Müsiad Üyesi İş Adamına 27 milyonluk Kıyak 'KİK' den Döndü

Müsiad Üyesi İş Adamına 27 milyonluk Kıyak 'KİK' den Döndü

27 milyon liralık asfalt ihalesi, KİK tarafından iptal edildi.


YANDAŞA 27 MİLYONLUK KIYAK "KİK" DEN DÖNDÜ 

İstanbul Başakşehir Belediyesi’nin, iktidara yakın MÜSİAD üyesi bir işadamının şirketine verdiği “adrese teslim” 27 milyon liralık asfalt ihalesi, KİK tarafından iptal edildi. KİK, Belediye’nin ihale şartnamesini, “kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkeleri”ne aykırı buldu
 
Yurt gazetesinden Mehmet Demirkaya’nın haberine göre; AKP’li Başakşehir Belediyesi, “İlçe Genelindeki Cadde Sokak ve Yollarda Asfalt Yapılması ve Çeşitli İnşaat İşleri” ihalesini, 31 Ocak 2013 tarihinde yaptı. Ancak ihale tarihinden 13 gün önce, Ezk İnş. Mad. Enj. Hayv. İmalat. Taah. San. Tic. Ltd. Şirketi, ihale şartnamesindeki bazı hükümler için Başakşehir Belediyesi’ne şikayette bulundu. Başakşehir Belediyesi, söz konusu şikayeti dikkate almayarak ihaleyi gerçekleştirdi. Bunun üzerine EZK firması, KİK’e “itirazen” şikayette bulundu.
 
Şikayetçi firma itirazında, ihale şartnamesine konan bazı maddelerin mevzuata aykırı olduğunu öne sürdü. Başakşehir Belediyesi’nin, ihaleye katılacak firmaların asfalt fabrikalarının İstanbul’un Avrupa yakasında olması şartı koymasını rekabeti engellediğini savunan şikayetçi EZK firması, 'Bu düzenleme ile İstanbul Avrupa Yakası’ndaki birkaç firmaya ayrıcalık' tanındığını iddia etti.
 
“REKABET KISITLANDI”
 
Şikayet üzerine ihale dosyasını inceleyen KİK, 11 Mart 2013 tarihli toplantısında özetle şu kararı aldı:
 
“İhale konusu işin niteliği ile örtüşse dâhi asfaltın piyasadan temininin mümkün olduğu, asfalt üretim tesisinin isteklinin kendi malı olması şartının getirildiği, söz konusu yeterlilik kriteri ihaleye katılımı genel olarak daraltmış iken ayrıca ‘İstanbul Avrupa Yakası sınırları içerisinde’ istenilmesinin ise ihaleye katılımı ve rekabeti büyük ölçüde kısıtladığı, nitekim incelemeye konu ihalede 19 adet döküman satın alınmasına rağmen sadece 3 isteklinin ihaleye katılım sağladığı, bu isteklilerden ikisinin teklif fiyatının yaklaşık maliyetin üzerinde, birinin teklif fiyatının ise yaklaşık maliyete çok yakın olduğu, ihale dokümanı satın alan bazı isteklilerin de ihale ilanı ve İdari Şartname’nin belirtilen düzenlemesinin iptali yönünde idareye şikâyet başvurusunda bulundukları hususları da göz önüne alınarak, İdarece ihalede İstanbul Avrupa Yakası sınırları içerisinde asfalt plentinin isteklinin kendi malı olması şartı getirilmesinin, rekabetin sağlanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine aykırılık taşıdığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak ihalenin iptali gerekmektedir. İhalenin iptaline esasta oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.”
 
İHALEYİ MAKRO ALMIŞTI
 
Başakşehir Belediyesi söz konusu işin yaklaşık maliyetini 28.345.704 TL olarak belirledi. İhaleye 3 firma teklif verdi. Firma ve teklifleri şöyle:
 
İktidarın çekirdek tabanında yer alan İslamcı işadamı derneklerinden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Üyesi Dursun Ali Özderya'nın Makro Yol Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. 27.284.670 TL., iktidara yakın şirketlerden Özyurt Mad. İnş. San. Tic. A.Ş.  28.976.067 TL., Akkoza İnş.Taah-Emka İnş. Ortak Girişimi 29.952.976 TL teklif vermişti.  İhaleyi Makro Yol Yapı kazanmıştı.
 
Makro ile Akkoza firmalarının merkezleri Sultangazi’de, Özyurt firmasının merkezi ise Başakşehir'de bulunuyor.