Kılıçdaroğlu'nun Bu Tepkisini Tüccar Medya Yine Görmedi

Kılıçdaroğlu'nun Bu Tepkisini Tüccar Medya Yine Görmedi

Gezi Parkı eylemcileri kadar cesur olmalarını istedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

Kılıçdaroğlu'ndan ATO'ya sert tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde (İESOB) yaptığı toplantıya, 129 oda başkanının da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 esnaf temsilcisi katıldı.

Elif DEMİRCİ - Mücahit BEKTAŞ - İZMİR
 
 
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, AVM’lerin esnafı çok zor durumda bıraktığını belirterek, “AVM’lerin mahallere kadar giren uzantıları, bankaların altın alım satımına dahil olmaları bizi zor durumda bırakıyor. Bizim alanlarımıza giriyorlar. Bankanın küçük altında ne işi var? Kayıtdışı bizim faaliyet alanını daraltıyor ve kazancımızı olumsuz etkiliyor. Biz üzerimize düşeni ne kadar iyi yaparsak yapalım, yerel yönetimler bizi ne kadar kollasa, Hükümet, TBMM yasal boyutta bazı düzenlemeleri yapmazsa işimiz çok zor. Beklentilerimiz, yerel yönetimler esnafa pozitif ayrımcılık yapın. Su parası 146 lira katı atık toplama 935 lira olmaz. Burada bir yanlışlık var. Kullandığımız sudan fazla katı atık bedeli olmaz. Burada bir sorun var. Mecliste bizi en düşük seviyede alacaksanız, bizim bu sorunumuzu çözeceksiniz" dedi. 
 
TELİF HAKLARI YASASI İSYANI
 
Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “AVM Yasası neden çıkmıyor? 20 yıldır her iktidara her hükümete söylüyoruz. “AVM ve hipermarketlerle nereye kadar' diye dosya hazırladık. Kentin içinde kuşatılmışız. Kentin merkezinde boğazımızı sıkıyorlar. Üçkuyular pazaryerine AVM yapacaklar. İktidar milletvekillerine dert yanıyorum. “Belediye bakanlarına söyle Zekeriya onlar da AVM’lere ruhsat vermesin' diyorlar. Telif Hakları Yasası esnafı isyan ettirdi. Dükkanda Sezen Aksu dinliyoruz diye para istiyorlar, karakola çağırıyorlar. Milletvekillerini biz seçtik gönderdik, dükkana polis gelsin diye mi?"
 
ALKOL DÜZENLEMESİ
 
Mutlu, alkol satışına kısıtlama getiren yasaya da tepki göstererek, “İzmir’de 21.00’de hava kararıyor. 22.01’de gelen ve alkol isteyen müşteriye “kusura bakma yasak’ mı diyeceğim. Nasıl olacak bu? Zaten sattığımız bi o kaldı. Ha vallahi billahi gazete, içki, sigara, ekmek, yoğurt süt. Diğerlerini büyük marketlerden alıyorlar. İzmir’de gölgede 50 derece sıcaklık var yazın. Müşteri, kapının önündeki sandalyeye oturacak ve “bana bir bira ver’ diyecek. “Veremem dükkanın içine gir, yasak mı’ diyeceğiz. Nasıl çoluk çocuk bakacağız. Alkol satışında kısıtlama ve düzenleme bizi olumsuz etkilemektedir" dedi. 
 
SUSAM SİTEMİ
 
İESOB Başkanı Mutlu, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın son kurultayda Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu’nda olmamasına sitemde bulunarak, “Susam, bizim onursal başkanımızdır. Bizim için çok önemlidir. İzmir’de her taşın altında imzası vardır. Bizde ahde vefa çok önemlidir. İç işlerinize karışmayı istemeyiz ama son yaptığınız kurultayda ne PM’de ne MYK Susam’ı göremedik. İncindik, kırıldık. Dolayısıyla önemsenmemizi hak ettiğimiz yerde olmamızı bekleriz" dedi. 
 
PROTESTOLU SENET VE İCRA DOSYALI EKONOMİ
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İESOB Başkanı Mutlu’nun aktardığı sıkıntıları dinledikten sonra ekonomideki durumu protestolu senetler ve icra dosyalarıyla açıklayarak, şöyle konuştu:
 
“2002 yılında 499 bin adet protesto edilen senet var. Ekonomi zor durumdaydı o zaman biliyorsunuz yazar kasalar atılıyordu. “Şimdi ekonomi çok iyi herkes memnun', gazeteler öyle diyor. Protesto edilen senet sayısı 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyon 75 adet. Senetlerin tutarı 2002 yılında 816 milyon lira, 2012 yılı 6 milyon 942 milyon lira. İcra müdürlüklerine gelen dosya sayısı 2002 yılında 8 milyon 262 bin. 2012 yılında 20 milyon 772 bin."
 
