Kar Yağışına sevinenler bu haberi okusun

Kar Yağışına sevinenler bu haberi okusun

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Anadolu'da yaşayanların, karı pekmez veya balla karıştırıp yemek için kış mevsimini iple çektiği günlerin geride kalması gerektiğini ifade etti.

Uzun süredir Türkiye'yi etkisi altında bulunduran kurak havaların ardından başlayan kar yağışı en çok çocukları sevindirdi. Bir çok kentte ilan edilen kar tatilleri çocukları neşelendirdi. 

KAR GÖRÜNDÜĞÜ KADAR MASUM DEĞİL

Eğlencelerin arasında kaymak ve kar topu oynamanın yanı sıra "Kar yeme" alışkanlıklarıda yaygın durumda. Bu eğlence çeşitlerinin sağlık açısından ciddi riskleri olduğu prtaya çıktı.

PEKMEZ VE BALLA KARIŞTIRMAK

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Anadolu'da yaşayanların, karı pekmez veya balla karıştırıp yemek için kış mevsimini iple çektiği günlerin geride kalması gerektiğini ifade etti.

 

 

KAR İÇERİSİNDE SANAYİ ATIKLARINI BARINDIRIYOR

İnsanların, romantik duygular çağrıştırmasına rağmen kar hakkında çok az bilgi sahibi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kadıoğlu, havada bulunan sanayiden kaynaklanan kirletici partiküllerin tüm dünyayı dolaştığını anlattı.

 

670x335-001.jpg

 

 

BİR ÇOK HASTALIĞA DAVETİYE

Dolayısıyla kimsenin artık "Köyde yaşıyorum, benim havam temiz" dememesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, "Artık kar, havadaki tüm kirleticilere yapışarak yere iniyor. Yani kar, yere düşmeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve ağır metallere bulaşmış kar kristalleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sakın kar yemeyin" diye konuştu.

aa-picture-20140215-1590319-web.jpg

KAR DÜŞMEDEN KİRLENİYOR

Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, kar kristallerinin ortalama düşme hızının saatte yaklaşık 800 metre olduğunu ifade ederek, bu durumu insanların sıkışık trafikte ilerlemesine benzetti. Meteorolojinin kaynak, yer, zaman, miktar, yükseklik ve olasılık belirten kar tahminleri verebildiğini dile getiren Prof. Dr. Kadıoğlu, yerel yönetimlerin de karla mücadele planlarını güncelleyerek, bunu etkin ve çevreye en az zarar verecek şekilde yapabilmenin yollarını araması gerektiğini kaydetti.

İlgili Haberler