Kritik Zamanda, Kritik Ziyaret

Kritik Zamanda, Kritik Ziyaret

Putin’in İstanbul’a yapacağı çalışma ziyareti çerçevesinde Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin 3. Toplantısı yapılacak

 
Putin’den kritik ziyaret
 
Türkiye ziyareti daha önce 2 kez ertelenen Rusya Devlet Başkanı Putin bugün İstanbul’a geliyor. Ekonomi ağırlıklı görüşmelerin Suriye krizi, Patriotlar ve indirilen Suriye uçağının gölgesinde geçmesi bekleniyor.
03 Aralık 2012 Pazartesi 08:57
 
 
 
İSTANBUL- Sağlığı ile ilgili yoğun spekülasyonların sürdüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, daha önce ertelenen Türkiye ziyareti gerçekleşiyor.
 
Putin’in İstanbul’a yapacağı çalışma ziyareti çerçevesinde Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin 3. Toplantısı yapılacak
 
 
Görüşmelere başta enerji alanında olmak üzere ikili ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, Suriye krizi ve Rusya’nın karşı çıktığı Patriot füzlerinin Türkiye’ye konuşlanması gibi konuların damgasını vurması bekleniyor.
 
 
ANA KONU ENERJİ PROJELERİ
Rusya’nın Türkiye’nin de yer aldığı G-20 Grubunun başkanlığını üstlenmesinin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin’in eşbanlaklıklarında gerçekleşecek Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin 3. Toplantısına her iki ülkeden ilgili birçok bakan katılacak. Putin’in Erdoğan ile birlikte başkanlık edeceği toplantıda başka enerji alanında olmak üzere iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi olanakları üzerinde durulacak. İstanbul’daki görüşmelerde gündeme gelecek çok ağırlıklı bir konunun da enerji alanındaki işbirliği çerçevede nükleer santral projesi olması bekleniyor. Toplantıda, Türkiye’nin Rusya’dan yoğun doğalgaz alımları ve Rus şirketlerinin ilgilendikleri Türkiye’deki elektrik ve termal santral projelerinin de görüşüleceği belirtiliyor.
 
 
SURİYE KRİZİ VE PATRİOTLAR
Ancak, ziyaretin çok dikkat çeken bir yönünü, iki ülke arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı Suriye Krizi ve Türkiye’yi Suriye’den gelebilecek olası saldırıları korumak amacıyla NATO’nun Patriot füze sisteminin Türkiye’ye konuşlandırılması gibi konulara ilişkin görüşmeler oluşturacak. Türkiye’ye Patriot füzelerinin konuşlandırılmasına tepki gösteren Rusya, bu yöndeki kararın istikrarsızlığı artıracağını savunuyor.
 
 
SURİYE UÇAĞI MESELESİ
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde son dönemde gerginlik yaratan diğer bir konu, Turkiye’nin, Ekim ayında Suriye’ye gitmek üzere Moskova’dan kalkan Suriye yolcu uçağını Ankara Esenboğa Havalanına indirip taşıdığı malzemeye “askeri” olduğu gerekçesiyle el koyması. Uçaktaki malzemenin “radar yedek parçası” olduğunu söyleyen Moskova, Türkiye’nin kararına sert tepki göstermişti. Ancak Rusya’dan gelen işaretler, Moskova’nın uçak meselesinin İstanbul’da sorun yaratmasını pek istemediği yönünde.