KAÇAN İŞÇİYE ÖLÜM KAPANI!

KAÇAN İŞÇİYE ÖLÜM KAPANI!

Soma’daki kömür madeninde dört gün önce çıkan ve resmi rakamlara göre şu ana kadar 299 işçinin yaşamını yitirdiği yangına ilk müdahalede vahim hatalar yapıldığı iddia edildi

Soma’daki kömür madeninde dört gün önce çıkan ve resmi rakamlara göre şu ana kadar 299, iddialara göre 350-424 arasında işçinin yaşamını yitirdiği yangına ilk müdahalede vahim bir hata yapıldığı iddia edildi. Dışarıdan verilen temiz havanın işçilerin bulunduğu bant yerine pis havanın bulunduğu bölüme, can havliyle kaçan işçiler bu bölüme yönelince temiz havayı kesip bu kez işçilerin terkettiği bölgeye verildiği; bunun sonucunda kurtulabilecek işçilerin yaşamını yitirmesine ve katliama neden olunduğu ileri sürüldü.

Facianın yaşandığı madende beş yıldır çalışan, günlerdir de kurtarma faaliyetlerine katılan işçi E. G., soL’a inanılmaz iddialarda bulundu. E. G.'nin madende çıkan yangına yapılan ilk müdahalelere ilişkin, insanı dehşete düşüren iddiaları şöyle:

Kaza değil bu, katliam. Ben olaydan 10 dakika öncesine kadar madendeydim. Biz çıkarken meydana geldi olay. Vardiya değiştirmiyorduk. Saat 15:00 civarı. Aşağıda kalanlar hep gündüz vardiyasındaki arkadaşlarımız. 20-30 kadar, erken teslim alan pompacı, şalterci arkadaşımız inmeye başlamıştı. 100 metre gittiler gitmediler, çıktılar dışarı.

CAN HAVLİYLE KAÇAN İŞÇİLERE TUZAK GİBİ

Burada devletin belirlediği standartların hiçbiri uygulanmıyor. İnsanları nasıl çalıştırmak istiyorsa öyle çalıştırıyor patron. Normalde çalışma saati. 8 saat. Bu uygulanmıyor. Benim 2 saat fazlam var, kaybım var. Ek mesai ücreti şirketin kazancına bağlı.

Olay esnasında zaten herkes yorgundu. Nakil bandıyla yukarı çıkmak istediler. Nakil bandının olduğu yer, pis havanın çıkış noktasıydı. Patlama olunca duman, bandın olduğu yere geldi. Elektrik kesildi, bant durdu, insanlar mahsur kaldı. Müdahale içinse bandın olduğu yer değil, temiz havanın olduğu yer seçildi. Patlama olunca kimseyi bilgilendirmediler, duman orayı kapladı. Kurtulmak isteyen arkadaşlarımız temiz havaya akın etti. Bir müddet sonra temiz hava bölgesine pis hava verdiler. Bile bile katliam yaptılar.

CESET SAYISI 370 

Ben halen içeriden ceset topluyorum. Dedim ya pis hava verilince katliam oldu, o noktada 120 ölü var. İçeride 200-250 ceset var. Şu an benim bildiğim 370 ceset var çıkarılan.

Trafo patlamış olabilir ama öncesi var. Trafoyla bu kadar katliam olmaz. Park Teknik zamanında da trafo patladı burada. Sadece sehirlendik, kustuk. Birer ayranla örtbas ettiler, bitirdiler. Ama bu defa çok büyük bir olay var, trafo patlaması denilerek örtbas ediliyor. Asıl mesele metan gazı. Metan gazı patlamasıyla bant tutuştu, kablolar tutuştu. Onun dumanıyla zehirlendi insanlar. Oksijen sıfıra indi. Arkadaşlarımız hep boğularak, yanarak öldü.

EMO DA YANLIŞ YAPILDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) facianın ardından yaptığı açıklamada, havanın yönünün değiştirilmesinde geç kalındığını ve hata yapıldığını bildirmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı