MERKEZ BANKASINA YENİŞAFAK YAZARI ATANDI

MERKEZ BANKASINA YENİŞAFAK YAZARI ATANDI

Merkez Bankası Genel Kurulu'nda görev süresi biten iki üyenin süresi uzatılırken, denetim kuruluna ise Yeni Şafak gazetesi yazarı .

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Genel Kurulun ardından gazetecilere istifa söylentileri ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Başçı istifalar üzerine söylentilere itibar edilmemesini isteyerek, "Görevimizin başındayız. Resmi açıklamalar dışında hiçbir şeyi dikkate almayın. Hepsine karşı yalanlama geçmemiz gerekmiyor." dedi.

DENETİME YENİ ÜYE
Öte yandan 
Merkez Bankası Genel Kurulu'nda görev süresi biten iki üyenin süresi uzatılırken, denetim kuruluna ise Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Ziya Gökalp getirildi. Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre, Merkez Bankası Başkanı Başçı, Genel Kurulun ardından gazetecilere istifa söylentileri ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Başçı istifalar üzerine söylentilere itibar edilmemesini isteyerek, "Görevimizin başındayız. Resmi açıklamalar dışında hiçbir şeyi dikkate almayın. Hepsine karşı yalanlama geçmemiz gerekmiyor" dedi. 

GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 82. Olağan Genel Kurul toplantısı, Bankanın idare merkezi konferans salonunda yapıldı. Genel Kurulun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "İstifa edeceği" iddialarına ilişkin, "Yapılan resmi açıklamalar dışında söylentilere itibar etmeyin. Biz görevimizin başındayız" dedi.

"AŞAĞI YÖNLÜ REVİZYON ÖNGÖRMÜYORUZ"
Başçı, Türkiye'de ekonominin bu yıl yüzde 4 veya hafif altında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirterek, şu aşamada aşağı yönlü revizyon öngörmediklerini bildirdi. Başçı, "Enflasyon yüzde 5'in üzerinde, cari işlemler dengesi gelişmelere bağlı olarak belki 5 ile 6 arasında olabilir. Büyüme de yüzde 4'ün hafif altında görünüyor. Türkiye, ihracatı arttırarak büyümeye devam edebilir" dedi. 

"HAZİRANDA ENFLASYONUN AŞAĞI YÖNLÜ BİR SEYİR İZLEMESİNİ BEKLİYORUZ"
Başçı, "Haziran ayı ile birlikte enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Türkiye'de enflasyon tek haneye düşmesine karşın henüz fiyat istikrarı denilen seviyelere gelinemedi. Kredilerin genel büyüme hızı da bizim sürdürülebilir olarak gördüğümüz yüzde 15'lik referans değere her hafta yaklaşıyor. Türkiye, mali disiplin konusunda sağlıklı ve sürdürülebilir bir trende girdi" diye konuştu. 

"2018 YILI İÇİN ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE, 4,5 OLARAK BELİRLENDİ"
10. Kalkınma Planı'nda enflasyon hedefinin 2018 yılı için yüzde, 4,5 olarak belirlendiğini dile getiren Başçı, "Demek ki henüz fiyat istikrarı
seviyesinde değiliz. En azından enflasyonu yüzde 4,5 seviyesine belki ilerleyen yıllarda, 2023 yılında, yüzde 4,5'in altında bir seviyeye indirmemiz fiyat istikrarıyla daha tutarlı olacaktır" diye konuştu. Türkiye'nin kamu borç yükünün düştüğüne dikkati çeken Başçı, "Ülkenin
mali disiplin konusunda sağlıklı ve sürdürülebilir bir trende girdiğini" ifade etti. Başçı, Türkiye'de enflasyonun tek haneye düşmesine karşın henüz fiyat istikrarı denilen seviyelere gelinemediğine işaret eden Başçı, gelecek 3 yıl için enflasyon hedeflerinin yüzde 5 olarak belirlendiğini dile getirdi.

Genel Kurulda, 30 Nisan 2014'te görev süresi dolacak 2 banka meclisi üyeliği ve 1 denetleme kurulu üyeliği için seçim yapıldı. Yapılan oylamada, Banka Meclisi Üyeliğine Mehmet Vehbi Çıtak ile Doç. Dr. Lokman Gündüz yeniden seçildi. Denetleme Kurulu Üyeliğine ise görev süresi 30 Nisan'da dolacak olan Hasan Türedi'nin yerine Mehmet Ziya Gökalp seçildi. Banka meclisi üyelerinin görev süresi 3 yıl, denetleme kurulu üyelerinin görev süresi ise 2 yıl olacak.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı