KATLİAM HABERLERİNE SANSÜR KARARI

KATLİAM HABERLERİNE SANSÜR KARARI

Tıpkı Diyarbakır ve Suruç katliamında olduğu gibi 97 kişinin hiç bir güvenlik önlemi alınmadan katledildiği Ankara vahşetinin dava süreci başlamadan üzeri örtüldü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, en az 97 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili tüm haberler yayın yasağı getirdi. Cumhuriyetin haberine göre, Karar RTÜK'e gönderildi.

İVEDİ İBARESİ  İLE SANSÜR

Karar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 14 Ekim’de medya kuruluşlarına “ivedi” ibaresiyle bildirildi.

CUMHURİYET "TANIMAYACAĞIZ"

Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük imzalı kararda, “soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel, sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren her türlü medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasına yasaklanmasına karar verildiğinden, söz konusu kararın infaz edilmesi için gereği rica olunur” denildi. İlk itiraz ve kararı tanımayacağız açıklaması Cumhuriyet'ten

CUMHURİYET'İN YAYIN ÇİZGİSİ DEĞİŞMEYECEK

Ankara katliamıyla ilgili her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınlara yasak gelmesinin ardından Cumhuriyet Gazetesi olarak yayın yasağına uymama kararı aldık. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yayın yasağıyla ilgili olarak Cumhuriyet'in yayın çizgisini Twitter'ından şöyle duyurdu:

1.1.jpg

1-162.jpg

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Görüşleri alınan hukukçuların neredeyse tamamı kararı tartışılmaz katılıkta bir sansür uygulaması olarak görüyor. Halkın haber alma özgürlüğü önüne getirilmiş bir hukuksuzluk olarak nitelenen karara tepkiler şöyle.

MEDYAYA 3 MAYMUN KARARI

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz: “Medyaya 3 Maymun Kararı bu. Basın ve ifade özgürlüğüne en sert müdahalelerden biri olarak tarihe geçer. Tek kelimeyle de sansür. Kararı mantık çerçevesinde değerlendirmek mümkün değil. ”

31875134.jpg

'HALK GERÇEKLERİ ÖĞRENMEKTEN YOKSUN KALIYOR'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto: “Yayın yasakları kamuoyunun haber alma hakkını kısıtlayan kararlar. Halk gerçekleri öğrenmekten yoksun kalıyor. Bu kararları da çok kolay alıyorlar. Katliam olayı gerçekten ürkütücü ama halk da bilmek istiyor. Kimdir ölenler, kimlikleri belirlendi mi? Bunları haber yapacaksınız ki kamuoyu öğrenebilsin. Kamuoyunun elinden alınıyor bu. Bunu öğrenemiyorsunuz. Biz dava açmayı düşünüyoruz. Bugün hukukçu arkadaşlarla konuştum. Muhtemelen bu yasağın kaldırılması için mahkemeye başvuracağız. Bu yasaklamaların Türkiye’ye bir şey getirmediği açık. Tam tersine fısıltı gazetesini getiriyor. Fısıltı gazeteleriyle çok daha yaygınlaşacak. Duyuyoruz bazı telefonlar geliyor insanlara. Sokağa çıkmayın, metroya binmeyin diye. Söyleyip duruyoruz. Bir korku iklimi yaratılıyor. İnsanlar bu korku ikliminde nasıl yaşar.”

31875133.jpg

'HALKA BİLGİ SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ BOZULMADAN VERİLMELİ'

Prof. Dr. Ersan Şen: “Soruşturmanın gizliliği, selameti ve şüphelilerin suçsuzluk/masumiyet karinelerinin korunması esastır. Ancak bu esas, halkın haber alma ve verme hakkının önünü tümü ile de kapatamaz. Kamuoyunu ilgilendiren, kamuoyuna mal olmuş veya halkın gelişmelerden haberdar olma hakkı adına, soruşturma dosyaları ve gelişmeler hakkında bilgilendirmenin savcılık makamı ve adli kolluk marifeti ile yapılması gerekir.

YASA BAŞKA BİR YASA İLE YASAKLANAMAZ

Gerçeklerle ilgili halka bilgi verilmesi, soruşturmanın gizliliği ile korunan amaç bozulmadan sağlanmalıdır. Çatışan bu iki menfaatten birisinin feda edilmesi veya zayıflatılması, demokrasi ve hukuk adına doğru olmayacaktır. Soruşturmanın gizliliği ile amaçlananın dışına çıkıp yasağı ihlal edenler hakkında ise, elbette ilgili ceza normlarının tatbiki yoluna gidilmelidir.”

Kaynak:Haber Kaynağı