Kızlı Erkekli Eğitim Kalkıyor

Kızlı Erkekli Eğitim Kalkıyor

“Maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilere birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek” diyen Sadık Yakut bütün toplumun tepkisini çekti.

Kızlı Erkekli Eğitim Kalkıyor
 
Birinci Ulusal Çocuk Forumu 20-21 Kasım 2000 tarihinde toplandı. O sırada Kadın ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı görevinde Hasan Gemici bulunmaktayken, 57. Hükûmetin Başbakanı olarak Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı makamında ise ise Ahmet Necdet Sezer görev yapmaktaydı.
 
Bu sene Ulusal Çocuk Forumu'nun 14 üncüsü toplandı. Haziran 2011'de Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı kaldırılarak yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu ve bunun da başında şu anda Fatma Şahin bulunuyor. 61. Hükûmetin Başbakanı olarak Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı makamında ise Abdullah Gül var.
 
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile UNICEF’in işbirliği neticesinde düzenlenen 14’üncü Ulusal Çocuk Forumu, 81 ilden gelen birer kız ve birer erkek Çocuk Hakları Komitesi temsilcisinin katılımıyla TBMM Tören Salonu’nda yapıldı.
 
Toplantıda önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin konuştu. TBMM'nin Türkiye'nin nabzının attığı yer olduğunu ifade eden Fatma Şahin konuşmasında şunlara yer verdi ve;
 
“Sizin gözünüzle, aklınızla sorunu çözebilmek bizim için çok önemli. Aslında büyüklere de çok önemli ders veriyorsunuz. İş çocuklara kalsaydı bu anayasa çıkmıştı, sorun çocuklarda değil büyüklerdedir. Büyüklerin sizden öğrenmesi gereken çok şey var. Her türlü ayrımcılığı yok etmemiz lazım. Bizim ülkemizde artık doğan çocuk sigortalı doğuyor. 18 yaşına kadar bütün sağlık imkanlarından istifade edebiliyor. Bizim ülkemizde artık çocuklar yüzde 99 gibi önemli bir oranla eğitim hayatına başlıyor. Güneydoğu’dan gelenler çok iyi bilirler, katı gelenek göreneklerin getirdiği bakış, kız çocuklarına başka bir şehirde üniversiteyi okutmama gibi bir anlayışı getiriyor. Ama artık her şehirde üniversitemiz var. Sizin bizden istediğiniz şeyler bizim için ödevdir.” dedi.

Bakan Şahin'den sonra konuşan TBMM Başkanvekili ve AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut  konuşmasıyla sadece Türkiye'nin değil bütün bir dünyanın tepkisini çekti. Zira Yakut konuşmasında, kız ve erkek öğrencilerin bir arada eğitim almasının yanlışlığına dikkat çekerek gelecek dönemde karma eğitimi kaldırmaya dönük çalışma yapılacağını söyledi. “Maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilere birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek” diyen Yakut sözlerine şöyle devam etti;

"........ Türkiye’de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlışlık, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması. Fakat Türkiye’de batıdan gelip okul açanlara baktığınız zaman, örnek olarak Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Kız Lisesi diye kendileri kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı özellikle Türkiye’de okullar açıp eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilere birlikte eğitim yaptırılmasını da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek. Milletlerin en büyük zenginliği ve gücü yetiştirmekte oldukları nesillerdir. Ülkeler çocuklarını iyi yetiştirirlerse, devleti yönetenler çocukları her türlü olumsuzluktan korumayı başarabilirlerse, dünya sağlam temeler üzerine oturtulmuş demektir.”

Sözleriyle toplumun çok büyük bir kesiminin tepkisini çeken Sadık Yakut hakkında sosyal medyada da büyük bir tepki patlaması yaşanıyor.