Jandarma Özel Harekat Operasyon Yaptı, BDP Teslim Etti.

Jandarma Özel Harekat Operasyon Yaptı, BDP Teslim Etti.

Kaçırılan askerlerin, 09 Aralık 2013 günü saat: 03.00 sıralarında Lice-Duru Jandarma Karakol Komutanlığna teslim edildiği bilgisi alındı.

 KAÇIRILAN ASKERLER JANDARMA KARAKOLUNA TESLİM EDİLDİ

Dede Ersel AKSU

Dün akşam saatlerinde Lice, Fis Ovası kesiminde meydana geldi. Karayolunu kesen bir grup PKK'lı terörist, durdurdukları aralarda bulunanların kimliklerini kontrol ederek araçlardaki 2 astsubay ve 2 uzman çavuşu etkisiz hale getirerek kaçırmışlar ve 3 aracı yakarak olay yerinden kaçmışlardı.

Olayın ardından kaçırılan askerlerin kurtarılması için bölgeye sevk edilen Jandarma Özel Harekat timleri operasyon başlattı.

Operasyonların ardından kaçırılan askerlerin, 09 Aralık 2013 günü saat: 03.00 sıralarında Lice-Duru Jandarma Karakol Komutanlığna teslim edildiği bilgisi alındı.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI İNTERNET SAYFASINDAN DUYURDU

Genelkurmay Başkanlığı inrternet sayfasından yaptığı açıklama:

Bölücü terör örgütü mensupları tarafından, 08 Aralık 2013 saat 15.00’de Diyarbakır/Lice-Kayacık Köyü yol ayrımında, lastik yakmak suretiyle karayolu kesilmiş, araçlar durdurularak kimlik kontrolü ve propaganda yapılmıştır. 

KÖYLÜLER ÇİFT TARAFLI OLARAK D.BAKIR BİNGÖL YOLUNU KAPATTI

Yakın köylerden gelen 200-300 kişilik bir grup, olay bölgesinde toplanarak Diyarbakır–Bingöl Karayolunu çift taraflı olarak trafiğe kapatmıştır. Yolu kesen bölücü terör örgütü mensupları tarafından, dört askeri personel kaçırılmış ve personele ait iki sivil araç ile Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine ait bir kamyonet yakılmıştır.

JANDARMA ÖZEL HAREKAT BİRLİKLERİ (JÖH) OPERASYON YAPTI

Olayın haber alınmasını müteakip; bölgeye Jandarma Özel Harekât Birlikleri sevk edilerek geniş çaplı operasyon başlatılmış ve operasyona İnsanlı Keşif Uçağı ile havadan destek sağlanmıştır.

KAÇIRILAN ASKERLER DURU JANDARMA KARAKOLUNA TESLİM EDİLDİ

Unsurlarımızın bu kararlı tutumu karşısında, kaçırılan dört askeri personel, 09 Aralık 2013 günü saat 03.30’da Diyarbakır/Lice Duru Jandarma Karakol Komutanlığına teslim edilmiştir.Söz konusu dört askeri personel, 09 Aralık 2013 günü sabah saatlerinde Diyarbakır Askeri Hastanesine getirilerek sağlık muayenesinden geçirilmiştir. Personelin sağlık durumu iyidir.

BDP ARACILIĞİ İLE TESLİM EDİLDİLER

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Fis köyü yakınlarında yol kesen bir grup PKK'lı tarafından kaçırılan 2 astsubay ile 2 uzman çavuş sabaha karşı serbest bırakılarak BDP heyetine teslim edildi. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, ''Askerler biraz tedirgindi. Onlara tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum olmadığını söyledik. Beni tanıyorlardı. Biz de kendilerini alıp Duru Jandarma Karakolu’nda Lice Kaymakamı’na teslim ettik'' dedi.

"HALK OPERASYON YAPILMASINI İSTEMEDİ" 

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı Fis Köyü yakınlarında yol kesen bir grup PKK’lı tarafından kaçırılan 2 astsubay ve 2 uzman çavuş, kaçırılma olayından sonra bölgeye giden BDP heyetine teslim edildi. BDP Diyarbakır il Başkanı Zübeyde Zümrüt başkanlığındaki BDP heyeti 4 askeri, Duru Jandarma Karakolu’nda Lice Kaymakamı Tunahan Efendioğlu ve askeri yetkililere teslim etti. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, "Halk, askerleri PKK’lılardan almıştır ve bölgede operasyon yapılmasını istemediler. Bize teslim ettiler. Biz de alıp yetkililere teslim ettik" dedi.

KAÇIRILAN ASKERLERİN İSİMLERİ BELLİ OLU

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde akşam saatlerinde kaçırılan 4 askerin isimleri belli oldu. Askerlerin, Bingöl 49'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Astsubay Melik Dikyol, Astsubay Hakan Özer ve Uzman Erbaş Uğur Sert ile Erzurum'da görevli Uzman Erbaş Ali Akdemir olduğu öğrenildi. Kaçırılan askerlerin ihbarını ise yine aynı otobüste bulunan başka bir askerin yaptığı kaydedildi. İhbarı yapan askerin de uzman erbaş olduğu, durdurulan otobüste PKK'lıların kontrolü sırasında kimliğini gizlemeyi başardığı kaydedildi.

