RIVA RIVA dedikleri..

RIVA RIVA dedikleri..

Galatasaray'lı taraftarların ve Sarı Kırmızı Aşıklarının Mali durum kötüye gitse de içlerinde NASILSA RIVA MIZ VAR dedikleri araziler artık KİMİN? Hangi Banka 200 Milyon USD dan daha fazla bir degerde 7 nci dereceye kadr ipotek altına aldı bu arazileri? Y

 

OLAYIN PERDE ARKASI
 
Hanoğlu Hakan
 
2004 yılında  Uluslararası yatırım şirketi AIG ile yolları ayıran Galatasaray, Kulübün içinde olduğu mali sıkıntıyı aşmak için borç aldığı para karşılığında GS Sportif Hisselerini Ünal Aysal’a rehin verdi.
 
Anlaşmaya göre Galatasaray Kulübü, 2 yıl içinde Aysal’ın başında olduğu UNIT Şirketinden aldığı krediyi geri ödeyip hisseleri geri alacaktı.
 
Aslında bu kredi olayı Galatasaray için sonun başlangıcı oldu. Aysal, bu hisseleri kullanarak Galatasaray’ın başına geçecek ve bugünlere gelecekti. Sebebin de sadece sarı-kırmızı sevdası olmadığını biraz sonra göreceksiniz.
 
ÖZHAN CANAYDIN TEHLİKEYİ FARKETTİ AMA
 
Özhan Canaydın, tehlikeyi hissetmiş olduğu için, seçimli kongre öncesi Aysal’a olan borcu geri ödemek istedi. Ama Galatasaray Kulübünün mali durumu bugünkünden farklı değildi. Yurt içindeki bankalar kredi musluklarını kapatmışlardı.
Bilançolar maalesef kredi vermeye uygun değildi. Borç ödenmedi ve GS Sportifhisseleri AYSAL’ın şirketi UNIT bünyesinde kalmaya devam etti.
 
2006 Mart ayında Ünal Aysal, düğmeye bastı. Önce UNIT, Galatasaray Kulübünün kendisine olan 23,5 milyon doların tamamını ödemesini istedi. Bu parayı ödeyemeyecek durumda olan GS Sportif A.Ş. KAP’a yaptığı bildirimle bu borcu Aysal’a ödeyemeyecek durumda olduklarını, bu nedenle % 21,5 hisselerinin satışının UNIT tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı.
 
GALATASARAY'A SADECE 3 MİLYON DOLAR KALDI
 
UNIT, elindeki GS Sportif hisselerini 38,5 milyon dolar bedelle 14 ayrı yabancı fona sattı. Fonlar arasında SOROS, QVT ve GLS Partner (Lehman Brothers) da bulunuyordu. Arada fark (12 milyonUSD) da Aysal’ın kar payı oldu ve Galatasaray’a sadece 3 milyon dolar kaldı.
 
Galatasaray tarihinin en büyük hisse satışı, Kulübün zor zamanında kredi verdiğiyle övünen büyük Galatasaraylı Ünal AYSAL tarafından alacaklarına karşılık yapılmış oldu.
 
NASIL BAŞKAN OLDU
 
Bu arada, Özhan Canaydın’ın kendi kefaletiyle Galatasaray için aldığı krediler nedeniyle Bursa’da bulunan fabrikasına haciz geldi. Bu sorunlarla uğraşan Özhan Canaydın Galatasaray’da Başkanlıkta devre dışı kalıyor, daha sonraki seçimlerde desteklediği adaylar Adnan Polat karşısında yenilgiye uğrayan Ünal Aysal,  İnan Kıraç ve  Liseliler desteğiyle Adnan Polat’ı şaibeli bir seçimle devirip Galatasaray’a başkan oluyordu.
 
Bu fonlardan QVT ile yaşanan sorunlar daha sonra gündemi epey meşgul etti. QVT bu arada boş durmadı ve büyük ortaklarından biri olduğu Ottoman Fund aracılığıyla Osmanli Yapı adıyla 4 ayrı şirket kurarak Galatasaray Kulübünün meşhur Riva arazisi’nin çevresindeki arazileri birer birer satın alarak 931.739 m2’lik alana sahip oldu.
 
SKANDAL SKANDAL ÜSTÜNE
 
Ama gözden kaçırdıkları ya da dikkat etmedikleri bir ayrıntı vardı; AYSAL’ın kasası, her türlü özel işlerdeki danışmanı KALPAKÇIOĞLU, bu 4 şirketin de Başkan Yardımcısı idi. Aynı KALPAKÇIOĞLU, GS Sportif hisseleri, AYSAL’ın şirketi UNIT tarafından satılırken alıcı QWT ‘nin danışmanlığını yapıyordu.
 