ATO’YE SERT TEPKİ: BORCUN ADRESİ DEĞİŞTİ, MİKTARINDA ARTIŞ VAR 
 
Kılıçdaroğlu, Ankara Ticaret Odası’nın “IMF’ye borcumuz sıfırlandı" diyerek, Hükümet’e teşekkür ettiği bilboard ilanlarına şu sözlerle tepki gösterdi:
 
“Reklam panolarında Ankara Ticaret Odası reklamlarını görüyorsunuz, sizin paranızla. IMF borcumuzu sıfırlayan iktidara teşekkür ediliyor. Borcun adresi değişti borcun miktarında artış var. Dış borç stoku 2002 129 milyar dolar. Aralık 2012 yılı itibariyle 336 milyar 900 milyon dolara çıkıyor. Şu soruyu sorun. Benim paramla sen hükümet şakşakçılığını niye yapıyorsun diye sormak lazım. Borcu artmış esnafın çiftçinin derdi var. Koltuğunda oturuyor, sizin paranızla şakşakçılık yapıyor. Namuslu eleştiri yapacağız. O reklamı veren kişinin hükümeti şikayet etmeye hakkı yoktur. Ülkenin her yerinde reklam, bu değirmenin suyu nereden geliyor? Bu para sizin cebinizden çıkıyor. Kimse böyle bir kişiye meslek odası kuruluşunun başındaki kişi olarak bakmaz."
 
BU ESNAF OYUNU KİME VERDİ?
 
Kılıçdaroğlu, Bağkur’a prim borcu nedeniyle esnafın bakılamamasını Anayasa Mahkemesi’ne götürdüklerini hatırlatarak, “Bu esnaf oyunu kime verdi? Bu soruyu soralım bakalım. Anayasa Mahkemesine gittik. Recep Tayyip Erdoğan eleştirdi çoğu esnaf arkadaşımız alkışladı. Hiç düşünmedi “benim hakkımı korumak için Anayasa Mahkemesine götürdü' diye" dedi.
 
KİMİ KRİZİ İHRAÇ EDİYOR KİMİ İTHAL EDİYOR
 
CHP lideri, TL’nin değerli olmasını de eleştirerek, “Türk Lirası çok değerli diyor Başbakan, Obama ne yaptı? 3.5 trilyon dolar bastı ve doların fiyatını düşürdü. Kendi malları ihraç edilsin diye. Kimi krizi ihraç ediyor kimi ithal ediyor. Siz dünyayı, alınan ekonomik kararları iyi okumazsanız ki bakın Japonlar da karar aldı yen basacaklar, AB karar aldı euro basacaklar. Biz ne yapıyoruz biz sadece seyirciyiz" dedi. 
 
GEZİ PARKI EYLEMCİLERİ KADAR CESUR OLUN
 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, esnafı da sert sözlerle eleştirerek, onlardan Gezi Parkı eylemcileri kadar cesur olmalarını istedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Her beş gençten biri işsiz. Ekonomi bu kadar iyiyse neden işsizlik var. Reel sektöre önem vermediğimiz için üreticiyi dışladığımız için. AVM Yasası çıksın dedik. Eski Bakan Ali Coşkun neden milletvekili olamadı. AVM Yasası’nı getirdiği için. İstediğiniz kadar bağırın istediğiniz kadar çağırın. Sizi daha çok ezecekler. Başbakan, “esnafın oyu, benim cebimde. Onun oyu cepte keklik’ derse ezilmeye devam ederseniz. Gezi Parkı’nda Türkiye’yi sallayan eyleme imza atanlar kadar her esnafın yürekli olması lazım. Kimse kusura bakmasın. Bizim yeni bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Kutuplaşmaya değil beraber olmaya, ayrışmaya değil birliğe ihtiyacımız var. Kendi çıkarınızı savunduğunuz zaman emin olun ülke çıkarlarını savunmuş olacaksınız.ö 
Kılıçdaroğlu, esnaftan destek isteyerek, “1.1 trilyon dolar vergi toplandı. Ne yapıldı? Sizin hangi sorununuz çözüldü. Biz sizin sesinize kulak veriyoruz. Siz de bizimkine kulak verin. Mademki bir sorun var. Sorunu çözmemiz için birbirimizi daha iyi anlamamız lazım. Bacak bacak üstüne atıp havadan para kazanma dönemini bitirmek itiyoruz. Destek verirseniz çözülmeyecek sorun yok" dedi.