İtirazlara rağmen temel atıldı

İtirazlara rağmen temel atıldı

“ÜÇÜNCÜ GERDANLIĞI TAKIYORUZ"

İstanbul’un fethinin 560’ıncı yıldönümünde gerçekleşen temel atma töreninde konuşan Erdoğan “Bir medeniyet şehri olan İstanbul’a bir medeniyet projesi kazandırıyoruz. Bu köprümüz raylı sistemiyle de farklı bir özellik gösteriyor. Artık İstanbul’un içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Ağır vasıtalara alternatif bu köprü olacak. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından bu köprüyü inşa ederek 3’üncü bir gerdanlığı takıyoruz" diye konuştu.

‘HAVALİMANI NERDE YAPILIYOR’ HABERİ YOK

İstanbul’a inşa edilmesi planlanan 3’üncü havalimanı hakkında, havaalanı inşasına tepki gösterenleri eleştiren Başbakan, “3’üncü havalimanı yılda 100 milyon insan kapasiteli, dünyanın çok bahsedeceği bir havalimanı olacak. Bazıları bilmiyor. Çünkü ağzı olan konuşuyor. ‘Havalimanı nerde yapılıyor’ haberi yok. Televizyonlarda dinliyorum ‘bu kadar ağaç kesiliyor’ diye. Oraları gezip görse diyecek ki adeta savaştan çıkmış bir coğrafya. Çünkü daha önce oraları taş ocakları, kömür ocakları gibi yerlerdi. Şimdi ise orada modern bir proje hayata geçerken insan odaklı bir havalimanı yapılacak" dedi.

“İSTANBUL’DAKİ NÜFUSU DAĞITMANIN DA PLANINI YAPIYORUZ"

İstanbul’da yapılması planlanan Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak ise “Kanal İstanbul projesiyle ilgili de çok konuşacaklar, çok bağırıp çağıracaklar. Ama kervan yolda gerek. Bizim işçimiz var. Yapmamız gerekenler var. Şu boğazda kaç kıvrımlı yer var bilmezler" şeklinde konuşan Erdoğan “Kanal İstanbul’un her iki tarafında modern şehir inşa ederken, nüfusu İstanbul’a çekmek değil, İstanbul’daki nüfusu buralara doğru dağıtmanın da planını yapıyoruz" dedi.


“VİZYONDAN YOKSUN ZİHNİYETLERİ CİDDİYE ALMIYORU"

İstanbul’un dünyanın en önemli ulaşım koridorlarından biri olduğunu ifade eden Erdoğan “Bu proje tamamen bitirildiğinde İstanbul’un üzerinden önemli bir yük kalkıyor. Bu Proje İstanbul’un güzelliğine güzellik, zenginlik katacak. İstanbul tarihte olduğu gibi bugün de dünyanın en önemli ulaşım koridorlarından biridir. Asya’dan Avrupa’ya geçişi sağlayan 9500km uzunluğundaki 8 uluslararası ulaşım koridorunun tamamı İstanbul’dan geçiyorö dedi. İstanbul’daki araç sayısının 3 milyona yaklaştığını vurgulayan Erdoğan “Asya ve Avrupa arasındaki karayolu ulaşımının yükünü çeken her iki köprüden 250 bin otomobil geçmesi gerekiyor. Ancak şu anda bu rakam 600 bini buluyor. Köprüler 2,5 kat fazla kapasiteyle çalışıyor. Boğazı geçme süresi 1 saati buluyor. Zaman kaybı oluyor, yolculuklar çileye dönüyorö dedi. İstanbul’a 3’üncü köprü yapılmasına karşı çıkanları eleştiren Erdoğan “Bu çileyi, bu ayıpları sona erdirmek konusunda hiçbir çözüm üretmediler. Bu ufuksuz, vizyondan yoksun zihniyetleri ciddiye almıyoruz"dedi.

“QUICKLY QUICKLY!"

Konuşmasının ardından müteahhit firmalarla projenin bitim tarihine ilişkin pazarlık yapan Erdoğan, sahneye gelen Hyundai firması yetkililerine Quickly quickly" (Hızlı hızlı) diyerek seslendi. Projenin ortakları IC, Astaldi ve Hyundai yetkilerinden bu projenin 29 Mayıs 2015’e yetiştirilmesini isteyen Erdoğan, yetkililerden “Elimizden geleni yapacağız" sözünü aldı.