa bir zaman önce tamamlanan Almanya ziyareti esnasında, Başbakan Merkel Haberleri'>AngelaMerkel, Ermenistan sınırını açması konusunda Türkiye'ye bir kez daha açık çağrıda bulunmuştur. Benzer açıklamalar ve çağrılar daha önce ABD, Fransa ve daha birçok Batı'lı ülke tarafından da pek çok kez dile getirilmiştir." dedi.


"ERMENİSTAN TÜRKİYE İÇİN AVRASYA BİRLİĞİ SINIRI OLABİLİR"


Rusya, Kazakistan ve Belarus tarafından kurulan Avrasya Birliği'ne Ermenistan'ın dahil olma sürecinde olduğunu anımsatan Tasarov, "Ermenistan sınırı, Türkiye açısından bir nevi Türkiye - Avrasya Birliği sınırı anlamına gelmektedir" savını dile getirdi.


"BAKÜ VE ERİVAN'IN DİYALOG SÜRECİNDE, TÜRKİYE TARAFSIZ OLMALI"


Tarasov, Bakü ve Erivan'ın diyalog sürecinde "Türkiye'nin teşvik edici bir rol oynaması ve sadece tek bir ülkenin tarafında yer almaması doğru olacaktır kanaatindeyim" sözlerinin yanı sıra "Kısa bir zaman önce yaşanan Arap Baharı da net bir şekilde göstermiştir ki, bu tip tek taraflı politikalar sadece mevcut durumu daha da zorlaştırmakla kalmamakta, aynı zamanda tecrübeli Türk diplomasisinin manevra alanını da ciddi manada kısıtlamaktadır" şeklinde uyarılarda da bulundu.

"TÜRKİYE ERMENİSTAN'A YÖNELİK AMBARGOYU KALDIRMAYA HAZIRLANIYOR"


Haberde, "Türkiye - Ermenistan sınırında yürütülecek olan modernizasyon çalışmalarının ve sınır bölgelerinin mayınlardan temizleniyor olmasının Ankara'nın pozitif bir senaryoyu uygulamaya koyduğunun göstergesi" olduğunu düşünen Tarasov'un Türkiye'nin "Ermenistan'a yönelik olan ekonomik ambargoyu kaldırmaya hazırlandığı" iddiaları yer aldı.