İŞTE ERDOĞAN'IN BÜYÜK KORKUSU

İŞTE ERDOĞAN'IN BÜYÜK KORKUSU

Yine seçim sandığı dedi.

Cuma HİKMET

ERDOĞAN'DA BARAJ KORKUSU

AKP'nin eski Genel Başkanı ve Başbakan, yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan son günlerde yapılmaya başlayan Seçim barajı indirilmesi ya da kaldırılması tartışmalarından tedirgin oldu. Konuya ilişkin yaptığı açıklamada yine sandığı ve Millet iradesini örnekleyen Erdoğan, "Egemenlik milletindir. Hiç kimse hiçbir kurumu kendisini milletin üzerinde milletin meclisinin üzerinde özellikle de siyaset kurumunun üzerinde görmemelidir.” dedi.

AKP DAĞILIR

Siyaset kulisleri Erdoğan'ın bu açıklamasını, AYM'nin seçim barajını kaldırması ihtimalinin Erdoğan'ı çok tedirgin ettiğini, barajın kalkması ya da düşürülmesi durumunda AKP'nin dağılacağını bildiği şeklinde yorumluyorlar.


AYM MİLLETİN ÜZERİNDE DEĞİLDİR MESAJI

“Milli İrade seçim sandığında belirlenir, TBMM’de de tecelli eder.  2014 yılındayız 21’inci yüzyıldayız ama ne acıdır ki ben şu kuralı tekrar tekrar hatırlatmak zorunda kalıyorum. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Egemenlik bürokrasinin değildir egemenlik yargı bürokrasisinin askeri bürokrasinin değildir. Egemenlik Anayasa mahkemesinin de değildir. Egemenlik milletindir. Hiç kimse hiçbir kurumu kendisini milletin üzerinde milletin meclisinin üzerinde özellikle de siyaset kurumunun üzerinde görmemelidir.”

ERDOĞAN BUNU HEP YAPIYOR

Erdoğan istemediği tüm değişikliklere ilişkin sürekli öne sürdüğü seçim ve sandık örneğini yine öne çıkararak seçim barajı konusunda AKP'nin işine hiç gelmeyecek bir Anayasal değişikliğe sıcak bakmadığını ifade etmiş oldu.  AYM Meclis dışında kalan küçük partilerin bireysel başvurularını değerlendirecek. AYM başvurular konusunda değerlendirmesini hazırlayan raportörün sunumunu bekliyor.

BARAJ KALKARSA AKP DAĞILIR GÖRÜŞÜ

Dün medyada yer alan ve Haberartı Türk'ünde yer verdiği Sonar Araştırma sahibi hakan Bayrakçı'nın yaptığı değerlendirme sonuçlarına göre, AYM'nin seçim barajını kaldırması yada aşağıya çekmesi AKP'nin tek başına iktidar olma şansını rtadan bütünüyle kaldırıyor.

DARBE ANAYASASI SEÇİM SİSTEMİ

AKP iktidara geldiğinde darbe anayasasını değiştireceğiniz ve seçim barajını kaldıracağını vaad etmişti Ancak 12 yıldır azınlık oyları ile çoğunluk iktidarı olmasını borçlu olduğu darbe anayasası seçim sitemini değiştirmeye hiç bir zman yanaşmıyor. 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonları ardından büyük bir oy kaybına uğradığı sıkça medyada yer alan AKP bir yıl kalan seçimleri yeniden kazanabilmesi için hayati anlamı olan seçim barajı oranının değişmesini istemiyor.

SEÇİM BARAJI DEĞİŞİRSE AKP NEDEN İKTİDAR OLMAZ

Seçim barajının değişmesi sonucunda AKP'nin tek başına iktidar olması en çok doğu oyları yüzünden mümkün olmayacak. Çünkü AKP'den sonra Doğu ve Güneydoğu'da en çok oy alan HDP ve benzeri küçük partilerin aldıkları oy Darbe Anayasasının Hazırladığı seçim sistemi yüzünden en çok oyu alan parti olan AKP ye ağırlıklı olarak dağıtılıyor. AKP bu yüzden hiç bir zaman % 50 oy alamadığı halde çok büyük bir Mileltvekili sayısına ulaşarak tüm yasaları Mecliste kendi lehine değiştirebiliyor. Mecliste  sahip olduğu çoğunluk sayesinde tüm komisyonlarda istediği ve işine gelen yasaları kolaylıkla Meclise getirip onaylattırabiliyor. Siyasi gözlemciler bu neden AKP'nin yaklaşan seçimleri mutlaka kazanmak isteyeceğini bu nedenle her türlü yolu deneyebileceğini öne sürüyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı