MENOPOZ YAŞI 15 YIL DAHA UZAYACAK

MENOPOZ YAŞI 15 YIL DAHA UZAYACAK

Dr. Kutluk Oktay, yaptığı çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirterek menopoz yaşının 10-15 yıl daha uzayacağını söyledi.

Amerika’da yaşayan Prof. Dr. Kutluk Oktay, menopoz yaşını geciktirecek mekanizmayı çözme ve insan ömrünün uzamasına yol açacak çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyledi. New York Medical College Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı olan Oktay, yaptığı çalışmaları VATAN’a anlattı. Oktay, yumurta içindeki yaşlanma mekanizmasını çözme yolunda ön çalışmaları tamamladıklarını yakında üretilecek ilaçlar sayesinde doğurganlık yaşının uzatılabileceğini belirtti. 

Büyük adım atılacak

Oktay şunları söyledi: “İnsan hayatı son asırda yaklaşık 2 katına çıktı ama yumurtaların hayatı uzamadı. Yumurtaları bozan mekanizmayı geri çevirmek üzereyiz. Menopoz yaşı 10-15 yıl daha uzayacak. Önümüzdeki 3 yıl içinde büyük adımlar atılabileceğini düşünüyoruz. Menopoz yaşını yavaşlatma çalışmalarında yumurtanın DNA’yı onarma mekanizmasını güçlendiren ve yaşla azalmasını engelleyen birkaç kimyasal madde üzerinde olumlu sonuçlarımız var. Bunlar ilaç haline çevrilebilirse yalnız menopoz değil, yaşlanma da geciktirilebilecek, kanser riski azalacak, insanlar daha sağlıklı yaşlanacak.” 

‘Türk çiftlere çok iyi haberlerim olacak’

“Ufukta umut veren tedaviler var. Yumurta kalitesinin arttırılması, embriyoların transfer öncesi güvenilir olarak genetik hastalıklara karşı taranabilmesi için daha hassas, daha ekonomik ve hızlı yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Yakında bu teknolojiyi Türkiye’ye de getirebiliriz. Yani yakın bir zamanda Türk çiftlere iyi haberlerim olacak. Ruhen Türkiye’den hiç ayrılmadım. Yakında önemli proje-lerimiz olabilir. Şu an ABD’den kopmam mümkün değil.”

Sigara risk yaratıyor


“Erken yaşta menopoza girmiş bir sürü genç hasta var. Bu kişilere de yardımcı olacağız. Sigara menopozu 2-3 sene geri alıyor. Herhangi bir şekilde ameliyat olacaklarsa rahim gibi yumurtalıklar da alınabiliyor. Hastalarıma yumurtalıklarını doktorlardan korumalarını öneriyorum.”