Polisin 'böcek' skandalı!

Polisin 'böcek' skandalı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde bulunan dinleme cihazının yaptığı kayıtları çözmeyi başardı. Kayıtlardan “böcek” denilen dinleme cihazını odaya yerleştirenlerin sesleri ve isimler de çıktı. Polis, cihazı ve ses kayıtlarını odadan elden almaya kalkıştı.
 
Sözcü’den Cengiz Aldemir’in haberine göre; Mimarlar Odası Ankara Şubesi toplantı salonunda dün bulunan kayıt cihazı uzmanlara çözümletildi. Oda yöneticileri, ses kayıtlarının bir kısmını  basın mensuplarına dinletti.
 
ANKARA’DA BİR SKANDAL DAHA
 
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ses kayıtlarında, dinleme cihazını bırakanların da konuşmaları olduğuna dikkat çekti. Hakkan bu sürecin peşini bırakmayacaklarını belirterek, şunları söyledi:
 
“Bant kayıtlarını analiz etme fırsatı bulundu. Konu şu an itibariyle savcılığa intikal etti. Bant çözümü uzman kişilerce yapıldı. Ancak işin organize bir iş olduğunu söylemek mümkün. Birileri tarafından bilinçli yapılmış. Hukuki sürece güvendiğimizi de belirtmek isteriz. Ses kayıtlarında net bilgiler var, isimler de geçiyor. Savcılığın talimatıyla daha uzman kuruluşlarca araştırıldığında sonuca ulaşılacağına inanıyoruz. Basın toplantısındayken kayda başlamışlar. Buraya hepiniz her hafta geliyorsunuz ve çok rahat girebilirsiniz, sadece nereye gideceğinizi söylemeniz yeterlidir. En şeffaf kurumlardan bir tanesidir, Mimarlar Odası. Demokratik ve şeffaf bir yapımız var. Yönetim Kurulu toplantılarını sokakta yapmış insanlarız, dinlenmemiz çok anlamsız.”
 
“BİZ ŞEFFAFIZ, MALUM ÇEVRELER DERİNLEŞİYOR”
 
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi  Tezcan Karakuş Candan şu bilgileri verdi:
 
“Dört saatlik bir kayıt, cihazı açık unuttukları için yer yer kendi seslerini kaydetmişler, cihazı nasıl ve kimlerle koordineli koydukları kayıtın içerisinde. Bugün Cumhuriyet savcılığına, ses kaydının dvd sini, cihazı ve bulunma tutanağını  suç duyurusu ile ilettik. Basın toplantısı sırasında girmişler, fotoğraflarımızı ve videolarımızı çekip, ağbi dedikleri biri ile telefonla görüşerek whatsapp ile göndermişler. Kayıtlardan bu böceğin tek olmadığını anlıyoruz, aleti bırakalım denildiğinde, hangisini dinlemeyi mi? diye soruyorlar.  Birbirlerine çok rahatlıkla isimleri ile hitap ediyorlar, amir pozisyonunda birisi, yönlendiriyor, şöyle yap böyle yap diye, birkaç kez odaya girip çıkıyorlar en sonunda koyuyorlar. Amiri koyacak kişiye 'Cebine koyma cebine yapışır. Telefonla konuşurken sandalyenin altına yapıştır' diyor. Bu durumun organize olduğu çok açık. Bunun malum çevreler tarafından yapıldığı da ortada. Bizim her şeyimiz şeffaf ve meşrudur. Bu dinlemeyi yapanlar, derinleşiyor ve gayrimeşru bir hal alıyorlar. Kayıtta kişilerin kimliklerine dair çok fazla bilgi var, savcılık hızlıca bu durumu çözebilir.”
 
“DİNLEMELERİ PARANOYALARINDANDIR”
 
Candan böcek olayının ilk olduğunu düşünmediklerini belirterek, başka şeyler de olabileceğini düşünüyoruz. Fotoğrafları gönderiyorum, tanıyor musunuz? Tanımıyor musunuz? Gibi konuşmalar da var. Başkent dayanışması toplantısını dinlemişler. Yeterli kayıt alamadıklarından rahatsız olmuşlar. Telefonla “Saraçoğlu Mahallesi üzerinden büyük bir eylem yapacaklar” diye rapor etmişler. Her şeyimiz ortada. Herkes buraya gelir çayını içer,  Yönetim Kurulu toplantılarımız bile herkese açıktır. Hiç olmadığı kadar şeffaf bir örgütüz biz, bütçe istatistiklerimiz bile web sayfamızda yayınlanır. O da herkese açıktır, haftalık programlarımızı üyelere ve herkese göndeririz, günlük gelişmelerimizi eylemlerimizi hemen web sayfasında ve gazetesobe.org adresinde  paylaşırız.  Bu olsa olsa bazı malum çevrelerin kendi paranoyalarından kaynaklanıyordur.  Bizim kent mücadelemizi hiçbir böcek durduramaz." 
 
“SUYUNU BİLE İÇMEDEN GİTTİ”
 
Candan sabah saatlerinde emniyetten geldiğini söyleyen bir başkomiser ile de görüştüklerini söyledi. Önce kimliğini göstermesini istediklerini, kendilerine turuncu renkli, üzerinde polis arması olan bir kimlik gösterdiğini belirten Candan, “Başkomiser geldi, suç duyurusunda bulunup bulunmayacağımızı sordu. Bulunacağımızı söyledik. Avukatımıza da 'Savcılığa siz mi götüreceksiniz? Elden mi teslim edeceksiniz? Yalnız mı gideceksiniz?' gibi sorular sordu. Biraz tedirgindi. 'Başka bir yolu da mı var savcılığa teslim etmenin?' dedik. ‘Bizim aracılığımızla da teslim edebilirsiniz' dedi. Biz de huzursuzlandık, 'Biz kendimiz teslim edeceğiz, teşekkürler' dedik. Yanımızda savcıyı arayarak 'Savcım size elden teslim edeceklermiş' dedi. 'Ben gideyim o zaman' dedi, hızlıca suyunu bile içmeden gitti. Bu bize ilginç geldi tabii ki.”
 
Basın mensuplarına dinletilen konuşmalarda, cihazı bırakacak kişi birisinden talimat alıyor. Konuşmalar ise şöyle:
 
"Cebine koy yapıştırıcıyı sonra aç, yoksa cebine yapışır, orada sökersin.  Elinde telefon görüşmesi yaparken sandalyenin altına yerleştir.”
 
Bir gazetecinin "Kimlerin dinlediğini düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Oda yöneticileri, “Kimlerin bu tür dinlemeler yaptığı belli ve birilerinin yasadışı dinlenmesi konusunda bir Türkiye gerçeği var maalesef” yanıtını verdi.