MERKEZ BANKASI;TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ OLMAKTAN ÇIKTI

MERKEZ BANKASI;TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ OLMAKTAN ÇIKTI

"Bu dönemde ülkemize giren doğrudan yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 azaldı. Portföy yatırımlarında ise; Türkiye’nin Ocak ayında cazibe merkezi olmadığını ve çıkışların ön planda olduğunu görüyoruz

Türkiye ekonomisinin önemli kırılganlık noktaları arasında gösterilen cari işlemler açığı, Ocak ayında 2 milyar 227 milyon dolar ile, 2.5 milyar dolar dolayında olan beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Ekonomi gözlemcileri Türk ekonomisinde akıllara durgunluk veren gelişmeler ve çelişkiler yaşandığını buna rağmen merkez bankasının gerekli müdahaleleri yapmaktan geri durduğunu ileri sürüyor.

MERKEZ BANKASI EN GEÇ NİSAN AYINDA FAİZ İNDİRECEK

Yapılan yorumlarda İnanılmaz bir biçimde yükselen ve Tüik tarafından istaistiklere yansıtılmayan enflasyonun düşürülmesi için faiz hadlerinin düşürülmesi baskısı altında kalan MB'nin buna direnmeye devam edemeyeceği gelecek ay başlayacak kademeli faiz indiriminin başlatılacağı ileri sürülüyor. Hükumetin ve Erdoğan'ın sarayından sızan bilgilere göre gittikçe resesyona sürüklenen türk Ekonomisinin tek kurtuluşu olarak faiz hadlerinin yüksekliği sorumlu tutuluyor. Dolar bu analizin yazıldığı saatlerde 2.87 alt sınırında ve düşüş trendinde seyrediyordu.

NET ÇIKIŞLAR YAŞANIYOR

Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, geçen yıl yaşanan yüksek kaynak girişlerine karşılık bu yılın ilk ayında büyük ölçekli net çıkışlar yaşandığına dikkat çekti.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI 31.89 MİLYAR

Merkez Bankası verilerine göre, Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre 216 milyon dolar azalırken, 12 aylık cari işlemler açığı da 31.89 milyar dolar olarak hesaplandı.

Merkez Bankası açıklamasında, "Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 250 milyon dolar azalarak 2.85 milyar dolara düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 25 milyon dolar azalarak 434 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Öte yandan, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler 152 milyon dolar azalarak 957 milyon dolara düştü" denildi.

TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ OLMAKTAN ÇIKTI

Merkez Bankası'nın verilerini yorumlayan Gezgin, "Ocak ayında küresel piyasalarda artan riskler, gelişmekte olan ülkelere bakışı negatif etkilemiş gözüküyor" dedi ve ekledi:

"Bu dönemde ülkemize giren doğrudan yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 azaldı. Portföy yatırımlarında ise; Türkiye’nin Ocak ayında cazibe merkezi olmadığını ve çıkışların ön planda olduğunu görüyoruz. Geçen yıl Ocak ayında 1.8 milyar dolarlık portföy yatırımı gelmesine rağmen, bu yılın ilk ayında 774 milyon dolarlık çıkış olduğunu görüyoruz."

"Net hata noksan kalemi" olarak adlandırılan "kaynağı belirsiz giriş/çıkışlar"da da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Gezgin, "Geçen yıl 9.3 milyar dolarlık rekor kaynağı tespit edilemeyen para girişiyle birlikte bu yıl Ocak ayında para çıkışının olduğunu görüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Özellikle geçen yıl 200 Milyon dolarlık çıkış olan net hata noksanda, bu yıl 1.1 milyar dolarlık çıkış görülüyor. Finans hesabına baktığımızda 700 milyonluk çıkış görülmesi de, ülkeden para çıkışı olduğunu destekliyor. Özellikle risk algısının arttığı Ocak ayıyla birlikte, gelişmekte olan ülke piyasalarından güvenli limanlara yönelim ön plandaydı. Gördüğümüz üzere, net hata noksan kalemi de yurt içi piyasalardan çıkışların ön plana çıktığını gösteriyor."

Doğrudan yatırımlarda büyük düşüş

Merkez Bankası açıklamasına göre aynı dönemler itibarıyla altın ihracatı 1.08 milyar dolardan, 43 milyon dolara, turizm gelirleri de aynı dönemde 182 milyon dolar azalarak 785 milyon dolara düştü.

Diğer yandan, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 1.26 milyar dolar azalarak 280 milyon dolara kadar düştü. Yine aynı dönemde portföy yatırımlarında da 1.17 milyar dolar net çıkış gerçekleşti.

Buna karşılık "diğer yatırımlar" kaleminden kaynaklanan net girişler 4.19 milyar doları buldu. Bu girişler büyük ölçüde , yurtdışı bankaların Türkiye'deki mevduatındaki 2.44 milyar dolarlık artışlardan kaynaklandı.

Kaynak:Haber Kaynağı