ODTÜ'lü Öğrencilere Erdoğan Protestosu Cezası

ODTÜ'lü Öğrencilere Erdoğan Protestosu Cezası

Göktürk-2 uydusunun Çin’den uzaya fırlatılmasını ODTÜ’deki törenle izlemek isteyen Tayyip Erdoğan’ı 15 Aralık 2012 günü büyük bir direnişle karşılayan ODTÜ’lüler hakkında dava açıldı. Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianamede savcı Erdoğan Gökçek, Tayyip Erdoğan’ın protesto sonrasında günlerce dilinde düşürmediği argümanları kullanması dikkat çekti.
 
‘ÖĞRENCİLER MOLOTOF ATTI POLİSLER BİBER GAZI SIKTI'
 
Protestonun İçinde ODTÜ öğrencisi olmayanların da bulunduğu 400 kişilik bir grup tarafından yapıldığını söyleyen savcı, üniversitelilerin sırt çantalarından çıkardıkları molotoflar, soda şişeleri, sapanlar, bilyeler, sopalar ve havai fişeklerle saldırdıklarını öne sürdü.
 
İddianamede polisler hakkında olan bölümde ise Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı polislerin “kısa süreli gaz kullandığı” iddia edildi.
 
Savcı, başbakanı protesto eden 45 öğrenci hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevi yaptırmamak için direnme” gerekçeleriyle 6′şar yıla kadar hapis cezası talep etti.
 
Davanın ilk duruşması 18 Aralık’ta görülecek.
 
Polislerle ilgili soruşturma da yürütülüyor
 
İddianamenin kabul edilmesiyle açılan davada yargılanan isimlerden birisi de polisin attığı gaz bombası ile başından yaralanarak beyin kanaması geçiren ve günlerce hastanede yoğun bakımda kalan Barış Barışık. Barışık’ın şikayetçi olduğu polislerle ilgili dosya ise savcılık tarafından Memur Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderildi.
 
ODTÜ Direnişi ile ilgili 9 öğrenci için ise özel yetkili savcılıkça yürütülen bir soruşturma yer alıyor. 9 üniversiteli, protestodan birkaç gün sonra Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polislerce düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınmış fakat serbest bırakılmıştı.