MERKEZ BANKASINDAN FLAŞ HAMLE

MERKEZ BANKASINDAN FLAŞ HAMLE

Ekonomik gözlemciler iyimser olmak için çok erken olduğu yönünde görüş bildiriyorlar.

İYİ HABER

Cuma Hikmet
Merkez Bankası, hızla değer kaybeden dolar karşısında günlük döviz satım miktarını düşürdü. Aylardır zorda olan Türk Lirası, uluslararası ve özellikle Avrupa Ekonomisinde meydana gelen gelişmelerden dolayı meydana gelen dolar değerinin düşmesi üzerine toparlanmaya başladı. Merkez Bankası yaptığı açıklama ile uzun süredir her gün düzenlediği dolar ihalesi miktarlarında azalmaya gideceğini açıkladı. Böylelikle hazineye ait 480 ton altının acil döviz ihtiyacı için yurtdışında tutulması tedbiride yavaş yavaş ortadan kalkabilecek. Ekonomik gözlemciler iyimser olmak için çok erken olduğu yönünde görüş bildiriyorlar.

DOLAR SATIŞ İHALELERİNDE İNDİRİM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) günlük döviz satım ihale tutarının yarından itibaren "en az 40 milyon dolar"dan, "en az 20 milyon dolar"a indirileceğini duyurdu.Merkez bankasının bu açıklamasının piyasalara olumlu yansıyacağı ihtimali yüksek diyen ekonomi çevreleri, "Ancak piyasalara istikrarın geri gelmesi çok daha uzun zaman alacaktı" uyarılarını sürdürüyorlar. Merkez kararının ilk etkisinin tahvil fiyatlarında küçük bir artış ile borsada kendisini göstereceği düşünülüyor. Dolarda ki düşüş sürecek olursa Merkez bankasının Faiz hadlerinde aşağı doğru bir karar verebileceği önümüzde ki ayların ilk ekonomik gelişmesi olabilecek.

TCMB'den döviz satım ihalelerine ilişkin yapılan duyuruda, "Ödemeler dengesindeki  olumlu gelişmeler dikkate alınarak günlük döviz satım ihale tutarı 9 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 'en az 40 milyon dolar'dan, 'en az 20 milyon dolar'a indirilecektir" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı