İşte Gökçek'e O Ödülü Veren Adamın Söyledikleri

İşte Gökçek'e O Ödülü Veren Adamın Söyledikleri

Melih Gökçek’e ödül veren şirket, belediyeden emekli uyanık bir İngiliz’in girişiminden ibaret… Şirketin başındaki Alan Smith, şirketin gelirinin ödüllere sponsor olan kurumlar olduğunu inkâr etmiyor. Smith, Gökçek'in partner olarak gösterdiği şirketlerin

İSTANBUL- Melih Gökçek’e ödül veren şirket, belediyeden emekli uyanık bir İngiliz’in girişiminden ibaret…  Şirketin başındaki Alan Smith, şirketin gelirinin ödüllere sponsor olan kurumlar olduğunu inkâr etmiyor. Smith’in anlattıklarından, ödüle aday belediyenin, ödülü kazanmak için tek yapması gerekenin ödül töreni için gereken sponsorları bulmak olduğu anlaşılıyor. 

Yaşı 60'larda olan Alan Smith kamu şirketlerinde ve yerel yönetimlerde muhasebe bölümlerinde ve son dönemlerinde de belediyelerin çevre birimlerinde 20 yıl kadar çalışmış. Ardından 1996’da görevinden istifa ederek LivCom Ödülleri projesini geliştirmiş.

-Şirketinizi tanıyalım önce, faaliyetleriniz neler, gelir kaynaklarınız nedir?
Yerel yönetimlerle ilgili bilgilere yukarıdaki kuruluşlar aracılığıyla ulaşıp ödül veren bir kuruluş olarak kendimizi tanıtıyor ve yerel yönetimlerle ilişki kuruyoruz. İngiltere yasalarıyla kurulan kar amacı gözetmeyen bir şirket ve vakfımız var: Nations in Bloom.
Bir vakıf olduğumuzda daha kolay sponsorlar bulabiliyoruz. Daha güven verici bir unsur. Bizim kendimizi duyuracak müthiş bir bütçemiz yok. Ben ülkemdeki elçiliklere kendimi duyuracak mektuplar ve broşürler göndererek tanıtıyoruz. Belediyelere bizi tanıtmaya aracılık yapacak HABITAT gibi kuruluşlar da bize yardımcı oluyor.

-Size nasıl ulaşıp sponsor oluyorlar?
Elçilikler ve diğer çevre örgütleri aracılığıyla LİvCom’a ulaşıyorlar. Şehirler (belediyeler) bize gelip LİvCom ödüllerine ev sahipliği yapmak istediklerini söylüyorlar. 16 yıldır bu işi yapıyoruz. Ödül töreninin yapılacağı şehir ev sahibi olarak sponsorlarını da kendileri buluyorlar ve biz de o şehre gidip ödül törenimizi yapıyoruz. Sponsorları biz bilmiyoruz. Fakat sponsorlardan aldıkları paraları da oluşturdukları projelere harcamak zorundalar. Önümüzdeki sene ödül töreni yapacağımız şehir Çin’in Xiamen şehri olacak.

Ödül nedir? Para mı, sertifikalar mı?
Para ödülümüz yok. Sertifikalar veriyoruz. Şehirlerin nüfuslarına göre beş ayrı nüfus bandında ödüller oluşturduk.

UNEP’LE RESMİ İLİŞKİMİZ YOK

-Bu ödülleri BM kuruluşu UNEP adına mı veriyorsunuz?”
UNEP ile resmi bir ilişkimiz yok. Temsilcileri de değiliz. Kurallarını Kabul ettiğimize dair bir mutabakat zaptımız var. Bunu size göndereceğim.

-UNEP ile resmi bir partnership (ortaklık) anlaşmanız var mı? Onları temsil edebiliyor ve bu verdiğiniz ödül değerlendirmelerinde ortak davranabiliyor musunuz?
Hayır. Biz UNEP’in koyduğu kurallar çerçevesinde çalışmayı ana sözleşmemizde taahhüt etmiş durumdayız.

-Bu durumda Birleşmiş Milletler Çevre Kuruluşu UNEP adına ödül verme ve davranma hakkınız yok. Siz İngiltere’de kurduğunuz bir şirketin sözleşmesine bu konuda BM ilkeleri ışığında çalışacağınızı yazmış durumdasınız o kadar, bu doğru mu?”
Fakat kabul ettiğimiz bir mutabakatımız var.

HABITAT ve UCLEI ile bir anlaşmanız var mı?

Onlar da bizimle aynı işi yapan kuruluşlar olduğu için ortak çalışmalarımız oluyor ama bağlayıcı bir anlaşmamız yok. Yerel yönetimlerin insanlar için yaşanabilir alanlar oluşturması için çalışıyoruz ama resmi bir ilişkimiz yok.