Operasyonun bilançosunu vatandaşa ödetecekler..

Operasyonun bilançosunu vatandaşa ödetecekler..

Kur zammı kapıda...


17 ARALIK OPERASYONUNU YAN ETKİSİ Mİ?


17 Aralık  operasyonu sonrası dolar ve euronun rekor kırması zam beklentisini arttırdı. Otomotivden akaryakıta, gayrimenkulden inşaat malzemelerine kadar kur yükselişinin fiyatlara yansıması bekleniyor. Bu artışın pompaya yüzde 3, konuta yüzde 20, otomotive yüzde 10 oranında yansıması öngörülüyor.

ALIŞ VERİŞTE DEVRİM

İstanbul'da 17 Aralık'ta başlayan operasyondan bu yana doların 2,16 ve euronun 3 lirayı aşarak tarihi zirve yapması fiyatlarda artış beklentisini yükseltti. Dolar ve eurodaki bu yükseliş karşısında otomotivden konuta, inşaat malzemelerinden akaryakıta kadar birçok sektörde fiyatların yüzde 3 ile 10 arasında artması bekleniyor. Ergaz Genel Müdürü Ebubekir Yağız, döviz kurundaki son yükselişin pompaya yüzde 3 yansımasının beklendiğini söylerken, İNTES Başkanı Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarında yüzde 5 ile 10 arasında artış beklendiğini bildirdi.

AKARYAKITA KUR FARKI

Akaryakıt sektöründen bir kaynak, akaryakıt fiyatlarını oluşturan unsurlardan birinin petrol, kurlar ve vergiler olduğunu belirtti. Şu anda vergiler ve dünya fiyatlarının sabit olduğuna dikkati çeken sektör temsilcisi, 'Kur artınca yurt içinde tükettiğimiz benzin, motorin gibi ürünlerin fiyatları da bunla orantılı şekilde artıyor' dedi. Kurlardaki son artışın pompa fiyatlarına yansıyıp yansımayacağına ilişkin olarak ilgili Kaynak, 'Tabii yansıyacak. Akaryakıt tamamen serbest piyasada işlem görüyor. Akaryakıtta vergilendirilen kısımda bir hareket yok. Dünyada petrol fiyatları sabit şu anda. Şu anda kur fiyatı değişiyor, o zaman kurdaki artış oranı ve vergi dışındaki yüzde 50'lik kısımla çarptığında onun yarısı kadar bir artış olacak' ifadelerini kullandı.

HESABA BAŞLADIK


Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomobil dağıtıcısı ve satıcısı olarak kurlarla ilintili olduklarını ve kurlarda ani artışlar olduğunda, otomatikman maliyette değişiklik yaşandığını işaret etti. Herkesin hesap yaptığını belirten Aybar, 'Bu haftadan itibaren hesapları yapmaya başladık' dedi. Yılın bittiğini ve kampanyaların devam ettiğine dikkati çeken Aybar, 'Kampanyalar ne kadar müsaade eder bilemiyoruz ancak herkes bakacak. Zam yapması gereken zam yapacak, yönetebilen biraz daha yönetecek. Ancak kurlar arttığında maliyete olumsuz etki yapıyor. Olumsuz etki yaptığı için her zaman bir sıkıntı getiriyor' değerlendirmesinde bulundu. Otomotiv sektöründen bir başka kaynak ise kurdaki artışın fiyatlara yansıyacağına belirterek, bu oranın yüzde 5 ile 10 arasında olmasını beklediklerini söyledi.

POMPA FİYATINA YÜZDE 3 YANSIR

Ergaz Genel Müdürü Ebubekir Yağız, kurdaki son yükselişin kendilerinin iki işini etkilediğini söyledi. Bunlardan birinin ana faaliyet alanlarından olan akaryakıt ve LPG olduğunu belirten Yağız, diğerinin de inşaat sektöründeki altyapı ihalelerinden kaynaklandığını kaydetti. Yağız, akaryakıtta bundan sonra, doların en az yüzde 3'lük bir hareketinin pompa fiyatlarına yansımasını beklediklerini açıkladı.

GIDAYA YANSIMAZ, ZAM YAPAN GERİ ALIR

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, kurdaki son artışın gıda fiyatlarına yansımayacağını düşündüğünü söyledi. Yılbaşı öncesi ve yılbaşı sonrası 15-20 gün bir durgunluk olduğunu belirten Kopuz, 'Bunu fırsat bilerek zam yapmaya çalışanlar, bir ay sonra bu zammı tekrar geri almak zorunda kalır. Çünkü zammı gerektirecek fazla gıdayla ilgili bir şey yok. Bu durum geçtikten sonra rayına oturur' dedi.

KONUT FİYATI YÜZDE 20 ARTAR

Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, döviz artışından dolayı konut fiyatlarında bir miktar artış olacağını söyledi. Erkanlı, şöyle devam etti: 'Kurla birlikte faiz de yükseliyor. Konut satış fiyatlarına ortalama yüzde 15-20 bir maliyet artışı ortaya çıkar. Önümüzdeki yılın ortalarından itibaren bu artış daha çok hissedilir. İnşaat malzemelerinde yüzde 5-10 artış olur.

İLK ÇEYREKTE KONUTU ETKİLER

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, önümüzdeki süreçte döviz hareketlerinin konut satışlarına direkt ve dolaylı etki yapacağını tahmin ettiğini söyledi. Dövizin dolaylı etkisinin, konut üretimindeki maliyetler vasıtasıyla olacağını söyleyen Durbakayım, 'Konut fiyatlarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 il 10 arasında artış gösterir' dedi. 

dea