Kılıçdaroğlu Başbuğ'la Ne Konuştu

Kılıçdaroğlu Başbuğ'la Ne Konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'u ziyaret etti.

Saat 12.00 sıralarında Silivri Cezaevi'ne gelen Kılıçdaroğlu, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren ziyareti sonrasında basın mensuplarına açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu'nun yanında CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzacebi ve CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da yeraldı.
 
“KENDİSİNİ SUÇLU GÖSTERECEK KANIT YOK"
 
Görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbuğ bir vatansever, demokrat bir insan. Kesinlikle herhangi bir suç işlememiş. Zaten olaylara baktığımızda da kendisini suçlu gösterecek hiçbir kanıt yok. ‘Ben ülkem için çalıştım, çaba harcadım. Yasaların bana verdiği görevi olabildiğince iyi bir şekilde yerine getirmeye çalıştım diyor. Son derece haklı. Bu görüşe aynen katılıyoruz. Geldiğimiz nokta şu; Komutan olarak görev yaptığı süre içerisinde yasaların kendisine tanıdığı yetkileri kullandı. Görevde yükselmesi bu iktidar döneminde oldu. Kendisini terör örgütü üyesi, darbeci olarak suçlamanın kendisinin çok ağrına gittiğini ifade etti" dedi. 
 
“ORDU SİYASETE, SİYASET ORDUYA KARIŞMAMALI"
 
Başbuğ’un Zafer Bayramı’nı kutladıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu ülkeye demokrasiyi yerleştirmek için çaba gösteren bütün kurumlara saygı gösterdiler, saygı gösterdik. Dolayısıyla bizi darbeci olarak tanımlamak doğru değildir’ diye de bir ifadesi oldu. Ordunun siyasete karışmaması hepimizin ortak arzusudur. Kendisinin de arzusu bu zaten. Siyaset de orduya müdahale etmemeli. Kendi hiyerarşisi, kendi kuralları var ve bu çerçevede ordu görevini yapmalı diye düşüncelerini ifade etti" diye konuştu.
 
“HERKES ADALET İÇERİSİNDE YARGILANABİLİR"
 
İlker Başbuğ’un morali ve sağlığın iyi durumda olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “ ‘Bana yöneltilen suçlamaların haksız olduğunu biliyorum. Vicdanım rahat, gönlüm rahat. Eğer suçlu olsaydım zaten böyle konuşamazdım’ diyor. ‘Adaleti her zaman her yerde savunuruz. Adaletin karşısında boynumuz kıldan incedir’ diyor. Ama o adaletin toplum vicdanında kabul gören bir adalet olması gerekir. Eğer siz yargılamayı ön yargıyla yaparsanız, bu kişileri mahkum etmek üzerine oturur konuşursanız, kararınızı böyle verirseniz, usulü tümüyle ayaklar altına alır, ben nasıl olsa istediğim kararı vereceğim sen ne dersen de anlayışıyla yola çıkarsanız bunun doğru bir anlayış olmadığı ortaya çıkıyor zaten. Bizim Silivri yargılamaları nedeniyle gündeme getirdiğimiz temel konu da bu. Herkes yargılanabilir ama adalet içerisinde yargılamanın olması lazım.Bunların olmadığı açık ve net" şeklinde konuştu.
 
“SUÇLU OLDUĞUNA İNANMIYORUZ"
 
Genelkurmay Başkanı’nın suçlu olmadığına inandıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Genelkurmay Başkanı’nı emekli olduktan sonra sen terör örgütü üyesisin diyorsun. İyi de bu işin bir siyasi sorumlusu yok mu? Sen bu kişiyi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirirken, Genelkurmay Başkanlığı’na getirirken haberin yok muydu? Gerçekten kabul edeceğimiz bir suçlama değil. Herkesin vicdanını yeniden sorgulaması lazım. Bu olayın çözülmesi lazım. Burada insanların boş yere hapiste tutulması bizi de rahatsız ediyor. Biz buraya kamu vicdanını tatmin etmek için geldik. O, ülkesini ve bayrağını seven bir asker. Demokrasiye inanan bir askere darbeci diyebilir misiniz?" dedi.
 
“SURİYE’DE ATEŞKESİN SAĞLANMASI LAZIM"
 
Suriye’deki olaylara da değinen Kılıçdaroğlu, “Savaşın ne olup olmadığını savaşa girenler bilirler. Savaş çığırtkanlığı yapmak da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına yakışmaz. Hem yurtta barış, dünyada barış diyeceksin sonra dönüp savaş çığırtkanlığı yapacaksınız. İnsanların öldürülmesi üzerine görüş beyan eden bir Başbakan olmaz. Önce Suriye’de bir ateşkesin sağlanması lazım. Bırakın barışı sağlamayı Suriye’de kan ve gözyaşını nasıl artırırız onun hesabı içinde bir hükümet var. Bu doğru bir olay değil" diye konuştu.
 
“RENKLERİ DÜŞMAN GÖRÜYORLAR"
 
Cihangir'de gökkuşağı rengine boyanan merdivenlerin tekrar griye boyanmasını konusuna değinerek eleştiren Kılıçdaroğlu, "Hangi insan renklerden korkar... Ancak diktatörler. Gökkuşağından korkulur mu? 7 rengi görüyorsunuz, düşman görüp tamamını griye boyuyorsunuz. Allah akıl fikir versin" ifadesini kullandı.