EHLİYET SINAVI İÇİN DİYARBAKIR'A GELMİŞLER

PKK'lıların kaçırdığı 2'si astsubay, 2'si uzman erbaş olan 4 askerin ve ihbarı yapan uzman erbaş ile birlikte Diyarbakır'a dün geldikleri öğrenildi. Bugün yapılan ehliyet sınavı sonrası askerlerin birliklerine dönmek üzere yola çıktıları belirtildi. Kaçırılan askerlerin bulunması için başlatılan operasyonlar sürüyor.

YİNE FİS OVASI, YİNE YOL KESME, YİNE ASKER KAÇIRMA


Fis Ovası yol kesme ve askerlerin kaçırılması ile sabıkalı bir bölge. DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi Fis Ovası'nda Uzman Çavuş Zihni Koç, 9 Temmuz 2011 tarihinde astsubay Abdullah Söpçeler’le birlikte PKK tarafından kaçırılmıştı. Kaçırılan askerler yaklaşık 21 ay rehin kaldıktan sonra, BDP milletvekilleri ile İHD ve Mazlum-Der temsilcilerine teslim edilerek serbest bırakılmıştı.

TÜRKİYE'DEKİ HİNT KENEVİRİ ÜRETİMİNİN 3'TE 2'Sİ ORADAN

Lice'de Kayacık Karakolu, hint kenevirinin en çok yetiştirildiği Fis Ovası'ndan sorumlu. Türkiye'de hint kenevirinin 3'te 2'si Diyarbakır'da yetiştiriliyor

İKİ CUMHURİYET SAVCISI OLAYI SORUŞTURMUŞTU 

2 Temmuz 2013 tarihinde meyddana gelen olayda, Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kayacık Jandarma Karakolu önünde çıkan ve 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili soruşturma Diyarbakır Bölge Başsavcı Vekilliği'nde görevli 2 Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmüştü.Bölgede incelemede bulunan savcılar, karakola ait güvenlik kamerası görüntülerinin incelenip, karakola ateş açan ve köylülerle jandarma arasında çatışma çıkaran yüzleri poşulu provokatörlerin tespit edilmesi talimatını verdi.

KÖYLÜLER KARAYOLUNU DAHA ÖNCE DE KESMİŞ VE  UZMAN ÇAVUŞ KAÇIRILMIŞTI

Savcılar ayrıca Lice-Bingöl karayolunu trafiğe kapatıp, araçları kırsal yola yönlendiren ve bir uzman çavuşu kaçıranların tespitini istemişti.

61 TON UYUŞTURUCU,  2 MİLYON KÖK HİNT KENERVİRİ  ELE GEÇTİ

Karakola yönelik saldırının son 6 ayda gerçekleştirilen 3 büyük uyuşturucu operasyonlarıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Ocak ayında Lice'ye bağlı Yalaza, Ortaç ve Bağlan köylerine yönelik olarak 40 kilometrekarelik alanda yapılan hava destekli operasyonda piyasa değeri 40 milyon lira olan 21 ton uyuşturucu ele geçirildi.

3 Mayıs'ta Lice, Kocaköy ve Hazro ilçeleri üçgenindeki 5 köye eşzamanlı olarak düzenlenen ikinci büyük operasyonda da 16 milyon liralık uyuşturucu ele geçirildi. Operasyonun ardından Kayacık karakolu yakınındaki Ortaç ve Yalaza köyleri arasında toplanan kalabalık, uyuşturucuların geri verilmesi için oturma eylemi yaptı.

Üçüncü büyük operasyon ise son olaydan 3 gün önce, 25 Haziran'da yapıldı. Lice'ye bağlı Kutlu, Tepe, Türeli köylerine yapılan eş zamanlı operasyonda, piyasa değeri 60 milyon lira olan 40 ton uyuşturucu elde edilebilecek 2 milyon kök dişi hint keneviri ele geçirilMİŞTİ. 

OVA GÖZETLENECEK

Geçmişte sık sık PKK saldırılarına maruz kalan karakolun güçlendirilip, Fis Ovası'nı gözetlemek için beton kuleler inşa edilmeye başlanmasına uyuşturucu tacirleri karşı çıktı. PKK'nın, "Karakol ve baraj inşaatları durdurulsun" açıklamasını fırsat bilen uyuşturucu tacirleri, köylüleri kışkırtıp olayların başlamasına neden olan fitili ateşledi. Savcılık, olayı tüm yönleriyle araştırıyor.

ÜÇTE İKİSİ DİYARBAKIR'DAN

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar Merkezi (UTSAM) hint keneviri üzerine dikkat çeken bir rapor hazırladı. Emniyetin tespitlerine göre 2011-2012 arasında Türkiye genelinde piyasa değeri 2 milyar 250 milyon TL olan 37.5 milyon kök hint keneviri yakalandı.

Türkiye genelinde yapılan yasadışı hint keneviri ekiminin yaklaşık üçte ikisi ise Diyarbakır'da ve özellikle Lice ilçesinde gerçekleşiyor. Bu kapsamda polis ve jandarma bölgesinde yaklaşık 24 milyon kök hint keneviri ele geçirildi. Raporda özellikle bu bölgede ekim yapılmasının nedeni ise iklim, Lice-Kulp-Hani Bölgesi'nin dağlık olması ve kolluk birimlerinin denetim kontrol ve bölgeye ulaşımının zor olması olarak açıklanıyor.


Kaynak: HaberArtıTürk/Özel