İŞTE AKP'NİN ALACAĞI OY ORANI

İŞTE AKP'NİN ALACAĞI OY ORANI

2015 genel seçim sonuçlarına ilişkin Gezici Araştırma Şirketi'nin yaptığı anketin sonuçları dikkat çekti.

Cumhuriyet'n haberine göre Türkiye haziran ayında yapılacak genel seçimlere kilitlenmeye başladığı son dönemde Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması sonrası partinin başına geçen Ahmet Davutoğlu'nun ilk seçim deneyimini yaşayacağı 7 Haziran için anket şirketleri farklı rakamlar açıklamaya devam ediyor. Gezici Araştırma Şirketi, son anketlerde yüzde 45'in altına düşmeyen AKP'nin oy oranını yüzde 39.8 olarak gösterdi.

CHP'NIN OY ORANI 

Ankette, AKP'deki düşüşün aksine muhalefet kanadındaki yükseliş dikkat çekiyor. CHP'nin oy oranını yüzde 29.6 olarak gösteren Gezici, MHP'yi de 17.3 olarak gösterdi.

HDP'NİN OY ORANI

Ankette 7 Haziran seçimlerine parti olarak gireceğini açıklayan HDP'nin oy oranı ise yüzde 7.3 olarak belirlendi.

ANKET SONUÇLARI

2014 Yerel seçim sonuçlarını Türkiye genelini en yakın bilen Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici son anketini açıkladı, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 17 - 18 Ocak 2015 tarihlerinde, TÜİK örneklem verileri dikkate alınarak Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 32 il ve 225 ilçede bunlara bağlı 259 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 3.600 katılımcıyla, hanede yüz yüze görüşme metoduyla bu araştırmayı Gezici Araştırma aylık kamuoyu yoklaması amacıyla yapmıştır.

HATA PAYI

Örneklemin seçilmesinde, tesadüfi örnekleme yönteminden tabakalı örnekleme yöntemi kullanılıp, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın hata payı güven aralığı sınırları içerisinde  % 1,5’dir.

Kaynak:Haber Kaynağı