Melih Gökçek’e büyük Şok! yoluna fena taş koydular

Melih Gökçek’e büyük Şok! yoluna fena taş koydular

ODTÜ’den yol geçirme projesini okullar açılmadan hayata geçirmeye karar veren Melih Gökçek’in başı belada... Gökçek’in “ODTÜ’nün yüzde 90’ı bu yolu istiyor” iddialarına öğrenciler, “hodri meydan” diyerek yanıt verdi.

Kamuoyunda “ODTÜ’den geçecek yol” olarak bilinen, ODTÜ arazisinin yanı sıra 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinin de tam ortasından geçecek olan yolun inşaatı devam ediyor.
 
#DİRENODTÜORMANI
100. Yıl ve Çiğdem Mahallesi forumları ve ODTÜ bileşenleri ise inşaatı durdurmak için mücadelelerini sürdürüyor.
 
Daha önce şantiye mühürleme eylemi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde basın açıklaması yapan ODTÜ öğrencileri ve mahalle halkının, bu kez inşaatın ODTÜ’ye doğru ilerlediği, ODTÜ A4 Kapısı’na yakın bir yerde çadır kurmasıyla, yeni bir eylem dönemi açılmış oldu.’
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise ODTÜ’den geçirmeye çalıştığı yolun nasıl bir tepki yaratacağını öngörememiş ve çalışmalarla ilgili, geçen ay içerisinde şu açıklamayı yapmıştı: “ODTÜ’nün kapısına dayandık. ODTÜ’ye tam 27 tane proje sunduk. 27’ncisini zorla kabul ettirdik. Kabul ettiklerini söyledikleri halde, halen resmi tasdiki vermediler. Öğrenciler karşı koyuyormuş. Bakalım nasıl yapacağız, biz başladık inşaata ve kapıya dayandık. Bu yol ile kesinlikle ODTÜ’yü rahatsız etmiyoruz.”
 
Referandum yapılsa...
Gökçek’in bir numarası da ODTÜ’lülerin yüzde 90’ının bu yolu istediğini söyleyerek, kamuoyunu kendi hayalleri doğrultusunda şekillendirmeye çalışması oldu. ODTÜ’yü bir bütün halinde direnç göstermeye iten gelişmelere rağmen Gökçek’in bu hamleyi yapmasına, öğrencilerin yanıtı gecikmedi. “#HodrimeydanGökçek” diyerek sosyal medya üzerinden çalışma başlatan öğrenciler, olası bir referandumda da Melih Gökçek’in boyunun ölçüsünü alacağından emin.
 
‘AVM’lere yol olacak’
ODTÜ’den geçmesi planlanan yolun işlevine yönelik, şehir plancılarının da itirazları sürüyor. Şehir planlama uzmanı, öğretim elemanı Tahir Çalgüner, soL’a yaptığı açıklamalarda projenin boşluklarına şöyle değinmişti:
 
‘Tozların yerini değiştirmek gibi...’
 
“Gökçek’in söylediği gibi Eskişehir yolu trafik yükünü azaltıyorum espirisi, tamamen yanlış. Gökçek’in samimiyetsizliği, bu yol inşaatından önce yol güzergahının başına ve sonuna kondurduğu ‘tabelasız’ AVM inşaat temelleri. Eskişehir yolundaki AVM’ler trafiği artırmıyor muydu? Peki, bunlar nereden çıktı? AUAP tamamlanmadan yolu, yoldan önce AVM’leri konduran Gökçek, bunun trafiği rahatlatacağını nasıl söyleyebiliyor? İcraatlarında samimi ise Sayın Gökçek, aslında çekiş gücü bozuk bir elektrikli süpürge ile evi temizlemeye çalışıyor. Ancak ev içindeki tozların yerini değiştiriyor.Toplam toz miktarı ise sabit. Bu yolun AVM’lere servis yolu için tasarlandığına dair şüphem var. Yol kavşak düzenlemelerinden sonra, ODTÜ’deki üçgen parsel alanının ise ne olacağı belli değil! (ODTÜ-AVM)”
 
Muhalefet reflekslerini köreltme taktiği
“Kamuoyunda yanlış bilgilendirme yapılarak sanki iki farklı güzergahta yol varmış gibi bir izlenim verildi. Aslında bu iki yol birbiriyle bağlantısını ‘vişnelik’ mevkiinde kuran tek yoldur. Tek güzergahı var. Dolayısıyla yolun bütününe bakmak, varış ve bitiş noktaları ile değerlendirmek gerekir. Yaklaşık 8 km’lik yolun çok az bir bölümü ODTÜ’den geçiyor. Ancak Gökçek, özellikle bu ikinci etap yolu ODTÜ’den geçiremezse, tüm yol projesi suya düşer. İster yol tünel yol olsun, ister hemzemin ister havadan geçsin bu nedenden dolayı farketmiyor. Yolun toplam güzergahı sakat. Dolayısıyla tartışmayı tünel olsun mu olmasın mı tartışmasına indirgemek ve böylelikle bir kafa karışıklığı yaratmak aslında. Bu, Ankara halkının ve ODTÜ kamuoyunun muhalefet reflekslerini köreltmeye yönelik bir taktik. Maalesef, bunu ODTÜ Rektörü’nün basın açıklamalarında da görüyoruz.”
 
‘Referandum olursa Gökçek rezil olur’
 
Melih Gökçek’in ODTÜ’den yol geçirilmesiyle ilgili hamlesine hızlı yanıt veren öğrenciler, Gökçek’in iddialarını da tek tek boşa çıkarmak için kampanyalar yürütüyor. Gökçek’in “herkes destekliyor” iddiasına “hodri meydan” diyerek yanıt veren Fikir Kulüpleri Federasyonu’ndan ODTÜ’lü öğrenci Süleyman Altınışık’la, yaptıkları çalışma hakkında konuştuk.
 
Öncelikle ODTÜ’den geçirilecek yolun geçmişiyle ve bugünüyle başlayalım. Nedir “ODTÜ’den geçirilecek yol” meselesi?
Aslında bu mesele çok önceden gündeme gelmişti. Fakat Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığına gelmesiyle beraber farklı bir içerik kazandı. Sadece “3-5 ağaç kesilmesi ve ODTÜ’den yol geçirilmesi” değil, herkesin gözünde siyasi iktidarı temsil eden Melih Gökçek ile ilerici, aydınlanmacı bir kurum olarak bilinen ODTÜ’nün kapışmasına dönüşmüş durumda. Fakat hâlâ “sadece bir yol meselesi” deniyor olsa bile; yıllardır bir çok proje ortaya atılmasına rağmen, asıl mesele hep göz ardı edildi. Binlerce yeni yapı yapılırken şehir plancılığından bahsedilmemiş, Ankara’nın trafiği gün geçtikçe daha karmaşık hale gelmiş ve bunun ODTÜ’den geçirilecek bir yolla çözüleceği söylenmiştir. Hem de trafiği biraz daha rahatlatabileceği düşünülen metro hattına yıllardır bir metre dahi dokunulmamışken... Başta da söylediğim gibi, mesele bir yol meselesi falan değil; mesele açık ve net olarak ilerici ve aydınlanmacı hangi değer varsa ortadan kaldıran AKP’nin ODTÜ’ye boyun eğdirme çabası! Bunu herkes biliyor.
 
Melih Gökçek, son günlerde, özellikle sosyal medya üzerinden hepimizin takip ettiği gibi suçlama ve hakaretlerini yoğunlaştırmış durumda. Bu konu hakkında neler söylenebilir? 
Son açıklamalarından birinde “2 aya ODTÜ’ye gireriz” demiş. Bunu anlıyorum çünkü bu ülke 3 saatte Şam’a girme hayalleri kuran bir iktidar da gördü ve şu an geldikleri konum ortada. Bugün yol meselesinde Melih Gökçek’in açıklamalarına baktığımız zaman, aslında tamamı ile Haziran Direnişi boyunca Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarındaki tarzın bir benzerini görebiliyoruz. Tayyip Erdoğan nasıl ki Haziran’da sokağa çıkan milyonlara 3-5 çapulcu dediyse, Melih Gökçek de bizleri “Bir avuç kent militanı” olarak tanımlamış. Bizler de ODTÜ öğrencileri, 100. Yıl halkı, Çiğdem sakinleri olarak şunu diyoruz: 3-5 çapulcu nasıl ki seni titrettiyse, bizler de bir avuç kent militanı olarak o yolu oradan geçirmemeyi “yi biliriz”!
 
Son olarak Melih Gökçek, Twitter’da “ODTÜ’de okuyan öğrencilerin yüzde 90’ı bu yolu istiyor. ODTÜ’de ve Ankara’da kamuoyu yoklaması yapalım” demiş. Bu konu hakkında düşüncelerin neledir? 
Bu soruya cevabımızı kısa süre içinde #HodrimeydanGökçek diyerek verdik. Kısa bir hatırlatma olarak, Melih Gökçek’in 2003 yılında yaptığı “sözde” referandumda da binbir yalanla insanları nasıl peşinden sürüklediğini de çok iyi biliyoruz. Gökçek’in çalışma yöntemini merak edenler sosyal medyadan bakabilirler. Ancak Melih Gökçek nasıl ki hâlâ yalanlarına, üçkağıtlarına güveniyorsa ODTÜ’lü öğrenciler de Haziran Direnişi ile beraber ayağa kalkan halkına güveniyor. Anlaşılan o ki, Melih Gökçek Haziran’dan dersini almamış; hazır okullar kapalı, insanlar tatilde iken bol keseden sallıyor. ODTÜ’lüler olası bir referandum durumunda akademisyeni, emekçisi, öğrencisi, mezunları ile birlikte Melih Gökçek’e Ankara’yı dar etmesini bilecektir. Hodri meydan Gökçek diyoruz!