PUTİN'DEN ERDOĞAN'A "TÜRK AKIMI" ŞOKU

PUTİN'DEN ERDOĞAN'A "TÜRK AKIMI" ŞOKU

Rusya Türkiye'de Erdoğan tarafından kurulan hükumeti muhatap almadı. Bu nedenle Türkiye ve Rusya arasında ön anlaşması yapılan gaz akım hattı sözleşmesini imzalamak istemiyor

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, 2016 yılı sonunda inşaatına başlanması planlanan "Türk Akımı" boru hattının çalışmalarının biraz erteleneceğini bildirdi. Diplomatik kaynaklara göre bu gelişme Erdoğan'ın dünya'da çok az sayıda kalmış destekçilerinden birini daha kaybettiği anlamına geliyor.

2016 DA BAŞLAMAYACAK BİLE

Medvedev gazetecilere yaptığı açıklamalarda, "Boru hattı inşaatının planladığı gibi başlamaması sebebiyle bu süre Aralık 2016'dan daha geç bir tarihe ertelenecek" dedi. Medvedev açıklamalarına şu şekilde devam etti:

ÖNCE GEMİ BAHANESİ

"Bu tür projelerin boru hattını döşeyecek gemi sayısı kısıtlıdır. Türk Akımı ve Kuzey Akımı-2 gibi projelere başlarken biz yapacaklarımızı kafamızda en iyi şekilde canlandırıyoruz, bu tür gemileri nerede bulacağımızı, onların çalışma grafiğinin ne şekilde olduğunu biliyoruz."

TÜRKİYE'DE YENİ BİR HÜKUMET KURULMADAN SÖZLEŞME İMZALANMAZ

Rusya ve Türkiye, "Türk Akımı" boru hattının hükümetlerarası sözleşmesini henüz imzalamadılar. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak Doğu Ekonomi Forumu sırasında yaptığı açıklamalarda, Türkiye'de yeni hükümet kurulmadan Türkiye'nin bu sözleşmeyi imzalamasını beklemediklerini belirtti.

TEMMUZ AYINDA GÖRÜŞMELER DONDURULDU HABERLERİ YAYINLANMIŞTI

Konuile Putin aya ilişkin geçtiğimiz temmuz ayında Rus medyasında Türk Akımı adı verilen ve Erdoğan arasında "ön mutabakatı" yapıldı şeklinde lanse edilen projenin dondurulduğu idiları yer almıştı. Diplomatik çevrelerde Putin'in Türkiye'de sağlam ve imzasına güvenilir bir hükumet kurulmadan projeye başlayamayız dediği iddiaları ileri sürülürken, Türkiye'nin Rusya Büyükelçisinin

ERDOĞAN PUTİN İLE SONBAHARDA GÖRÜŞECEK DENİLMİŞTİ

Putin ile Erdoğan'ın sonbaharda konuyu görüşeceğini söylediği medyada yer almıştı. Gazpromdan yapılan "erteleme" açıklamasının ise Rusya'nın imzasına güvenilir bir hükümet kurulması için 1 kasımdan sonrayı bekleyeceği anlamına geliyor şeklinde yorumlar yapılıyor. Gazprom Başkan Yardımcısı Medyedev'in projenin başlanması 2016 'dan sonraya kalabilir demesinin ise Türkiye'nin siyasi istikrarını açıkladığı yine yapılan yorumlar arasında.

Kaynak:Haber Kaynağı