Manisa'da korkutan kanserli hasta sayısı artışı açıklaması

Manisa'da korkutan kanserli hasta sayısı artışı açıklaması

Manisa'da Kanserli hasta sayısındaki artışı Radyasyon Onkolojisinde görevli uzman Dr. Özgür Yıldırım verdiği rakamlarla açıkladı.

Manisa Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi'nde görevli uzman Dr. Özgür Yıldırım, polikliniklere başvuran ve tanı konulan kanserli hasta sayısında önemli artış olduğunu vurgularken, toplumun kanseri halen tam olarak bilmediğini söyledi.

KANSERLİHASTA SAYISINDA PATLAMA

Manisa Devlet Hastanesi Onkoloji Bölümü'ne başvuran ve tanı konan kanserli hasta sayısında son 6.5 yıllık süre içerisinde gözle görünür artış olduğu belirtildi. Bu hastanede 2001 yılında 419 kanser hastası kemoterapi görürken, bu rakam 2016 yılında 2 bin 892 ve 2017 yılının ilk 8 ayında ise 2 bin 123'ye yükseldi. 

EN ÇOK AKCİĞER VE MEME KANSERİ BAŞVURUSU

Manisa Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nde görevli uzman Dr. Özgür Yıldırım, radyoterapi gören hasta sayısının 2011 yılında 499 iken, 2016'da 519, 2017 yılının 8 ayında ise 398 olduğunu söyledi. Hastanelerine kanser tanısı ile başvuran hastaların en çok akciğer ve meme kanseri şikayetiyle geldiğini anlatan Dr. Özgür Yıldırım  2011 yılında kendilerine başvuran 348 hastaya kanser tanısı koyduklarını ve bu rakamın 2016 yılında 650 ve 2017 yılının ilk 8 ayında ise 364 olduğunu belirterek, şunları söyledi:

AŞKA HASTANELERDEKİ SAYILAR KORKUTTU

"Ayrıca 2017 yılının ilk 8 ayında başka hastanelerde teşhis edilmiş  kolon kanseri olan 1129, rektum kanseri olan 944, akciğer kanseri olan 2 bin 788, meme kanseri olan 4 bin 491 ve prostat kanseri olan 993 hasta polikliniklerimize başvuruda bulundu. Burada özellikle akciğer ve meme kanseri hastalarının sayısının fazlalığı dikkat çekiyor."

TOPLUM KANSERİ TANIMIYOR

Yıldırım, kanserli hasta sayısındaki artışın en önemli sebebinin toplumun kanseri yakından tanımamış olması olduğunu ifade etti. Toplumda giderek beslenme alışkanlığının bozulmaya başladığını ve bunun kanseri tetiklediğini ifade eden Dr. Yıldırım, şöyle dedi:

YAPAY GIDA ÖNEMLİ FAKTÖR

"Yapay gıda, tatlandırıcıların çok olduğu gıdalara yöneldik. Kendi yoğurdumuzu kendimiz yapmaz hale geldik. Sirke, turşu gibi maddeleri önceden evde üretirken, şimdi yapay olarak almaya başladık. Çevre kirliliği, beslenme alışkanlıkları dışında psikolojik bozukluklar, egzersiz eksikliği, hızlı kilo alışları. Bunların hepsi kanserdeki riski artıran faktörlerdir. 

ERKEN TANI 

Bu tarz şeyleri olabildiğince kontrol edebilirsek ciddi anlamda kanser olma oranını azaltırız."

Hastanelerine tedavi için başvuran hastaların çoğunluğunun kanserin son evresinde geldiğini söyleyen Uzm.Dr.Yıldırım, 13 yıllık hekimlik yaşamında özellikle son yıllarda kanserin arttığını gözlemlediğini anlatırken, "Bizim en çok üzüldüğümüz nokta;, başvuran kanser hastalarının çoğunun son evrede olması. 

TEDAVİDE BAŞARI ORANI SADECE % 5

Bu tedavideki başarı oranını yüzde 5 veya yüzde 10'lara düşürüyor. Bu hastalara ağır ve yoğun tedavi yöntemleri uygulamak zorunda kalıyoruz. Eğer bize erken başvururlarsa, kanseri yenmekteki başarı oranı yüzde 70'lere kadar çıkıyor. 

Bazı kanserlerde ise erken teşhiste başarı oranı yüzde 95'lere kadar yükseliyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın kanser konusunda erken teşhise önem vermelerini istiyoruz" dedi.

KANSERLE MÜCADELE BİLİNCİ

Toplumun kanseri yeteri düzeyde tanıyamadığını ifade eden Uzm.Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:
"Kanser konusunda toplum olarak yeterli bilgi sahibi değiliz. Kendimizde risk olduğunu düşünerek erkenden teşhislerimizi yaptırmamız gerekir. Kanserle mücadele bilincini oluşturmak için çok çalışmamız lazım. Hastane olarak Manisa Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte 29 Eylül 2017 tarihinde Kültür Sitesi Lale Salonu'nda halkımıza açık olarak 'Kanseri Tanıyalım Birlikte Yenelim' konferansı düzenleyeceğiz. Bu kansere tüm Manisa halkımızın katılmasını bekliyoruz. Kanseri tanıyalım, öğrenelim ve birlikte mücadele edelim."

İlgili Haberler