PEŞMERGEDEN TÜRKMENLERE GÖRÜLMEMİŞ EZİYET!

PEŞMERGEDEN TÜRKMENLERE GÖRÜLMEMİŞ EZİYET!

"Daha fazla acı çektirmek için..."

Tazehurmatu'lı Türkmen Şeyh Hassan Peşmergenin kendilerine uyguladığı eziyeti anlattı ve "IŞİD gelince Erbil'e kaçmamızı engellediler, silahları topladılar. Savaşarak ölmemize bile izin vermediler" dedi. 

Taraf'ın haberine göre IŞİD’in Kerkük yakınlarındaki Tuzhurmatu ve Beşir kasabalarını ele geçirmesiyle sonuçlanan çatışmalarda pek çok Türkmen hayatını kaybetti. Kerkük ve civarında saygın bir kişi olarak nitelendirilen Şeyh Hassan’ın 28 yaşındaki oğlu Seccad da bunlardan biriydi. Telefonda görüştüğümüz Şeyh Hassan, bize, oğlunun nasıl katledildiğini, bölgede yaşananları ve Peşmerge’nin Türkmenleri ölüme terk edişini anlattı.

“IŞİD, Tuzhurmatu alınmadan önce Beşir’e saldırı düzenledi. Bir hafta önce Peşmerge gelip silahları topladığı için karşı koyamadılar. Kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz ettiler, Şii erkeklerin de başını kestiler. Oğlum Seccad’ın da aralarında bulunduğu 100 kadar Tuzhurmatulu silahlanıp, yardıma gitti” sözleriyle anlatmaya başlıyor Şeyh Hassan, oğlunun nasıl öldürüldüğünü.

BAŞ KESMEK YETMEMİŞ

Seccad, Şiilerin ruhanî liderleri Sistani’nin fetvası üzerine birkaç kilometre ötedeki Beşir’i savunmaya gitmiş. Peşmergenin bölgeden kaçmış olması, IŞİD militanlarının hem silah, hem de fiziksel olarak Türkmenlerden daha güçlü olması bu direnişin belini bükmüş. Birkaç saat içinde düşen Beşir’de Seccad rehin alınmış. Babasının Şii liderlerden biri olduğu bilindiği için de canice katledilmiş. Şeyh Hassan, “Seccad’ın benim oğlum olduğunu biliyorlardı. Bu yüzden gözdağı vermek ve ona daha fazla acı çektirmek için boynunu, ense tarafından testereyle kestiler” diyor.

“PEŞMERGE IŞİD’LE BERABER”

Aynı zamanda bir tıp doktoru olan Şeyh Hassan, Barzani yönetimine bağlı Peşmerge hakkında da çarpıcı açıklamalar yaptı. Hassan, Peşmerge’nin, Türkmenleri ölüme terk edişini şu sözlerle anlattı: “IŞİD, ilk önce Telafer’deki Türkmenlere saldırdı ve orayı ele geçirdi. Pek çok Türkmen orada katledildi. Kaçarak hayatta kalabilenlerin bir kısmı Kerkük civarına geldi. Onlara evlerimizi açtık. Fakat IŞİD bu tarafa doğru geldiğinde, Peşmerge bizim Erbil ve diğer Kürt bölgelerine kaçmamıza izin vermedi. Kerkük çevresinde IŞİD katliamı devam ediyor.”

“Peki, Kerkük’ü de alabilirler mi” diye soruyoruz... Oğlunu kaybetmiş acılı baba şöyle devam ediyor: “IŞİD istese Kerkük’ü iki saat içinde alır ama bunu yapmıyor. Çünkü Peşmerge ile birlikte hareket ediyorlar. Musul’u IŞİD’e bıraktılar. Kerkük’ü ise kendilerine saklıyorlar. Bu yüzden IŞİD militanları Kerkük içinde elini kolunu sallayarak gezmesine rağmen müdahale edilmiyor.”

“TÜRKİYE MEZHEPÇİLİK YAPIYOR”

Şeyh Hassan ayrıca Peşmerge’nin IŞİD’e karşı koyabilecek ne teçhizatı, ne de deneyimi olduğunu da iddia ediyor. Şeyh Hassan’a, “Sizce IŞİD’in arkasında kim var” diye soruyoruz. Hassan’ın iddiaları hayli ilginç: “İsrail, ABD, Türkiye ve Peşmerge.” Türkiye’nin yardımlarını sorduğumuzdaysa, Hassan, şunları söylüyor: “Kızılay ve İHH’nın ufak yardımları dışında hiçbir şey gelmedi. Biz, başımıza bir şey gelse, Türkiye bize yardım eder diye biliyorduk. Ancak gördük ki, ülkeye sığınmak isteyen Türkmenlere, Türkiye, yalnızca bir aylık turist vizesi vermeyi reva gördü. Artık Türkmenler, milyona yakın Suriyeliye kapısını açan Türkiye’nin, Erdoğan’la birlikte mezhepçilik yapmaya başladığını düşünüyor.”

HIRİSTİYAN VE YAHUDİLER

Az sayıdaki Sünni Türkmenlerin, IŞİD militanlarına katıldığına da dikkat çeken Şeyh, “IŞİD bizi de bölmeyi başardı” ifadelerini kullandı. IŞİD, kısa bir süre önce Türkmen bölgelerinde fetva yayımlamış: “Kuran’da, Yahudi ve Hıristiyanların öldürülmesine dair bir emir yok. Onları Müslüman olmaları için ikna ederiz. Olurlarsa bizdenler, olmazlarsa vergi verirler. Fakat Şiiler kâfirdir. Onları katletmek sevaptır.” Şeyh Hassan şunları söyledi: “Kuran’ın hiçbir bölümünde insanları öldürmekten bahsedilmiyor. Bizi katlederek cennete gideceğini sanan bu sapkınların hepsi cehenneme gidecek. Ayrıca Kuran’da vatanını koruyanların cennete gideceği yazılı. Biz vatanımızı ve namusumuzu korumaktan başka bir şey yapmıyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı