İŞTE G-20 LİDERLERİNİN ERDOĞAN'A VERDİĞİ MESAJ

Türkiye'nin ev sahibi olduğu ve yürürlükteki yasalara göre yürütme yetkisi bulunmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yine emrivaki olarak temsil edilen G-20 zirvesi sona erdi. 

ZİRVE SİYASİ Mİ MAGAZİN Mİ ÇÖZEMEDİK

Aslında daha çok ekonomik bir anlamı olan G-20 zirvesi sona erdi ama yankıları devam ediyor.

Üzerine eli kanlı kökden dinci terör örgütü IŞİD'in Fransa'nın başkenti  Paris'te gerçekleştirdiği  kanlı saldırının gölgesi ile başladı zirve. 150'ye yakın masumun hayatını kaybettiği katliamın etkisi zirvede yapılan konuşmaları etkiledi doğal olarak. Ancak ekonomisi en büyük 20 ülke liderinin neler görüştüğü ve ne kararlar alındığı net olarak ortaya çıkmadı. 

TÜRKİYE G-20'DE KAÇINCI SIRADA

20 ülkenin sadece yürütme yetkisi olan seçilmiş liderlerinin temsilci olarak katıldığı zirveye, ev sahibi olarak Erdoğan'ın öne çıkması ve tüm dünya üzerinde yitirdiği prestijini geri kazanmak için diplomatik nezaket geleneğinden istifade etmeye çalışması, diğer ülke liderlerinin gözünden hiç kaçmadı.

Tabiki ev sahibi ve dönem başkanı sıfatı bulunan Türkiye'nin  80 milyona yaklaşan halkının tüketicilik hatırına ve diplomatik nezaket kuralları gereği misafirlerin Erdoğan'a karşı direk bir tavır göstermeleri beklenemezdi.

Ancak öyle şeyler yaşandı ve öyle görüntüler ortaya çıktı ki dünyanın 20 büyük ekonomisi olan ülke liderlerinin bir araya geldiği siyasi organizasyon yerine, dünyanın 20 ünlü sanatçısı bir araya gelmiş gibi magazinsel sonuçlar ortaya çıktı. Sadece kırmızı halısı eksik bir zirve oldu denilebilir. Kırmızı halı yerine aile fotoğrafı görüntülerinde ise büyük skandallar gizli kaldı.

 

antalya-da-otel-kapatan-suudi-arabistan-krali-7855823_x_2862_o.jpg

Daha zirve başlamadan, halkının serveti üzerine çöküp har vurup harman savuran Suudi ailesi mensuplarının zenginlik gösterisi, görgüsüzlüğü konuşulmaya başlandı. Uçağı ,kaç odalı kral dairesinde kalacağı, kaç hizmetçi getirdiği eşyalarının kaç kamyon tutacağı v.b. Ardından sırasıyla Obama, Putin, Merkel ve aynı klas ülkelerin liderlerinin uçak büyüklükleri,zırhlı araçları tartışıldı.

İHTİYAÇLARINI KENDİ ÜLKELERİNDEN GETİRDİLER

Topu topu 2 günlüğüne Antalya'ya gelen tüm liderlerin kendi güvenlikleri için a. dan z. ye tüm ihtiyaçlarını kendi  ülkelerinden getirdikleri ortaya çıktı. Bu durumun yabancı medyada ki izahı ise ilginçti. Konuk liderlerin hiç birisi, adı IŞİD'e destek veren ülkeler içerisinde anılan Türkiye'nin ev sahipliğine güvenmiyordu. Öyle ki Obama içeceği kahveyi ve plastik kutusunu bile taa Amerika'dan getirmişti. 

abd_baskani_barack_obama_elinden_bardagini_dusurmedi_h50830_c6eae.jpg

G-20'DE İLK SKANDAL

İlk skandal zirvenin açılış konuşmasını yapan Erdoğan'ın Türkiye'de ki asgari ücretle Avrupa ülkelerini kıyaslamaya kalkması ile yaşandı.

SİMİT HESABI VİDEO

Erdoğan'ın karşılaştırması geçmişte yaptığı simit hesabına benziyordu. çarpıyor bölüyor ama gerçekleri değiştiremiyordu. Sonuçda herzamanki gibi Erdoğan dünya liderlerini tebessüm etiren asgari ücret karşılaştırması ile sosyal medya kullanıcılarını bir hayli eğlendirdi. Erdoğan'ın "Dünya Lideri" gösterisine gölge düşürmesin diye ortalarda hiç görünmeyen Başbakan Davutoğlu olmadığından tüm skandalların hedefinde Erdoğan kaldı.

g20makas-480x320.jpg

Bunlardan en çok konuşulanı ise Erdoğan'ın Obama'dan "makas alma" karesi oldu. Bu fotoğrafa derhal itiraz edildi ama kimse inanmadı. Obama ise misafir nezaketi ile ayrıntılara girip Erdoğan'ı mahçup etmedi. Fakat Obama öyel bir şey yaptı ki herkes" İşte makasın intikamı" diye yorumladı.