Buraya kadarki anlattıklarımızı bir diyagramda gosterelim:
 




RİVA ARAZİLERİNİN ETRAFINDA DÖNENLER
 
Mehmet HELVACI, bir gazeteye, QWT nin elindeki GS Sportif Hisseleri karşılığında Galatasaray’ın RIVA arazısının 1/3 ‘ünü istediğini de açıklamıştır. Yani sahibi hep gizli tutulan ve çeşitli şirketlere dağılmasına rağmen Canavarın Başı QWT nin RİVA arazisi üzerindeki ilgisi ta başından beri vardı.
 
Hatta bazı komplo teorisyenleri :) derler ki AYSAL bu arazi ve çevresindeki operasyon belirlendikten ve netleştikten sonra Başkanlığı kabul etti. Yoksa GS Sportif’in 1/ 4 ü elinde olmuş olmamış ne fark eder :)
 
Bu arazide yapılacak tesisler için OSMANLI YAPI şirketlerinin  aldığı imar izni de, bu iş için 5 yıldır uğraşan Galatasaray tarafından emsal gösterilerek imar izni alındı.
 
Buna göre Galatasaray’ın 1.175.000 m2 arazisinde, 833 villa, 205.000 m2’si orman, ve 8.000 m2’lik kısmı da okul alanı olarak ayrıldı. 2012’ye geldiğimizde, 833 villanın temelini atabilmek için gereken para olmadığından ve imar izni sonrasında 2 yıl içinde inşaata başlama şartı dolayısıyla sadece Galatasaray Spor Lisesinin temeli atılarak göz boyanıyordu
 
Bu arada Ottoman Fund aldığı araziyi parsel parsel satışına başlamış durumda. Yanında Galatasaray gibi bir marka, 3. köprü ve Büyükşehir Belediyesi’nin yeni şehir projesinin gücünü de arkasına alarak.
 
RIVA’YA BIR BAKALIM KIMLERIN ARSASI VAR:
 
 
 
RİVA'YA KİM SAHİP
 
1 milyon 175 bin metrekare Galatasaray’a ait.
 
Orhan Yavuz 500 bin metrekare
 
Uzunhasan ailesi 500 bin metrekare
 
Yapı Kredi Koray GYO 450 bin metrekare,
 
Sabancı Çalışanları Kooperatifi 100 bin metrekare
 
6 milyon metrekarelik arsa DAVALIK ( Bir zamanlar bölgenin en büyük arsasına sahip Celaloğlu ailesi ile Alarko arasındaki )  Alarko davalık bu arsa üzerinde kurduğu şantiyesini boşalttı.
 
Düzgit ailesi 146 bin metrekare (Ottoman FUND ile birlikte hareket ediyor)
 
Tekstilci İşadamı Mehmet Kara  35 bin metrekare (TBMM eski milletveki Halim Aras’tan aldı)
 
RİNA FENERBAHÇE'YE Mİ SATILACAK?
 
Bir de FENERBAHCE’li zengin işadamlarından birinin RIVA’da külliyetli miktarda arazi topladığı ve pazarlıklar yaptığı konuşuluyor. Açıklamam sakınca yaratabilecek ve araziler kendi adına olmadığı için ismini söyleyemediğim bu İşadamı, Galatasaray camiasında yukarıya yakın herkes tarafından biliniyor. Hatta uzun akşam yemeklerinde GALATASARAY’ın RIVA’yı FENERBAHÇE’ye mi satacağı da espriyle karışık söyleniyor.


 
 
TOPARLARSAK
 
Galatasaray Kulübünün en zor zamanında BELÇİKA vatandaşı, Finans dehası bir İşadamı KURTARICI oluyor 23.500.000 USD tutarında bir kredi sağlıyor
 
Ama kimse kimsenin kara gözüne kaşına bakarak vermiyor krediyi tabii. AYSAL da buna karşılık GS Sportif’in % 21,5 inin hisselerini rehin alıyor
 
CANAYDIN tehlikeyi görüyor kredi bulup bu hisseleri kurtarmaya çalışıyor ama başaramıyor, kendi kefaletiyle aldığı krediler dolayısıyla da fabrikasına hacizler geliyor
 
AYSAL 2006 da harekete geçiyor ve GALATASARAY dan borcunu ödemesini istiyor, taii ki Galatasaray’ın bunu ödeyecek durumu yok. O zaman AYSAL / UNIT ellerindeki GS Sportif hisselerini satışa çıkarıyor. SARI KIRMIZI AŞK :)
 
Hisseleri o zaman akadar pek bilinmeyen QVT fon ağırlıklı yabancılar alıyor. Kimdir nedir necidir pek bilinmez bu FON. Yukarıda bu Fonun bağlantıları var isteyen her yerde bulabilir bunları.
 
