"Niye Suriye'ye gidiyorsunuz?"

"Niye Suriye'ye gidiyorsunuz?"

Dış İşleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, CHP heyetlerinin Suriye'ye gidişlerinin kendilerine bildirilmediğinden şikayetçi oldu. Milletvekili düzeyinde yapılan ziyaretlerin neden Dış İşleri Bakanlığı'na bildirilmesi konusunda bir gerekçe ileri sür

Mümtaz İdil

Diş İşleri Bakanlığı, ne gerekçeyle olduğu bilinmez, bir yazılı açıklama yapma ihtiyacı duydu. Başka iş kalmamış gibi, Suriye'ye yapılan CHP ziyaretlerinin kendilerine bilgi verilmediğini belirten yazılı bir metin yayınladı.

Bakanlık, CHP'nin bir tek Faruk Loğoğlu başkanlığında 4-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen ziyaretini kendilerine bildirdiğini belirterek, "Bir CHP heyetinin halihazırda basında tartışma konusu olan  Suriye'deki fotoğrafının çekildiği 6-8 Mart 2013 tarihli ziyaret öncesinde de Bakanlığımıza herhangi bir bilgi iletilmemiştir,"  diye yazdı.

Yazılı açıklamada CHP'nin neden Suriye ziyaretlerinde Dışişleri Bakanlığı'na bilgi verilmesi gerektiği konusunda bir gerekçe gösterilmedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Faruk Loğoğlu’nun başkanlığını yaptığı ve Hatay milletvekilleri Mehmet Ali Edipoğlu ve Refik Eryılmaz, Mersin milletvekili Aytuğ Atıcı ile Gaziantep milletvekili Ali Serindağ’dan oluşan bir heyet 4-6 Eylül 2011 tarihlerinde Suriye’ye gitmiştir. Ziyaret öncesinde CHP tarafından, heyetin seyahatine ilişkin detaylar ve programın yanısıra, Suriye’nin Ankara Büyükelçiliğine konuya ilişkin olarak gönderilen yazının örneği bilgi için Bakanlığımıza iletilmiş; ziyaretin ardından Bakanlığımıza bir değerlendirme raporu gönderilmiştir.

2. Basında yer alan haberlerde, CHP Kadın Kolları heyetinin 30 Ekim-2 Kasım 2011 tarihlerinde Suriye’ye bir ziyarette bulunduğu bildirilmiş; sözkonusu ziyaret öncesinde ve sonrasında Bakanlığımıza bilgi verilmemiştir.

3. Basından öğrenildiğine göre, CHP milletvekili Refik Eryılmaz 9 kişilik bir heyetle birlikte 15-16 Kasım 2012 tarihlerinde Suriye’ye gitmiş; ziyaret öncesinde ve sonrasında Bakanlığımıza iletilmiş herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

4. CHP Hatay milletvekili Mevlüt Dudu basına verdiği bir demeçte, “Amerikalı bir gazeteci için Suriye’ye bir kez daha seyahat ettiklerini” ifade etmiş; sözkonusu seyahat hakkında da Bakanlığımızda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

5. Mersin milletvekili Aytuğ Atıcı, İstanbul milletvekili Şafak Pavey ve Hatay milletvekilleri Hasan Akgöl ile Mevlut Dudu’dan oluşan CHP heyeti 6-8 Mart 2013 tarihlerinde Suriye’yi ziyaret etmiştir. Ziyaret öncesinde Bakanlığımıza iletilmiş herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ziyaretin ardından 15 Mart 2013 tarihli bir yazıyla Bakanlığımıza bir değerlendirme raporu gönderilmiştir.”