ERDOĞAN OBAMA'YI PROTOKOLDA YANINA ALDI PUTİNİ UZAĞA ATTI

Erdoğan'ın organizasyonuna göre Obama tüm zirve etkinliklerinde Erdoğan'ın yanında olmak durumunda kalmıştı. Çünkü protokolde ona verilen sıra Erdoğan'ın hep yanındaydı.

Erdoğan'ın çalışma yemeği toplantısında yaptığı konuşma'da yine yanında olan Obama öyle bir duruş sergiledi ki,  Erdoğan'ı sevmeyen ne kadar medya kuruluşu varsa o görüntüleri baş köşelerine taşıyıp sakız gibi çiğnediler. Çünkü yayınlanan görüntülerde Erdoğan konuşuyor Obama ise yanında resmen sakız çiğniyordu. Yetmiyormuş gibi Dünya Lideri Erdoğan'ın yaptığı terörle ilgili konuşmasını tercüme kulaklığı takıp can kulağı ile dinlemek yerine sağa sola gülücükler göndermeyi tercih ediyordu. 

621631.jpg

Görüntülere çok sayıda yorumlar yapıldı. Yandaş medyada sakız çiğnemenin Amerikan geleneğinde ayıp olmadığı ileri sürüldü. Obama'nın is konuşma metnini önceden aldığı ve içerikten haberi olduğu için dinlenmediği savunuldu. Ama muhalif olan iç ve dış basın olayı göklere çıkartıp gerçektende sakız çiğner gibi çiğnedi. Özet olarak Obama'nın Erdoğan'ı ciddiye almadığı görüntüleri vermek istediği anlatıldı.

OBAMA'NIN SAKIZ VE KULAKLIK MESAJI

Diplomatik teamüller bu konuda nasıldı? Tecrübeli bir diplomatın konuya ilşkin yorumlarını aldığımızda Obama'nın sakız çiğnemesinin ve konuşmayı dinlememesinin ne ifade ettiğini şaşkınlıkla öğrenmiş olduk. Diplomatımız özetle şöyle diyor." Diplomasi geleneğine göre dünyada hiç bir lider, kim olursa olsun gittiği ülkede saygısızlık sayılan bir gelenek ya da adeti yok sayamaz. Bu o ülkenin diplomatları tarafından liderlerine önceden anlatılır, ortaya son durumda bir şey çıksa bile Obama'yı kendi diplomatları gerekirse yemek masasına gelip sakızı çıkartmasını isteyebilirler. Aynı konu kulaklık takması içinde geçerli. Kısaca Obama'nın çiğnediği sakız ve kulaklık takmaması tamamen mesaj anlamı taşıyor. Bu konuda geçmişte eski fransız Cumhurbaşkanı Sakozy ile melih Gökçek'in aylarca tartışılan sakız misllemesini hatırlayın. Yani Obama'nın "sakız ayıbını" bilmiyor olması özür bile sayılamaz" diyor diplomatımız. Doğru madem öyle sıkıysa camiye ayakkapları, mini etkeleri ile girsinler bakalım !

TÜM LİDERLERİN ERDOĞAN MESAJI

Aslında zirveye katılan liderlerin hepsinin birden verdiği öyle bir mesaj oldu ki, bunu Türk medyası ya anlamadı ya da korkusundan yorumlayamadı.

Aşağıda verdiğim görüntüleri dikkatlice izleyin . Zirvenin en önemli anlarından sayılan aile fotoğrafı çekiliyor. Ve ev sahibi erdoğan'ın hazırladığı protokol yerlerine geçmek üzere liderler haraketleniyor. İlk gelen Erdoğan ve ardından yavaş yavaş konuk liderler yerlerini alıyor.

Obama erken gelenlerden Erdoğan'ın önünden geçerek hemen yanınadaki yerini alıyor. Bırakın diyaloğu, tebessüm bile yok.

Erdoğan kulağına bir şeyler fısıldamak istiyor ama Obama'da hiç tepki yok. Obama'yı boşver, zaten sakız çiğnedi dinlemedi deyip geçeceğiz ama o da ne? Yerlerine geçmek için sökün eden diğer ülke liderleri, direk Obama'ya yöneliyorlar. Yanında ki Erdoğan'ı görmezden gelerek, nezaketen selam bile vermekten kaçınarak Obama önünde kuyruk oluşturuyorlar.

Allah'tan Erdoğan onlara el uzatıp, Davutoğlu'nun Fransa'da yaşadığı "el havada" rezaletini yaşamıyor.

Görüntüleri lütfen 2 kere izleyin. Bu görüntüler ne anlam taşıyor. Erdoğan'a diğer ülke liderlerinin bunları yapması normal mi, yoksa ev sahibi orada Obama'mı?

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

Peki tüm bunlar gerçektende birer mesaj ise anlamı neydi? Obama, ve diğer liderler Erdoğan'a ne demek istemişlerdi ?

Bu konuyu okurlarımın yorumlarına bırakıyorum. Korkakların yorumları da silinmeyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar