MECLİSTEKİ OYLAMADAN ERDOĞAN'A KÖTÜ HABER

MECLİSTEKİ OYLAMADAN ERDOĞAN'A KÖTÜ HABER

Dokunulmazlık oylaması bir anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlık yolu için önemli bir eşik sayılıyordu. ortaya çıkan tablo ise iç açıcı değil

AKP'nin dokunulmazlıklara ilişkin kanun değişikliği önerisinin görüşmelerinin ilk günü sona erdi. AKP, MHP ve CHP'den gelen "evet" diyeceğiz açıklamalarına rağmen büyük fireler olduğu görülürken "evet" oyları 348 ile 357 arasında kaldı. Dokunulmazlıkların kaldırılarak yolsuzluk ve hırsızlıklardan önce, HDP'li vekilleri hapse atma planı içerisinde olan AKP'nin büyük oranda fire verdiği görüldü. Bu matematik ileride yapılacak anayasa değişiklikleri için Erdoğan'ın istemediği bir tablo olarak ortaya çıkmış oldu.

AKP VE ERDOĞAN'A ŞOK

Komisyon toplantısında büyük kavgalara neden olan dokunulmazlık düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri dün itibariyle başladı. Sol'un haberine göre, Cuma günü devam edecek olan görüşmelerin ilk gününde AKP istediğini tam olarak alamadı. Düzenlemeye evet diyeceğini açıklayan 3 partinin toplam 140'a yakın fire verdiği görülürken teklifin diğer turlarının da bu şekilde devam etmesi durumunda düzenlemenin referanduma gitmesi bekleniyor.

348-357... AKP VE MHP'DE DE FİRE

Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamada 348 evet oyu çıkarken 155 milletvekili ret, 25 milletvekili boş, 8 milletvekili çekimser oy kullandı. 

Teklife "evet" diyeceğini açıklayan CHP'nin büyük bir bölümünün "ret" oyu verdiği tahmin edilirken AKP ve MHP'de ise en az 7 fire olduğu görüldü.

CHP'lilerin en az 20 evet verdiğine ilişkin açıklamalar da bulunurken bu durumda AKP-MHP firesi 30'a yaklaşıyor.


367'YE YAKLAŞILDI: 2. MADDE 357

Düzenlemenin referanduma gitmeden kabulüne olanak sağlayan 367'ye en çok yaklaşılan oylama değişikliğin 2. maddesi oldu. Birinci madde oylamasına 531 milletvekili katılırken "evet" oyu 350, ret oyu 148, çekimser 5, boş 27 ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Bu oylamada AKP ve MHP'nin toplam firesinin yine en az 5 olduğu görüldü. Teklifin ikinci maddesinde ise evet oyları 357’ye çıkarken, 149 ret, 6 çekimser, 17 boş oy kullanıldı. Kabul sayısı AKP-MHP toplamını aşarken CHP'den gelen olası "evet" oyları dikkate alındığında yine fire verildiği tahmin ediliyor.

KİMİN KAÇ SANDALYESİ VAR?

Meclis'te fire tartışmaları devam ederken 1 Kasım seçimleri sonrasındaki sandalye dağılımı şu şekilde olmuştu:

AKP 317
CHP 133
HDP 59
MHP 40
Bağımsız Milletvekili 1

Kaynak:Haber Kaynağı