Polisi Bile Böyle Dolandırıcılık Görmemiş

Polisi Bile Böyle Dolandırıcılık Görmemiş

MANİSA Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Zafer Yeter, geçen ocak ayından bu yana siber suçlarla ilgili 300 şikayet aldıklarını, bunlarının yüzde 40'ının sosyal paylaşım sitelerinden Facebook adresi hack'lenen kişilerden geldiğini söyledi. Yeter, diğerlerinin ise internetten dolandırıcılık suçları olduğunu belirtti. Cep telefonunda, bir bankanın numarasını bire bir gösteren programı kullanan dolandırıcılar bulunduğunu belirten Yeter, "Böyle bir dolandırıcılıkla karşılaştığımızda biz bile şaşırdık" diye konuştu.

Manisa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde geçen yıl kurulan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, vatandaşların siber suçlarla ilgili mağduriyetlerini engellemek için çalışmalarını sürdürüyor. Şube Müdürü Zafer Yeter, kötü niyetli kişilerin, hızla gelişen teknolojiyi kullanarak suç işlediklerini ifade etti. Manisa'da geçen ocak ayından bu yana siber suçlarla ilgili 300 şikayetin geldiğini kaydeden Şube Müdürü Yeter, çoğu kişinin haklarını bilmediğinden şikayette bulunmadığını vurguladı. Siber suçlarla ilgili 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilebildiğini hatırlatan Yeter, "Kişilerin bilgilerini ele geçirerek dolandırıcılık, cinsel taciz ve özel hayatın gizliliğini ihlal gibi şikayetler geliyor. Yüzde 40 gibi bir oranla en çok Facebook adreslerinin hack'lenmesi yönünde şikayeti geldi. Diğerlerini ise dolandırıcılık, hakaret, şantaj gibi şikayetler oluşturuyor. İki mağdur ise online oynanan oyun karakterlerinin şifrelerinin çalındığını belirtti. Manisa'da, bir mağdurun Facebook hesabını ele geçirip cinsel taciz ve şantaj yapmakla suçlanan bir kişi tutuklandı" dedi.

BANKA NUMARASIYLA BİRE BİR

Kötü niyetli kişilerin geliştirdiği programlar karşısında zaman zaman şaşkına döndüklerini ifade eden Yeter, "Bize başvuran bir kişi bir bankadan arandığını ve 1000 TL parasının dolandırıldığını söyledi. Biz de çalışma başlattık, Türk Telekom yetkilileriyle görüştük ve telefon numarasının bankaya ait olarak göründüğünü belirledik. Daha sonra, cep telefonu ekranında bankanın bire bir aynı numarasını gösteren 'telefon maskeleme yöntemi' denilen bir programla dolandırıcılık yapıldığını belirledik. Bu konuda biz bile şaşırdık" ifadelerini kullandı.

FİRMALARI BİLGİLENDİRECEKLER

Yeter ayrıca, yurtdışındaki firmalarla alışveriş yapan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmaların e-posta üzerinden iletişim sağladığını ve bu e-posta adreslerinin kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirildiğini belirtti. Yeter, "Manisa OSB'deki firmalardan bu konuyla ilgili şikayet almaya başladık. E-posta adreslerini ele geçiren kişiler banka hesaplarını kendilerine yönlendirerek dolandırıcılık yapıyor. Bu konuyla ilgili sanayideki firmalara bilgilendirme yapacağız" diye konuştu. Borç alacak listelerini bilgisayarlarında barındıran firmaların olduğunu ve hacker'ların bilgisayardaki bu bilgileri ele geçirdiğini kaydeden Yeter, "Manisa'da bu dolandırıcılıkla ilgili mağduriyetler oldu. Dataları geri vermek için 5 bin dolara kadar para istiyorlar" dedi.

BEYAZ ŞAPKALI HACKER'LAR

Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü'nde özel eğitimlerden geçirilen 10 personelin çalıştığına değinen Şube Müdürü Yeter, şunları kaydetti:

"İyi yazılımcılar var bir de kötü yazılımcılar var. Beyaz şapkalı hacker'lar sistemleri korumaya çalışırken siyah şapkalı hacker'lar bu sistemleri ele geçirmeye çalışıyor. Bizim bu kişilerle mücadele edebilmek için beyaz şapkalı hacker olmamız gerekiyor. Kendimizi geliştirmek için siber suç araştırma eğitimleri aldık, hacker'lardan bir adım önde olmak için çalışıyoruz."

VATANDAŞLARI UYARDI

Şube Müdürü Yeter, vatandaşları siber suçlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Siber suçların tespit edilmesi ve suçluların yakalanmasının büyük bir zaman aldığını dile getiren Yeter, vatandaşların mağdur olmamaları için karmaşık şifre kullanmalarını, sosyal paylaşım sitelerindeki fotoğraflarını herkese açık hale getirmemelerini ve iyi bir antivirüs programı kullanmalarını tavsiye etti.