Bu FON la ilgili işlemlerde AYSAL ‘ ın özel danışmanı Sinan KALPAKÇIOĞLU hep ön planda. Hatta QVT nin danışmanlığını yapacak kadar, daha da ötesi, bu fonun sahip olduğu Osmanlı Yapı şirketlerinin başkanlığını yapacak kadar içli dışlı ilişkiler.
 
Son gunlerde KALPAKCIOGLU'nun Danısmanlıgının feshedildigi ve GALATASARAY'la ilişkilerinin kesildigi gazetelerin spor sayfalarında yer aldı. NEDEN acaba? Yoksa yavaş yavaş YOL HAZIRLIĞI mı yapıyor AYSAL?
 
FON, Galatasaray’ın sahip olduğu RIVA arazısının çevresindeki arazileri de alıyor yavaş yavaş.. Kurduğu 4 ayrı şirket ile neredeyse GS kadar arazı sahibi oluyor orada. Neden 4 ayrı şirket derseniz, komisyonlu işlerde, iş gerçekleştikten sonra tek şirketin hissesini vermek değil, bir şirketi komple vermek daha caziptir ilişki fark edilmez..! Bu tür arazi işlerinde ise en güzelidir 4 ortağa 4 şirketin tahsis edilmesi.
 
Ama Fon bu kadarla yetinmiyor. GS nin arazisi de tatlı geliyor. Elindeki hisselere karşılık bu arazinin 1/3 ünü istiyor Galatasaray’ın akil adamları izin vermiyor. Ortalık karışıyor.
 
Ama AYSAL : )  pardon QVT durmuyor. 2011 de Genel Kurul dan Sermaye artırımı için izin alınırken RIVA nın satışı da sıkıştırılıyor ve o izin de alınıyordu…! 
 
VEE GELELIM BUGÜNE…
 
2. nci Sermaye Artırım talebi reddedilmiş, Teknik İflas konumundan önümüzdeki 17 yılın gelirleri gösterilerek kurtulmuş, Süper Lig ve Avrupa Lisansları Borç / Özkaynak oranı yüzünden tehlikeye girmiş bir GALATASARAY…
 
3.ncü Sermaye Artırımı için mevzuata göre SPK nın çağrı mükellefiyeti (Yani Sermaye Artırımına katılmak istemeyen ortakların hisselerinin geri alınma zorunluluğu) getireceği kesin olartak bir GALATASARAY…
 
Bu hisseleri geri alacak parası olmayan bir GALATASARAY…
 
Karşıda elinde % 20 den fazla hisse bulundugu iddia edilen ve buna karşılık Sermaye Artırımı yapılırsa cebinden en az 70 Milyon USD çıkacak bir QVT Fonu (Sahibini yukarıdaki ilişkilerden siz tahmin edin)…
 
RIVA da elindeki arazileri satarken paranın tadını almış bir QVT Fonu…
 
Tamam Sermaye Artırımına katılırım ama Galatasaray’ın RIVA arazisinin bir bölümünü biraz verseniz diyen bir QVT Fonu…
 
Veee Sermaye Artırımımız Fenerbahçeliler tarafından engellendi diyen bir KURTARICI BAŞKAN…
 
IFLAS a gidiyoruz.. Devlet el koymazsa bu iş biter diyen bir KURTARICI BAŞKAN…
 
Sermaye Artırımını yapacağız bir planım var ENGELLERLER diye söylemiyorum diyen bir KURTARICI BAŞKAN…
 
Elinde 2011 de verilen  RIVA nın satış izni olan bir KURTARICI BAŞKAN…
 
Mayıs 2013 sonu itibariyle YEDİNCİ DERECE ye kadar Rus SBERBANK ın sahibi oldugu DENIZBANK 'a ipotek edilmiş bir RİVA...
 
Sermaye Artırımının bu haliyle reddedilecegi ya da buyuk makyaj yapılması gerektigini bilen bir KAMUOYU..
 
Para ihtiyacının artık DENIZBANK tarafından bile karsılanamadıgı, Kulübün eindeki B Grubu hisselerin % 20 sinin Bankaya REHİN VERILDIGI bir FINANSAL DURUM..
 
Siz olsaydınız ne yapardınız …. :)
 
Galatasaray’ın RIVA arazisinin satışı ve bunun da Fenerbahçelilerin İrlandalı Galatasaraylılarla beraber İFLAS’a götürdüğü GALATASARAY’ı kurtarmak için yapılacağı planı… GÜMBÜR GÜMBÜR uygulanıyor…
 
Kime satılacağını sorsam.. Herhalde bir fikriniz vardır di mi ?
 
Önümüzdeki günler, Galatasaray’lıların Uluslararası Sermaye ve arazi spekülatorlerine DUR deyip diyemeyeceklerini gösterecek
 
 
Kaynak : Haberartı Türk/Özel Haber